اذعان بلینکن به ناتوانی آمریکا در جلوگیری از فروش نفت ایران
وزیر امور خارجه آمریکا در یک جلسه استماع در مجلس سنای این کشور اذعان کرد که دولت جو بایدن هر روز برای مقابله با منابع مالی ایران تلاش میکند اما نتوانسته مانع از فروش نفت توسط این کشور شود.
بلینکن که در جلسه استماعی در کمیته روابط خارجی مجلس سنا برای بررسی بودجه وزارت خارجه آمریکا در سال مالی ۲۰۲۵ حضور داشت تأکید کرد که دولت «جو بایدن» بارها تحریمهایی را علیه شرکتها و طرفهای دخیل در انتقال نفت ایران وضع کرده است.
تد کروز، نماینده مجلس سنای آمریکا که عضو حزب جمهوریخواه است گفت که از زمان روی کار آمدن دولت بایدن فروش نفت ایران از ۳۰۰ هزار بشکه در روز به ۲ میلیون بشکه رسیده است.
کروز همچنین مدعی شد که تعداد کشتیهای ناشناس ایران که نفت این کشور را منتقل میکنند در نوامبر ۲۰۲۱ حدود ۷۰ فروند بوده که در حال حاضر به بیش از ۴۰۰ فروند رسیده است.
بلینکن در پاسخ گفت: «ما با اعمال بیش از ۶۰۰ تحریم به طور مکرر با ایران مقابله کردهایم.»
او سپس در پاسخ به سئوال کروز مبنی بر اینکه چرا فروش نفت ایران از ۳۰۰ هزار بشکه به ۲ میلیون بشکه رسیده گفت: «آنها دارند به سختی برای هر کاری که میتوانند برای دور زدن تحریمها انجام دهند... ما هر روز برای مقابله با آنها تلاش میکنیم. آنها مصمم به فروش نفت هستند و ما مصمم به جلوگیری از آن هستیم.»
برخی از تحلیلگران تقویت روابط ایران با چین در دولت سیزدهم جمهوری اسلامی و تلاشهای این دولت برای خنثیسازی تحریمها را از جمله مهمترین عوامل اثرگذار در افزایش فروش نفت ایران میدانند.
بلینکن در گفتوگو با یک سناتور دیگر از خروج دولت قبلی آمریکا از برجام به عنوان یکی از «بدترین تصمیمهای اتخاذشده» یاد کرد و گفت: «این توافق برنامه هستهای ایران را مهار کرده بود. الان ما داریم با موقعیتی دست و پنجه نرم میکنیم که محدودیتهای اعمالشده علیه ایران در آن توافق از بین رفتهاند.»
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
بلینکن مدعی شد که توافق برجام «زمان گریز هستهای» ایران را به حدود یک سال رسانده بود و این زمان اکنون به دو تا سه هفته رسیده است.
منظور از «زمان گریز» که اصطلاح ابداعی مقامهای آمریکا است زمانی است که ایران بعد از خروج از توافقات برای انباشت مواد هستهای لازم جهت ساخت یک سلاح هستهای نیاز دارد.
جمهوری اسلامی ایران پیش از این ادعاهای آمریکا و اسرائیل درباره تلاش برای ساخت سلاح هستهای را رد کرده است.
بلینکن در بخش دیگری از این جلسه در پاسخ به سئوالات نمایندگانی که دولت بایدن را به مماشات در برابر ایران متهم کردند یادآوری کرد که بایدن هیچیک از تحریمها علیه ایران را رفع نکرده است.