ذخایر کالاهای اساسی به یک ماه کاهش یافت
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اعلام اینکه ذخیره استراتژیک کالاهای مختلف اساسی در کشور برای حدود ۲۵ روز تا یک ماه کافی است، گفت: کاهش میزان ذخیره استراتژیک اقلام اساسی مورد نیاز کشور باعث بروز مشکلاتی در آینده میشود.
این روزها اخبار و اظهارات مختلفی درباره کاهش ذخایر کالاهای اساسی از جمله نهادههای دامی، گندم و حتی مواد پروتئینی مانند مرغ و تخممرغ به گوش میرسد بهطوری که بر اساس جدیدترین خبر از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مرغداران بهدلیل کمبود نهاده و قیمت کم تخممرغ اقدام به حذف گلههای مرغ تخمگذار کردهاند که منجر به کمبود این محصول در ماههای آینده میشود.
جلال محمودزاده عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درباره افزایش قیمت گوشت مرغ و تخممرغ، گفت: بهدلیل عدم تأمین بموقع و بهمیزان کافی نهادههای دامی در تولید گوشت مرغ و تخممرغ کشور دچار مشکلاتی شده است و بسیاری از واحدهای تولید تخممرغ مجبور به حذف گله خود شدهاند.
وی با تأکید بر اینکه بسیاری از مرغداریهای پرورش مرغ گوشتی مجبور به تعطیلی واحدهای خود شدهاند، عنوان کرد: در زمان حاضر میزان تولید تخممرغ بهشدت کاهش پیدا کرده است. دولت برای جلوگیری از بروز مشکل در زمینه تأمین کالاهای اساسی در بازار باید ذخایر استراتژیک داشته باشد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با ابراز اینکه "بر اساس آییننامهها و بخشنامههای ابلاغشده باید محصولات مختلف اساسی بهمیزان مصرف شش ماه در انبارها ذخیره شوند تا در صورت بروز مشکل در واردات و تولید از آنها استفاده کنیم"، تصریح کرد: سازمان پشتیبانی و امور دام انبارها و سردخانههای بسیار زیادی دارد که میتواند از آنها برای ذخیره مرغ و تخممرغ استفاده کند، این سازمان در صورت تکمیل ظرفیت میتواند با معرفی بخش خصوصی بهعنوان مباشر خرید ذخیره استراتژیک را انجام دهد.
وی با اعلام اینکه متأسفانه ذخیره استراتژیک کالاهای مختلف اساسی در کشور برای حدود 25 روز تا یک ماه کافی است، ادامه داد: کاهش میزان ذخیره استراتژیک اقلام اساسی مورد نیاز کشور باعث بروز مشکلاتی در آینده میشود.
محمودزاده با تأکید بر اینکه سازمان پشتیبانی امور دام، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی مقصر کاهش میزان ذخایر استراتژیک کالاهای اساسی هستند، عنوان کرد: دولت باید در روزهای پایانی خود میزان ذخایر کالاهای اساسی کشور را افزایش دهد تا دولت جدید دچار مشکلاتی نشود.
توصیههای فنی و هشدارها به مسئولان داده شده است
بنابر این گزارش صدرا علیاکبرخانی، مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران در این ارتباط اظهار داشت: پیشبینیها درباره وضعیت تولید حاکی از آن است با روی کار آمدن دولت جدید، مشکلات برای تأمین تخممرغ در کشور وجود داشته باشد.
وی افزود: با توجه به احتمال وجود التهاب در بازار تخممرغ در ماههای آینده راهکارهای فنی وجود دارد که به مسئولان اعلام شده است.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن ادامه داد: میتوان با خرید تضمینی تخممرغ و ایجاد ذخایر استراتژیک از ایجاد التهاب در ماههای آینده جلوگیری کرد که این امر مشکلات امروز مرغداران را نیز که با تولید مازاد و افت شدید قیمتها مواجه هستند رفع میکند.
آمارها آیینه افت ذخایر کالاهای استراتژیک
بنابر این گزارش نهادههای دامی نظیر دانههای روغنی و کنجاله سویا، جو و ذرت که از آنها برای خوراک دام و طیور استفاده میشود نیز در سال جاری و در آستانه تحویل دولت دوازدهم به دولت بعدی نهتنها نسبت به وضعیت بحرانی سال قبل، بهبود پیدا نکرده است بلکه آمار منتشرشده سامانه جامع تجارت نشان میدهد که وضعیتی نگرانکنندهتر دارد.
با نگاهی به مقدار وزنی ترخیص این محصول در فاصله زمانی اول فروردین سال 1400 تا 23 اردیبهشت ماه سال جاری، مشخص میشود که میزان واردات دانههای روغنی و کنجاله سویا، جو و ذرت در مجموع 53 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.
بررسی تفکیکی این محصولات نیز نشان میدهد که میزان واردات جو 32 درصد، ذرت 68 درصد، کنجاله سویا 64 درصد و دانههای روغنی 51 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است، و این درحالی است که در سال قبل نیز میزان واردات این محصولات در شکل مناسبی نبود و میزان واردات جو در سال 99 در مقایسه با مدت مشابه سال قبلی 55 درصد کاهش داشته است.
آوار مشکلات بر سر دولت بعدی
ذخایر نهادههای دامی بهعنوان یک کالای اساسی و تأثیرگذار در امنیت غذایی در حالی به این وضعیت اسفناک رسیده است که حدود 2 ماه از عمر دولت مستقر بیشتر باقی نیست و در واقع این مشکلات عملاً بر سر دولت بعدی آوار میشود و بهاصطلاح فعالین بخش کشاورزی برای دولت بعدی زمین سوختهای بیش باقی نمیماند.
وضعیت تأمین نهادههای دامی تأثیر مستقیم در تأمین کالاهای اساسی دیگری نظیر شیر، گوشت قرمز و مرغ و تخممرغ دارد و میتواند بهراحتی وضعیت تولید این محصولات را به بحران بکشد.
تولید گوشت قرمز و شیر نیز با این مشکلات مواجه است بهطوری که هر از چند گاهی شنیده میشود که تشکلهای دامداران اعلام میکنند که اعضای آنها بهدلیل مشکلات کمبود نهاده، به فروش و کشتار دامهای مولد و شیری روی آوردهاند که این امر میتواند سرنوشت بدی را برای این صنایع در آینده نزدیک رقم بزند.
زنگ خطر کاهش ذخایر گندم به صدا در آمد
مشکلات تأمین نهادههای دامی میتواند برای تأمین نان مصرفی مردم نیز مشکل، کمبود آرد، ایجاد کند؛ درحالی که قیمت هرکیلوگرم گندم در سال جاری 5هزار تومان تعیین شده است که قیمت جو در بازار آزاد به 6 هزار و 500 تومان نیز رسیده است. تداوم کمبود نهادهها بهمعنی استفاده مرغداران و دامداران از گندم خوراکی برای دام و طیور است و منجر به تزلزل در تأمین محصول حساس آرد و نان میشود.
از طرفی متناسب بودن قیمت گندم با قیمتهای جهانی نیز میتواند عاملی برای کاهش تولید این محصول باشد زیرا انگیزههای تولیدکنندگان برای تولید این محصول کاهش مییابد و از طرفی انگیزه برای قاچاق این محصول را بالا میبرد.
وزارت جهاد کشاورزی: تنها برای 2.5 ماه ذخیره نهادههای دامی داریم!
حسن عباسی معرفان سرپرست دفتر خدمات بازرگانی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی نیز درباره میزان ذخایر نهادههای دامی گفت: ماهانه حدود 1میلیون و 700 هزار تن مصرف نهادههای دامی کشور است که با در نظر گرفتن موجودی 4 میلیون و 200 هزار تنی یعنی برای حدود 2 ماه و نیم ذخیره داریم.
بنابر این گزارش درحالی که وزارت جهاد کشاورزی بهصراحت اعلام میکند که برای 2.5 ماه ذخیره نهادههای دامی دارد که بر اساس آییننامهها و بخشنامههای ابلاغی موجود باید محصولات مختلف اساسی بهمیزان مصرف شش ماه در انبارها ذخیره شوند تا در صورت بروز مشکل در واردات و تولید از آنها استفاده شود.