مستند "بدون مرز، عشق۳" طی مراسمی در فرهنگسرای انقلاب رونمایی شد

کدخبر: 997615

رضا برجی: ما در مستندسازی نیازی به شوک زده کردن مخاطبان خود نداریم/ وحید فراهانی، کارگردان مستند: ما استراتژی جمهوری اسلامی ایران را در این مستند به تصویر کشیدیم

به گزارش خبرنگار «نسیم» نشست اکران و نقد و بررسی مستند بدون مرز، عشق، 3 با حضور وحید فراهانی کارگردان، سید هاشم موسوی تهیه کننده و رضا برجی مستندسازی پیشکسوت کشور برگزار شد.

رضا برجی مستندساز پیشکسوت کشور در ابتدای این مراسم در سخنانی گفت: اگر دوستان مستندساز ما قصد ادامه دادن ساخت مستندی همانند مستندهای شهید آوینی را دارند باید بدانند که این مستند با مستندهای آوینی فاصله دارد اما رفتن این جوانان به عراق و تصویربرداری از صحنه‌های نبرد شاهکار محسوب می‌شود.

وی افزود: سینمای جنگ حرمت دارد و حرمت سینمای جنگ همین بس که تعداد افرادی که در این حوزه کار می‌کنند بسیار کمن هستند. این فیلم جزء کارهایی است که می‌شود بر روی آن بحث کرد و این بحث به بهتر شدن کار کمک می‌کند.

سید هاشم موسوی تهیه کننده مستند بدون مرز، عشق 3 در سخنانی گفت: حدود 10 ماه قبل زمانی که بحث داعش و جریان‌های تکفیری پیش آمد در ابتدا قصد داشتیم که به سوریه برویم و از وقایع و تحولات آنجا فیلمبرداری کنیم. منتهی به علت پ1اره‌ای از مسائل این امکان میسر نشد ولی موقعیت برای رفتن ما به عراق مناسب تر بود و به این دلیل عراق را انتخاب کردیم برای اینکه این تصاویر را از آنجا تهیه کنیم و بحث ما در مستند سه گانه بدون مرز، عشق 3 مجاهدت‌هایی بود که نیروهای مقاومت در برابر داعش انجام می‌دادند.

در حقیقت هدف اصلی ما از رفتن به عراق به تصویر کشیدن وقایعی بود که در آنجا در حال سپری شدن است و همین که منابعی را تهیه کنیم برای علاقه مندانی که 10 سال آینده می‌خواهند از اوضاع امروز عراق با خبر شوند.

وی افزود: در این 9 ماه هر سفری که به عراق داشتیم از امکانات بهتر و جدیدتری استفاده می‌کردیم. نسبت به گروه‌های مبارز عراقی شناخت نسبتاً خوبی داشتیم از جمله سپاه بدر و در حقیقت یک آشنایی کلی با فضای عراق داشیم و این اساس بود که عراق را برای ساخت مستند انتخاب کردیم.

موسوی ادامه داد: ما برای ساخت مستند بدون مرز، عشق، 3 در کشور عراق یک مسیر 10 روزه را مشخص کردیم که بر اساس آن برنامه‌ریزیهای خود را انجام دادیم ولی گاهی اتفاقات پیش بینی نشده ای اتفاق می‌افتاد که برنامه ریزی های ما را به هم می‌ریخت و در کل خیلی دست و پا بسته و بدون اطلاع برای ساخت مستند وارد عراق نشدیم.

وحید فراهانی کارگردان مستند بدون مرز، عشق، 3 در ادامه این نشست عنوان کردن: ما به هیچ وجه ادعایی برای گذاشتن جا پای شهید آوینی و ساختن مستندهایی همانند ایشان نداریم و هدف ما سفر به عراق اطلاع رسانی و تهیه تصاویر از وقایعی که آنجا رخ می‌داد.

وی افزود:‌متأسفانه بسیاری از شهرهای عراق با بحث رسانه‌ای و پخش اخبار و کلیپ‌هایی از جنایات داعش سقوط کرد که ما می‌خواستیم با ساخت این مستندها توان و چهره واقعی آنها را نشان دهیم.

فراهانی ادامه داد: در کار نخست خود که مستند بدون مرز، عشق 1 بود قصد داشتیم بر روی کردهای عراق کار کنیم ولی این امکان وجود نداشت و بر اساس بر آن شدیم تا یک گروه مبارز شیعی را سوژه ساخت مستند خود کنیم. در کار دوم نقاط ضعف و قوت خود را پیدا کردیم و مستند بدون مرز، عشق 2 شخصیت محور شد و به فردی به نام ابو زینب پرداختیم که این فرد شخصیت اصلی مستند ما را شکل داد.

وی خاطرنشان کرد: ما استراتژی ایران را در این مستندها نشان دادیم. در مقطع زمانی به دلیل جنگ ما با صدام شکافی بین مردم ما و مردم عراق ایجاد شد که ما دوست داشتیم در سفر نخست خود به عراق و در مستند اول خود این نگاه را ترمیم کنیم و به همین دلیل یک گروه مبارز شیعی را سوژه مستندنمان کردیم.

وی تصریح کرد: در مستند بدون مرز، عشق 2 به سراغ شخصیت فردی به اسم ابوزینب رفتیم او فرد خاصی بود.

وی با دیدن سخنرانی‌های حضرت امام در تلویزیون زبان فارسی را آموخت و امام (ره) را بسیار خوب می‌شناخت.

رضا برجی مستندساز کشور در بخش انتهای برنامه در سخنانی گفت: کاری که سازندگان این مستند انجام دادند خیلی شجاعانه بود و راش‌های بسیار خوبی در عراق تهیه کردند. در حقیقت بچه‌ها برای تکمیل آرشیو کشور به عراق رفتند. در جنگ آمریکا و عراق که به اشغال عراق انجامید کشور فرانسه بالای هزار خبرنگار در عراق داشت اما ما چه تعداد خبرنگار در عراق داشتیم؟. در آن زمان فقط من بودم به همراه دو سه تا از خبرنگاران دیگر و اگر تصاویری از اشغال عراق و سقوط بغداد موجود است کارهای ما می‌باشد.

وی افزود: مستند بدون مرز، عشق 3 به لحاظ فنی در حوزه مونتاژ کمی باید بهتر انجام می‌شد همچنین نریشینی که برای آن خوانده شده بود می‌توانست خیلی بهتر باشد ولی در کل مستند خوبی ساخته شده است.

وی ادامه داد: ما در مستندسازی نیازی به شوک زده کردن مخاطبان خود نداریم و هیچ لزومی هم ندارد که مخاطبان در صحنه تلویزیون ببینند که فردی تیر می‌خورد و کشته شود. در یک مستند قرار نیست فقط سلاح و تیراندازی نشان داده شود ما در مستند در کنار نشان دادن صحنه‌های نبرد نیاز داریم به افراد هم بپردازیم.

برجی تصریح کرد: قرار نیست تصاویری که در یک فیلم مستند به کار گرفته می‌شود صد در صد واقعی باشد بلکه در جاهایی که کارگردان صلاح می‌داند می‌تواند نسبت به بازسازی صحنه‌ها اقدام کند. بازسازی کردن صحنه‌ها در یک فیلم آن را از حالت مستند بودن خارج نمی‌کند.

وی در پایان گفت: محدودیت‌ها و محرومیت‌هایی که مستندسازان ما در راه خود با آن رو به رو هستند همان مشکلاتی است که ما پیشکسوتان قدیمی 20 سال قبل با آن رو به رو بودیم. شما در سفر به عراق به قلب حادثه زدید و این فیلم مستند پتانسیل تبدیل شدن به یک شاهکار را دارد ولی به شرط اینکه از ابتدا به یک قصه مشخص و منسجمی را برای آن بنویسیم.

در انتهای مراسم از وحید فراهانی کارگردان، سید هاشم موسوی تهیه کننده با اهدای جوایزی تقدیر و تشکر شد.

ارسال نظر: