گزارش «نسیم آنلاین»: گسترش حمل و نقل ریلی فراموش شد!
غفلت عباس آخوندی مصرف سوخت در کشور را افزایش داد
با توجه به کاهش ۵ برابری مصرف سوخت در انتقال بار و مسافر از طریق ریل به نسبت جاده این شیوه از حمل و نقل از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست به گونهای که تنها ۷% از بار کشور از طریق ناوگان ریلی جابجا میشود.
گروه اقتصادی « نسیم آنلاین »: با توجه به کاهش 5 برابری مصرف سوخت در انتقال بار و مسافر از طریق ریل به نسبت جاده این شیوه از حمل و نقل از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست به گونهای که تنها 7% از بار کشور از طریق ناوگان ریلی جابجا میشود.
بررسی احکام ، قوانین و مصوبات مرتبط با صنعت حمل و نقل ریلی نیز نشان میدهد که در سیاستهای کلی نظام در بخش حمل و نقل ، اصل چهل و چهارم قانون اساسی ، برنامههای سوم، چهارم و پنجم توسعه و سایر قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی شامل قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت، قانون حمایت از سامانههای حمل و نقل ریلی شهری و حومه و آییننامههای اجرایی مرتبط همواره بر گسترش حمل و نقل ریلی تأکید شده است.
همچنین در بندهای ۲۴ و ۲۵ سیاست های کلی برنامه ششم توسعه ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری برای توسعه و تقویت حمل و نقل ریلی تأکید ویژه شده است. علاوه بر این به دستور رئیس جمهور و سازمان مدیریت برنامه، سه حکم حمایتی از راه آهن در برنامه ششم توسعه آمده است.
توسعه ناوگان ریلی از جایگاه بالایی در بهرهوری انرژی برخور دار است به گونهای که در گزارش مقایسه مصرف سوخت در سیستم حمل و نقل ریلی و جاده ای که توسط کارشناسان گروه مطالعات اقتصادی مرکز تحقیقات راه آهن ارائه شده است٬ سوخت برای هر ۱۰۰۰ نفرکیلومتر حمل و نقل مسافر در جاده ۱۰ لیتر و برای حمل و نقل در راه آهن حدود ۷ لیتر محاسبه شده است. اما با این حال این صنعت از جایگاه مناسبی برخور دار نیست و به عنوان مثال تنها 7درصد از مواد معدنی خود را از طریق حملونقل ریلی جابجا میکند و حجم عظیمی از جابهجایی تا کارخانه فرآوری یا محل مصرف و فروش را از طریق جاده حمل میکند. همچنین محاسبات نشان داده است که استفاده از راهآهن در انتقال بار و مسافر به ترتیب حدود 5.6 و 5.3 برابر انرژی کمتر مصرف میکند.
در همین رابطه آخوندی وزیر راه و شهرسازی در آیین گشایش خط آهن خواف-سنگان نیز گفته است که حمل بار بویژه سنگهای معدنی از طریق حمل و نقل جادهای عقلانی نیست و برای حفظ محیط زیست، ایمنی، صرفه جویی انرژی باید از طریق حمل و نقل ریلی جا به جا و منتقل شوند.
علاوه بر این کمیسیون حمل و نقل اتحادیه اروپا به منظور کاهش ترافیک در شهرهای اروپا و پایین آوردن ٥٠ درصدی مصرف سوختهای فسیلی، توسعه شبکه حمل و نقل ریلی را مهمترین اقدام خود معرفی کرده است.
بنابر این با توجه به اهمیت جایگاه ناوگان ریلی در کاهش 5 برابری مصرف سوخت لازم است که مشکلات پیش روی این حوزه مانند ساخت ریل و تامین اعتبارات لازم در دستور کار مسولین وزارت نفت و وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد.