طوفان کرونا در آمریکا
در پی سیاستهای نادرست رئیسجمهور آمریکا علیالخصوص درباره شیوع کرونا در این کشور، خشم و انزجار عمومی از وی افزایش یافته است.
نشریه فارن پالیسی در گزارشی تحت عنوان «آمریکا در حال ابتلا به دیکتاتوری است» نوشت: از زمان تصدی کرسی ریاست جمهوری آمریکا از سوی دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ تاکنون چندین بار درباره برخی روندهای نگرانکننده گوشزد شده است و نادیده گرفتن این علائم هشداردهنده میتواند اوضاعی مانند همین واکنش ترامپ به شیوع ویروس کرونا را رقم بزند. روزی را به یاد بیاورید که ترامپ میگفت روزی این ویروس محو و نابود میشود و لاف میزد که به طور کامل آن را تحت کنترل داریم.
از میزان محبوبیت ترامپ در طول هفتههای اخیر تا حدود زیادی کاسته شده است و اگرچه ترامپ در گذشته ثابت کرده است در هدایت خشم و انزجار عمومی و انداختن تقصیر کارها به گردن دیگران مهارت خاصی دارد، ولی این بار حتی دروغ پراکنیهای شبکه فاکس نیوز نیز نتوانسته است بر آمار فزاینده تلفات ناشی از شیوع ویروس کرونا در آمریکا سرپوش بگذارد. حتی حوصله سردبیران معمولا صبور طرفدار ترامپ در نشریه وال استریت ژورنال هم سر رفته است. واکنش خجالتآور و مبهم دولت به شیوع ویروس در میان خدمه ناو هواپیمابر تئودور روزولت - افتضاحی که سرانجام منجر به استعفای ناگهانی معاون توماس مادلی، کفیل وزیر نیروی دریایی آمریکا شد - گواهی دیگر بر این مدعا بود که ترامپ در خصوص نحوه انتخاب مقامات شایسته و مجرب در هر سطحی از مدیریتها هیچ ایده درستی ندارد.
خبر خوب این که ملت آمریکا سرانجام به عمق فاجعهای که همیشه در جریان بوده است پی بردند، ولی خبر بد اینکه اینها هیچ فایدهای ندارد. زیرا ترامپ هر کاری از دستش بر بیاید انجام خواهد داد تا پس از ماه نوامبر امسال همچنان بر مسند قدرت باقی بماند، حتی اگر ناچار شود برای تحقق این هدف خود، بسیاری از مسائل را عمدا زیر پا بگذارد.
در ادامه این گزارش آمده است: ما میدانیم که ترامپ در قبال اصول اساسی دموکراسی و کل ایده نظارت بر عملکرد خود هیچ تعهدی ندارد. حرفه شغلی وی که مملو از شکایت و دادرسی است، نشان میدهد که ترامپ قانون را نه به دیده یک ابزار نظارتی برای مهار قدرت خودسرانه یا یک مولفه اصلی در جامعه، بلکه به دیده یک چماق برای استفاده در برابر دشمنان شخص خود میبیند. فراموش نکنید ترامپ همان رئیس جمهوری است که سعی کرد از حربه کمک رسانی به اوکراین، به عنوان اهرمی برای تحقق اهداف خود و ضربه زدن به جو بایدن، معاون سابق اوباما و پسرش و در یک کلام عوض کردن اوضاع به نفع خود در انتخابات ۲۰۲۰ سوء استفاده کند.
میلیونها آمریکایی احتمالا تا آخر امسال ناچارند به خاطر از دست رفتن عزیزانشان بر اثر ابتلا به بیماری کووید- ۱۹ یا بروز مشکلات فراوان اقتصادی به سوگواری بپردازند. ترامپ که در سال ۲۰۱۶ علیه هیلاری کلینتون رقیب انتخاباتی خود فریاد سر میداد که «او را بگیرید زندانی کنید»، حالا که فهرست ناکامیها و سوء عملکرد وی روز به روز آشکار میشود، بسیاری از آمریکاییها هستند که همین احساس را در قبال او دارند.
مانند هر دزدی که از پلیس نفرت دارد، سیاستمداران فاسد و خودکامه نیز از هر نوع نظارتی که شرارت و تخلفات آنها را برملا سازد، نفرت دارند؛ و این همه شرارت و سوء عملکرد، در بحبوحه شاید بزرگترین وضعیت اضطراری ملی در تاریخ آمریکا روی میدهد، زمانی که شمار تلفات شیوع کرونا در آمریکا از شمار تلفات جنگ کره یا جنگ ویتنام فراتر رفته و لطمات اقتصادی ناشی از آن بسیار بالاتر از دوران رکود بزرگ است. دولتها عموما تحت چنین شرایطی به اعمال کنترلهای بیشتر متوسل میشوند و افزایش قدرت دولت به ترامپ و جمهوریخواهان فرصت میدهد تا نتایج انتخابات را به نفع خود رقم بزنند و اگر نتایج نظرسنجیها در پاییز امسال بر احتمال شکست ترامپ در انتخابات نوامبر دلالت داشته باشد، چه تضمینی وجود دارد که دولت آمریکا با توسل به حربه حفظ سلامت عمومی در برابر کرونا، درصدد تلاش برای لغو یا تعویق موعد برگزاری انتخابات ماه نوامبر برنیاید؟
البته یک سناریوی کابوسوار دیگر این میتواند باشد که جو بایدن نامزد دموکراتها با اختلاف بسیار اندک به پیروزی برسد و ترامپ از پذیرش چنین نتایجی خودداری ورزد یا نتایج انتخابات به گونهای رقم بخورد که در آرا در یک یا دو ایالت کلیدی، کل نتایج انتخابات را در شک و تردید و هاله از ابهام قرار دهد و کار به رای دیوان عالی آمریکا کشیده شود. به خصوص اگر حزب جمهوریخواه همچنان پشت سر ترامپ باشد و میلیونها نفر از هواداران وی متقاعد شده باشند که ترامپ پیروز شده است باید گفت آمریکا به سمت سرنوشتی نامعلوم و توفانی هدایت خواهد شد.
«باشگاه خبرنگاران جوان»