پیلیسیه: فلسفه خادم دنیا، علمی غیر مفید است
شب علوم انسانی/۱- دومین شب علوم انسانی با موضوع "دفاع از فلسفه" برگزار شد/ آیتالله قائم مقامی در این مراسم گفت: چرا فیلسوفان از اینکه وارد عرصه مدینه حکمت و مدینه فاضله شوند، میترسند؟
به گزارش خبرنگار «نسیم»، دومین شب علوم انسانی با موضوع «دفاع از فلسفه» روز گذشته با حضور پرفسور کریستین یحیی بونو، حجت الاسلام خسروپناه، ژولین پلیسیه و حجت الاسلام قائم مقامی در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
ژولین پیلیسیه در بخش اول ین مراسم گفت: برای اینکه بتوانیم از فلسفه و کاربردی کردن آن دفاع کنیم در وهله اول باید تعریفی از فلسفه را ارائه دهیم، در گام نخست باید عنوان کرد که فلسفه از یونان می آید و به معنی دوست داشتن حکمت است؛ البته حکمت یعنی ملکه دانستن در قضاوت وحقیقت. به عبارت دیگر فلسفه یک نوع متود برای رسیدن به حق و حقیقت.
وی ادامه داد: اگر تعریف ارائه شده را قبول داشته باشیم باید بین فلسفه و فیلسوف تفاوت قائل شد، چرا که فیلسوف کسی است که به فلسفه احاطه کامل دارد و به حقیقت جویی و حکمت در قضاوت رسیده است ولی فلسفه در شخص فیلسوف نماد پیدا می کند، در حالی که شاید فلسفه برای جوانان امروزی مفید نبوده و تنها به عنوان یک واحد درسی به آن نگاه می شود.
پیلیسیه: اگر فلسفه به خادم دنیا تبدیل شود، علمی غیرمفید خواهد شد
این استاد فرانسوی با بیان اینکه فلسفه از نگاه یکی از فلیسوفان که اگر اشتباه نکنم ارسطو بوده است، ملکه علوم به شمار می رود و در راس امور قرار دارد؛ افزود: البته اگر این ملکه علوم به خادم دنیا تبدیل شود غیرمفید شده و اگر در خدمت قدرت فاسد قرار گیرد، به علمی غیرمفید برای دنیا تبدیل خواهد شد.
پیلیسیه تصریح کرد: متاسفانه فلسفه امروزه در دانشگاه های و پایگاه های قدرت منزوی شده است؛ چرا که فیلسوف وارد پایگاه های قدرت نمی شود. البته فلسفه در غرب و ایران که کشوری اسلامی به شمار می رود، متفاوت است؛ چرا که فلسفه مضاف امروز در غرب وجود دارد ولی در ایران به تبع حاکمیت مبتنی بر ولایت فقیه که در آن روحانیون فلسفه خوانده اند، فلسفه اسلامی وجود دارد. در حقیقت فلسفه اسلامی بدون خدا و معقوله دین هیچ معنایی ندارد و این نوع فلسفه در غرب، غریب است.
وی با بیان اینکه فیلسوف نباید خودش را مهجور کند، گفت: از آنجایی که سیاست یعنی قدرت داشتن برای تغییر اوضاع از بالقوه به بالفعل بنابراین فیلسوفان در سیاست دخالت نمی کنند؛ به عبارت دیگر مهجور ماندن فیلسوفان در دنیای امروز 2 علت دارد؛ اول اینکه خود فیلسوفان تا حدودی مقصر هستند و دومین عامل سرعت انتقال اطلاعات در دنیای امروز است و چون فیلسوف برای تصمیم درست گرفتن نیاز به زمان دارد؛ بنابراین دنیای امروز نیازمند پاسخ های فست فودی است نه فیلسوفانه.
پیلیسیه خاطر نشان کرد: قطعا بدون فلسفه نمی توان زندگی کرد از این رو ناچار هستیم که فیلسوف شویم حال یا فیلسوف حرفه ای و یا فیلسوف عادی، البته فلسفه باید در خدمت قرآن باشد.
آیتالله قائم مقامی: چرا فیلسوفان از اینکه وارد عرصه مدینه حکمت و مدینه فاضله شوند، می ترسند؟
در ادامه آیتالله سید محمد قائم مقامی استاد با بیان اینکه برای دفاع از فلسفه باید هم از فلسفه تعریف شود و هم اشکالات آن را بیان کنیم، گفت: چرا که فلسفه همیشه اینگونه بیان شده است. فلسفه تامل در حقیقت و مطالبه در آن است و فیلسوف نیز کسی است که احساس می کند حقیقت برای او نسبت به زندگی ارجحیت دارد.
وی با بیان اینکه فیلسوف فهمیدن را به زندگی ترجیح می دهد، افزود: فیلسوف به خود می گوید اگر حقیقت را متوجه شوم زندگی ارزش دارد و بدون این مسله زندگی ارزشی نخواهد داشت. این استاد دانشگاه تصریح کرد: در زندگی فیلسوفان غربی، شرقی، قدیم و جدید می بینیم که همه آنها زندگی شان را در سایه اندیشه ورزی قرار داده اند و این مسئله نیز جز با مطالبه حقیقت و فضلیت امکان پذیر نیست؛ البته باید این مسئله را عنوان کرد که فهم درست از فضیلت مستقل نیست.
آیت الله قائم مقامی با بیان اینکه در دوران گذشته هم می بینیم که حقیقت را از فضلیت جدا نمی دیدند مگر در یک سیر نزولی که اوج این سیر نیز قرن کنونی است فضلیت و حقیقت را دو منشا جدا از هم می دانند، اظهار داشت: البته به واسطه انقلاب اسلامی این دو پدیده دوباره به هم رسیده و جهان متوجه شد که انسان نمی تواند حقیقت را بدون فضلیت درک کند.
وی تصریح کرد: معتقدم فلسفه هم جای ستایش و هم جای نکوهش دارد، نکوهش برای اینکه چرا فیلسوفان حاضر نیستند تا آخر خط حقیقت را طی کنند؛ البته این به معنی حمله به فلسفه نیست؛ به عبارت دیگر چرا فیلسوفان از گذشته تا به حال حاضر نیستند فضلیت خواهی را به نبوت انبیا، پیامبر اسلام و وحی برساند و چرا فیلسوفان از اینکه وارد عرصه مدینه حکمت و مدینه فاضله شوند، می ترسند.
فضلینژاد: بدون کمک یک ریال از منابع دولتی 8 شماره از مجله "عصر اندیشه" را در یک سال منتشر کردیم
در ادامه پیام فضلی نژاد، سردبیر مجله عصر اندیشه با بیان اینکه عده ای جوان که به گفتمان انقلاب اسلامی و اسلام ناب پایدار بودند، فارغ از گرایش های سیاسی این مجله را ایجاد کردند، گفت: چرا معتقد بودند اگر از عقل و ذهن اندیمشندان غافل باشیم از دنیا جا مانده ایم.
وی تصریح کرد: علی رغم یک ریال کمک مالی دولتی توانستیم طی یک سال 8 شماره از این مجله را منتشر کنیم؛ در حقیقت بودجه این مجله یک ریال از هزینه های نازل فرمایشی است در مکان های مختلف کشور برگزار شده و برای آنها تنها فاکتورسازی انجام می دهند و بهتر بگویم این همایش ها شوی تبلیغاتی شده است.
سردبیر مجله عصر اندیشه با بیان اینکه علی رغم مسیر بودن فضا برای حرکت این مجله به سوی همین همایش ها ولی خوشبختانه از افتادن به چنین فضاهایی فاصله گرفته ایم، اظهار داشت: امیدوارم این مجله با حمایت های مخاطبان ادامه داشته باشد؛ البته نمی خواهیم تحریریه مجله تنها به یکسری افراد محدود شود و نباید تحریریه قرباین سلایق سیاسی شود.