واکسن ایرانی در برابر جهشهای مختلف کرونا اثربخش است
دکتر «پیام طبرسی» فوقتخصص بیماریهای عفونی، با اشاره به روند مثبت تولید و تست واکسن ایرانی کرونا، دلایل علمی، منطقی بودن ممنوعیت واردات واکسنهای آمریکایی و انگلیسی را تشریح کرد.
چندی پیش رهبر معظم انقلاب نسبت به خرید واکسن کرونا از آمریکا، انگلیس و فرانسه هشدار دادند و تأکید کردند که به این کشورها بیاعتمادند و نسبت به واکسنهای تولیدشده توسط این کشورها خوشبین نیستند، هر چند در دستور رهبر انقلاب صریحاً بر موافقت با واردات واکسن مطمئن از سایر کشورها تأکید شده بود، بین برخی در داخل و خارج تلاش کردند با تحریف و شیطنت این تدبیر به موقع رهبر انقلاب را اقدامی سیاسی و در تضاد با منافع مردم جلوه دهند. از سویی محققان و دانشمندان کشورمان توانستهاند دومین مرحله تست انسانی واکسن ایرانی کرونا را انجام دهند و این امید است تا بهار سال آینده واکسن ایرانی به تولید انبوه برسد.
در همین ارتباط در گفتوگویی با دکتر «پیام طبرسی» فوقتخصص بیماریهای عفونی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا و از اعضای ناظر بر تحقیقات واکسن ایرانی کرونا، به زوایای مختلف واکسن ایرانی و خارجی کرونا پرداختهایم. دکتر پیام طبرسی درباره مراحل تحقیقات و تولید واکسن ایرانی کرونا به خبرنگار کیهان گفت: دانشمندان ایرانی از حدود 4- 5 ماه پیش تحقیقات دقیق علمی خودشان درباره کشف واکسن کرونا را آغاز کردند. در روش دانشمندان ایرانی، ابتدا ویروس را سکانس و فعال کردند و سپس از ویروس غیرفعال واکسن تهیه کردند. پس از آن واکسن تهیه شده را روی حیوانات آزمایش کردند که بالای 90 درصد موفقیت داشت. بنابراین اطلاعات واکسن کشف شده را به سازمان غذا و دارو ارائه کردند و توانستند پس از مراحل مختلف بررسیهای علمی مجوز لازم برای ورود به مرحله تست انسانی را کسب کنند.
آمادگی داروسازی «برکت» برای تولید انبوه واکسن کرونا
طبرسی افزود: همزمان با این مسیر، کارخانجات داروسازی برکت که در منطقه بینظیر است امکانات و تجهیزاتش را افزایش داده و بهروزرسانی کرد تا بتواند این واکسن را به تولید انبوه برساند. طبق اعلام مدیران بنیاد برکت، توانایی خطوط تولید واکسنسازی برکت، تولید 12/5 میلیون دوز واکسن در ماه است. البته که این زیرساخت در آینده برای تولید سایر واکسنها نیز کاربردی است و ما را برای تهیه سایر واکسنها بینیاز خواهد کرد.
وی همچنین درباره تولید مشترک واکسن کرونا با کشور کوبا توضیح داد: این همکاری به این صورت است که مطالعات اولیه در کشور کوبا انجام میشود. پس از پشتسر گذاشتن مطالعات و تستهای اولیه، تکنولوژِی ساخت واکسن به ایران منتقل میشود تا این واکسن در صورت موفق بودن به تولید انبوه برسد.
مقاومت واکسن ایرانی در برابر جهشهای مختلف ویروس کرونا
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، درباره مقاومت واکسن ایرانی در برابر جهشهای مختلف ویروس کرونا از جمله کرونای انگلیسی گفت: از آنجایی که فناوری ساخت واکسن ایرانی بر پایه ویروس غیرفعال است از نظر تئوری این امکان وجود دارد که بتواند در مقابل تمامی جهشهای کرونا مقاوم باشد اما در فاز عملی باید تست شود. دیگر واکسنها نیز همین وضعیت را دارند، از جمله واکسنهای فایزر و مدرنا که بر پایه mRNA ساخته شدهاند تنها در فاز تئوری مدعی مقاومت در برابر تمامی جهشها هستند و هنوز در عمل این ادعا اثبات نشده است.
علت مخالفت برخی با بینیازی ایران از واردات دارو و واکسن، قطع شدن سودشان است
طبرسی در پاسخ به این پرسش که با این تفاسیر دلیل جوسازیها و هوچیگریها علیه واکسن ایرانی را چه میدانید؟، بیان کرد: مخالفت عدهای با خودکفا شدن ایران در صنعت واکسنسازی بهخصوص واکسن کرونا جالب توجه است. ما در مدت شیوع کرونا در ایران دیدیم که با وجود به خطر افتادن جان هموطنان اما تحریم هستیم و به ما دارو ندادند، اما این تحریمها سبب شد تا بتوانیم داروهایی را که روزهای نخست بهدلیل تحریمها نداشتیم را تولید کنیم از جمله دارو رمدسیور و اکتمرا که امروز با قیمت پایینتر در حال عرضه شدن است و همین مسئله موجب بسته شدن بازارهای آزاد و سیاه شد. طبیعی است که عدهای از واردات دارو و واکسن سود میبرند و زمانی که دارو و واکسن وارداتی محدود باشد قیمتها بالاتر و عرضه نامطمئن خواهد بود. در مقطعی اکتمرا با قیمت 70 میلیون تومان در بازار ناصرخسرو به مردم فروخته میشد اما امروز با تولید انبوه و تحت پوشش بیمه قرار گرفتن قیمت بسیار بسیار پایینتر آمده و جو بازار سیاه داروهای کرونا خاموش شده است.
پوشش کامل واکسیناسیون در کشور نیازمند تولید انبوه واکسن داخلی است
وی با این توضیح که نیاز ما برای واکسینه شدن مردم کشورمان با یک میلیون یا دو میلیون دوز واکسن وارداتی برطرف نمیشود، افزود: ما برای رسیدن به 100 میلیون دوز واکسن باید به تولید داخلی روی بیاوریم تا بتوانیم به 50 میلیون نفر، 100 میلیون دوز واکسن تزریق کنیم. بنابراین واردات یک میلیون و دو میلیون و حتی 15 هزار دوز واکسن هدیه که اشتباهاً 150 هزار اعلام شده بود حلکننده مشکل نیست.
دلایل علمی منع واردات واکسنهای آمریکایی و انگلیسی
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در ادامه درباره اظهارات اخیر رهبر معظم انقلاب درباره ممنوعیت خرید واکسنهای آمریکایی و انگلیسی، گفت: حتماً ایشان که افق دید بالایی دارند نکاتی را مدنظر قرار دادهاند که به این نتیجه رسیدهاند. من هم بهعنوان یک فرد علمی و متخصص در این حوزه باید بگویم واکسنهای فایزر و مدرنا همانطور که اعلام شده در فاز مطالعاتی موفق بودهاند اما چند نکته درباره استفاده از چنین واکسنهایی وجود دارد که باید به آنها توجه شود.
عوارض طولانیمدت واکسنهای آمریکایی و انگلیسی مشخص نیست
طبرسی در تشریح دلایل علمی لزوم احتیاط در واردات واکسنهای آمریکایی و انگلیسی کرونا اظهار داشت: نخست اینکه تاکنون واکسنی با چنین تکنولوژی mRNA (ژنی) ساخته نشده، بنابراین عوارض طولانیمدت آنها مشخص نیست، از سوی دیگر مدل غربیها در تولید واکسن به این صورت است که هیچگونه مسئولیتی بهعهده نمیگیرند، البته این مسئله درباره واکسنهای قبلی به این صورت بود که هیچ واکسنی زودتر از چهار تا پنج سال به استفاده عمومی نمیرسید اما اکنون به دلیل کرونا 6 ماهه مجوز تولید انبوه را کسب کردهاند اما هیچکس نمیداند که دو سال دیگر این واکسنها چه پیامدهایی خواهند داشت و هرگونه ادعایی درباره امن بودن آنها باید از نظر علمی مورد بررسی قرار بگیرد.
انتشار خبرهای متعدد درباره عوارض کوتاهمدت واکسنهای آمریکایی و انگلیسی در رسانههای دنیا
وی درباره دومین نکته احتیاطی درباره واکسنهای آمریکایی و انگلیسی گفت: خبرهای متعددی درباره عوارض کوتاهمدت این واکسنها در رسانههای دنیا منتشر شده است، از جمله جان باختن برخی از افراد دریافتکننده واکسن، این خبرها را ما نمیگوییم.
خطر استفاده واکسنهای آمریکایی و انگلیسی در کشورهایی همچون ایران با فراوانی آلرژی
رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری ادامه داد: اخیراً مقالهای در مجله نیچر منتشر شده درباره استفاده از این واکسن در برخی از بیماران که بیماریهای زمینهای دارند از جمله در بیمارانی که سیستم ایمنی آنها ضعیف است مشکلاتی را ایجاد و واکنشهای خودایمنی را بیشتر میکند. از سوی دیگر با توجه به بیان نامناسب بودن این واکسنها برای افراد دارای آلرژی و نگاهی به جامعه خودمان که درصد قابل توجهی از افراد دچار آلرژی هستند، این واکسن میتواند برای آنها دردسرآفرین باشد و التهابات آنها را بیشتر کند.
هشدار پزشکان فرانسوی درباره سرطانزا بودن واکسنهای آمریکایی
طبرسی افزود: سومین نکته که تاکنون کمتر به آن اشاره شده این است که تعدادی از پزشکان معروف فرانسوی نسبت به سرطان زا بودن چنین واکسنهایی هشدار دادهاند به همین جهت کشور فرانسه با احتیاط از واکسنهای مبتنی بر فناوری mRNA استفاده میکند.
تولید واکسن با تکنولوژی ممنوعه
وی درباره تکنولوژی mRNA در تولید واکسنهای آمریکایی گفت: این تکنولوژی جدید نیست اما استفاده از آن در واکسنسازی جدید است. این تکنولوژی از سال 1987 مورد استفاده قرار گرفته اما در مقطعی اروپاییها استفاده از آن را ممنوع کردند چرا که منجر به ایجاد سرطان شده بود. اما در شرایط کنونی بهدلیل ویژه بودن شرایط و عبور از پاندمی و پشتسر گذاشتن مرگ روزانه چند هزار انسان دوباره به سمت استفاده از این تکنولوژی آمدهاند اما مسئله این است که این واکسنها امتحان خودشان را در درازمدت پس ندادهاند و مشخص نیست طی سالهای آینده عوارض استفاده از واکسنهای مبتنی بر این تکنولوژی تا چه حد جوامع را درگیر خواهد کرد.
خودداری 60 درصد از کادر بهداشتی آمریکا از تزریق واکسن تولید این کشور
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: احتیاط برخی از کشورها از جمله ما در استفاده از چنین واکسنهایی در حالی است که بر اساس اعلام رسانه دیلی میل، در برخی از ایالتهای آمریکا 60 درصد کادر بهداشتی و درمانی حاضر نشدهاند که این واکسن را تزریق کنند.
علاوهبر این بهعنوان مثال در کشور ترکیه نیز از این واکسنها استقبال نشده و بیشتر به واکسنهای چینی تمایل دارند چرا که عوارض طولانیمدتی واکسنهای mRNA مشخص نیست. اما واکسنهای تولیدی خودمان یا واکسنهای چینی و حتی واکسن مشترک با کوبا از تکنولوژیهایی استفاده شده که پیشتر در ساخت واکسنهای دیگر مورد کاربرد قرار گرفته و عوارض احتمالی آنها مشخص و قابل پیشبینی
است.
راه مهار کرونا
دکتر طبرسی در ادامه درباره دورنمای وضعیت شیوع کرونا در کشور اظهار داشت: اگر محدودیتهایی که وجود دارد را ادامه دهیم و سریع به سمت بازگشاییها نرویم، میتوانیم شیوع کرونا را مدیریت کنیم البته وضعیت آلودگی هوا مزید بر علت خواهد بود، اما اگر گارد دفاعیمان را باز کنیم ممکن است به شرایط یکی دو ماه پیش بازگردیم و تعداد جانباختهها که به زیر 100 نفر رسیده دوباره به مرز 500 نفر برسد! با چنین شرایطی بعید است دچار پیک شویم و اگر روند افزایشی شود قابل کنترل است.
وی خاطرنشان کرد: انشاءالله پس از تولید انبوه واکسن در سال آینده به سمت واکسیناسیون عمومی میرویم که با برنامهریزیهای صورت گرفته میتوانیم از نیمه دوم سال 1400 به سمت مهار ویروس کرونا حرکت کنیم.