توضیح کدخدایی از تخلفات برخی نمایندگان ردصلاحیت شده
واکنشها به خبر رد صلاحیت بیش از ۹۰ نفر از نمایندگان فعلی مجلس با دلایل مالی به قدری بود که سخنگوی شورای نگهبان را بر آن داشت تا به تشریح برخی تخلفات و جرائم مالی نمایندگان رد صلاحیت شده بپردازد.
پس از اعلام نتایج بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس از سوی شورای نگهبان، بحثها درباره نحوه این بررسیها و همچنین چرایی رد صلاحیت برخی چهرههای سیاسی بویژه 90 نماینده کنونی مجلس در محافل سیاسی و رسانهها بالا گرفته است.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در گفتوگوی ویژه خبری سیما که پس از اعلام رسمی نتایج بررسی صلاحیتها داشت، با بیان آماری از تعداد نامزدهای رد یا عدم احراز صلاحیت شده گفته بود: "به غیر از 800 نفری که پیش از بررسی صلاحیتها در هیئتهای اجرایی انصراف خود را از کاندیداتوری اعلام کرده بودند، از مجموع 16 هزار و 33 نفری که صلاحیتشان در هئیتهای اجرایی مورد بررسی قرار گرفته بود، اسامی بیش از 14 هزار و 500 نفر برای بررسی صلاحیت در هیأتهای نظارت استانی و مرکزی از سوی هیئتهای اجرایی برای شورای نگهبان ارسال شد".
کدخدایی در ادامه توضیحات خود به رد صلاحیت حدود 90 نفر از نمایندگان کنونی مجلس شورای اسلامی اشاره و تاکید کرده بود: "این افراد بیشتر به علت جرایم و سوء استفادههای مالی تأیید صلاحیت نشدهاند".
یک روز پس از این توضیحات سخنگوی شورای نگهبان بود که موجی از اظهارنظرات درباره آن به راه افتاد. اما آنچه که بیشتر مورد توجه فعالان سیاسی و کاربران فضای مجازی قرار گرفت، رد صلاحیت بیش از 90 نفر از نمایندگان کنونی آن هم به دلیل مسائل مالی بود. تا جایی که حتی واکنش رئیس مجلس را هم به همراه داشت.
علی لاریجانی در بخشی از نطق پیش از دستور جلسه علنی بیست و نهم دی ماه مجلس، در واکنش به اظهارات کدخدایی مبنی بر رد صلاحیت نزدیک به یک سوم نمانیدگان کنونی مجلس گفته بود: "از جانب سخنگوی شورای نگهبان مطلبی در رسانهها منتشر شد که عمده ردصلاحیتها را مربوط به سوءاستفادههای اقتصادی میدانست. این مطلب درست نیست چرا که نامههای ارسال شده هیات نظارت به نمایندگان به بندهایی اشاره دارد که اقتصادی نیستند. البته برای بعضی نمایندگان اینگونه بوده است، چرا باید مطلب درست منعکس نشود که بیگانگان از آن سوءاستفاده کرده و نظام را متهم به فساد کند".
البته تنها لاریجانی نبود که به این حجم از رد صلاحیت نمایندگان فعلی مجلس واکنش نشان داد؛ حسن روحانی نیز که در جریان نشست هفتگی دولت سخنرانی میکرد، در بخشی از اظهارات خود با اشاره به بخشی از اظهارات کدخدایی گفته بود: "به مردم نگوییم که در برابر یک صندلی مجلس 17 نفر، 170 نفر، هزار و 700 نفر، نامزد هستند. از چند جناح هزار و 700 نفر، و 17 نفر از چند جناح هستند، آیا از یک جناح هستند؟"
افزایش اظهارات و انتقادها به بحث رد صلاحیت نمایندگان فعلی مجلس موجب شد تا سخنگوی شورای نگهبان در سرمقاله امروز ( یکشنبه) روزنامه کیهان به تشریح مصادیقی از تخلفات و جرائم مالی برخی نمایندگان رد صلاحیت شده بپردازد. به گفته کدخدایی "برخی از نمایندگان در طول دوره نمایندگی خطاهایی داشتهاند که صلاحیت نمایندگی را برای دوره بعد از دست دادهاند. شاید این خطاها مساوی با ارتکاب جرم و یا منجر به محکومیت قضایی افراد نشود ولی برای اثبات عدم شایستگی نمایندگی از جانب مردم در خانه ملت کفایت کند".
وی ادامه میدهد: "فردی که رؤسای آموزش و پرورش و ارشاد و مدیر چند مدرسه در یک شهر را با اعمال نفوذ از میان لیدرهای انتخاباتی خویش منصوب کرده، شاید در هیچ دادگاهی محکوم نگردد اما چنین فردی شایسته نمایندگی است؟ برخی دیگر از افراد نیز دچار مسائل اقتصادی و مالاندوزی حرام شدهاند که اینها نیز رد صلاحیت شدهاند".
کدخدایی در همین رابطه خطاب به منتقدان عملکرد شورای نگهبان و با ذکر یک مصداق دیگر میافزاید: "فردی که 270 میلیارد تومان در یک پروژه ساختمانی در یک شهر سرمایهگذاری کرده و امتیاز تأسیس یک کارخانه آب معدنی را از طریق اعمال نفوذ برای برادر کوچکش که زیر سی سال سن دارد گرفته، چنین فردی باید تأیید شود؟
و در ادامه به سواستفاده یکی دیگر از نمایندگان مجلس از سهمیه گوشت مردم اشاره و میگوید: فردی که در پوشش موسسه عامالمنفعه با ارز دولتی گوشت وارد کرده و با قیمت آزاد در بازار عرضه کرده و مخارج انتخاباتی خود را از این طریق بهدست آورده، باید تأیید شود؟
کدخدایی همچنین خطاب به کسانی که نسبت به بررسی صلاحیتها در شورای نگهبان معترض هستند، این سوال را مطرح میکند که "آیا فردی که برای قاچاق سیگار رشوههای کلان پرداخت کرده و جزئیات این اقدام در پرونده سوابق او موجود است، باید (از سوی شورای نگهبان) تأیید شود؟"
«خبرگزاری تسنیم»