"جشنواره داستان انقلاب"؛ پاسداشتی برای آنچه انقلاب را ماندگار کرد
این جشنواره توسط حوزه هنری در جهت شناسایی و پرورش نویسندگان و جوانان متعهد هنرمند و خلق آثار ارزشمند ادبیات داستان انقلاب، از سال ۸۶ برگزار میشود/ «نسیم» در گزارشی به بررسی این جشنواره انقلابی پرداخته است
به گزارش خبرنگار فرهنگی «نسیم»، در پی تعداد کثیر جشنواره های مختلف ادبی و هنری، در سال 86 جشنواره داستان انقلاب در حالی متولد شد که با گذشت نزدیک به 30 سال از انقلاب اسلامی، پاسداشتی برای داستانِ معطوف به انقلاب، جای خالی خود را میان رویدادهای مختلفی چون جشنوارههای متعدد فجر، نمایان کرده بود.
پاسداشتی هرچند کوچک، که سبب می شد تا اهالی ادب از یاد نبرند آنچه مهمتر از هر چیز، انقلاب را ماندگار میکند، قلم است.
و همین جالی خالی و دغدغه آن بود که افرادی چون امیرحسین فردی را واداشت که برگزاری جشنوارهای برای انقلاب در تجلیل از ادبیات انقلاب و به منظور تولید چنین ادبیاتی را به مسئولان پیشنهاد دهد.
امیرحسین فردی در آن زمان به عنوان مدیر کارگاه قصه و رمان مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری فعالیت داشت و با شروع اولین دوره جشنواره داستان انقلاب سمت دبیری آن را بر عهده گرفت.
جشنواره سراسری داستان انقلاب توسط حوزه هنری انقلاب اسلامی در راستای تحقق اهداف فرهنگی نظام مقدس جمهوری اسلامی و در جهت شناسایی و پرورش نویسندگان و جوانان متعهد هنرمند و خلق آثار ارزشمند ادبیات داستان انقلاب، برگزار می شود.
این جشنواره رقابتی ادبی است که در دو بخش رمان( بزرگسال و کودک) و داستان کوتاه(بزرگسال و کودک) صورت می گیرد و گفتنی است زنده یاد امیرحسین فردی دبیری 5 دوره ابتدایی این جشنواره را برعهده داشته است و برگزاری ششمین و هفتمین دوره این جشنواره حاکی از ادامه یافتن این رویداد ادبی به قوت گذشته است و حسین فتاحی، دبیر هنری ششمین و هفتمین جشنواره سراسری داستان انقلاب می باشد.
امیرحسین فردی در ارتباط با این جشنواره و ادبیات انقلاب گفته است: آن چه باعث رونق نویسندگی در عرصه ادبیات انقلاب اسلامی میشود دلبستگی نویسندگان ما به مهم ترین واقعه تاریخ معاصر این مرز و بوم یعنی انقلاب اسلامی است.
در اولین دوره جشنوره داستان، 396 رمان و داستان کوتاه به دبیرخانه رسید که در این میان 40 اثر به مرحله دوم داوری راه یافتند. اما در نهایت هیچ اثری حائز رتبه نخست نشد و تنها آثاری شایسته تجلیل چون «شاه بی شین» نوشته محمد کاظم مزینانی، «اشک آخر» سید هاشم حسینی و «تالار پذیرایی پایتخت» نوشته محمدعلی گودینی برای چاپ، مناسب تشخیص داده شدند. در میان آثار کوتاه نیز «شرکت در یک قتل دسته جمعی» تیمور آقامحمدی به عنوان اثری شایسته تقدیر شناخته شد.
در دومین دوره جشنواره داستان انقلاب نیز 364 اثر به دبیرخانه رسید که در نخستین مرحله داوری، 134 اثر به مرحله دوم راه یافتند. و در نهایت «گل سنگ» سید هاشم حسینی، «فصل کبوتر» حسین فتاحی» و «تفنگ پدر بر بام شهر» نوشته حسن بهرامی برگزیده شدند. در میان آثار کوتاه نیز «آش پشت پا» کبری زارع، «کلاه پهلوی» کامران جباری و «چقدر حرف نمیزند» هاجر هدایت تقدیر شدند.
سومین دوره از جشنواره داستان انقلاب با اضافه شدن بخش کودک و نوجوان، تجربه جدیدی را پیش روی خود دارد. در این دوره از جشنواره 320 رمان و داستان کوتاه در بخش بزرگسال و 50 اثر کودک و نوجوان به دبیرخانه رسید و در بخش بزرگسال داستانهای کوتاه «دفتر جلد قهوهای» نوشته فرهاد کوهپیما، «پشتبامها شاهدند» نوشته سودابه فرضیپور، «لطفا پیغام خود را بگذارید» به قلم د.ع و داستانهای بلند «میوههای رسیده» نوشته سیدمهرداد موسویان، «از عشقاباد تا عشقآباد» نوشته منصور انوری و «خورشید بر شانههای راست» نوشته جواد افهمی.
و در بخش داستانهای کوتاه «آرایشگاه فرح» نوشته زهرا تیموری، سیدمهرداد موسویان، «من نگهبان جنخانه هستم» اثر فاطمه فروتن اصفهانی، داستانهای بلند «عقربهها خوابشان میآید» نوشته معصومه عیوضی، «مبصر کلاس هشتم» نوشته سیدحسن حسینی ارسنجانی و «سکوت پنجم» به قلم محمدرضا بایرامی را به عنوان برگزیده انتخاب کردند.
در چهارمین دوره جشنوره داستان انقلاب، 375 رمان و داستان کوتاه به دبیرخانه رسید که در ادامه پس از بررسیها و داوریهای انجامشده، 25 داستان کوتاه و 15 داستان بلند و رمان در حوزه ادبیات نوجوان و همچنین 80 داستان کوتاه و 30 رمان در حوزه ادبیات بزرگسال به مرحله بعدی راه یافت که پس از داوریهای انجام شده، در بخش رمان بزرگسال رتبه برتر به رمان «آه باشین» نوشته محمد کاظم مزینانی، رتبه تقدیری به رمان «سالگرگ» نوشته جواد افخمی و رتبه تقدیری به رمان «خندهزار» نوشته محمد محمودی نور آبادی، در بخش داستان کوتاه نیز رتبه برگزیده به داستان کوتاه «بازجویی» نوشته ابوذر هدایتی، رتبه برتر به داستان کوتاه «یک بررسی موشکافانه» نوشته سیده عذرا موسوی و رتبه تقدیری به داستان کوتاه «طفیلی» نوشته حسینعلی جعفری، رتبه برگزیده بخش رمان نوجوان رمان «زندانی کوچک» نوشته سید حسن حسینی ارسنجانی شد و رتبه برتر به رمان «مرغ هوا» نوشته عزت اله اروندی تعلق گرفت. همچنین رتبه تقدیری به رمان «محله حاجی» نوشته بهناز ضرابیزاده اعطا شد. در بخش داستان کوتاه هم داستان«قشقرق» نوشته مونا اسکندری، «معلم کوچک من» نوشته ابوالفضل بصیری به عنوان رتبه برتر و داستان کوتاه «من و سارا» نوشته مرضیه فعلهگری به عنوان رتبه تقدیری معرفی شدند.
در پی فراخوان پنجمین دوره جشنواره 210 اثر در بخش داستان بزرگسال،82 اثر در بخش داستان کوتاه نوجوان،34 اثر در بخش رمان بزرگسال و20اثر در بخش داستان بلند و رمان نوجوان به دبیرخانه جشنواره راه یافت. هیات داوران در این بخش هیچ اثری را واجد رتبه برتر و تقدیری ندانست و در بخش «داستان کوتاه بزرگسال» این جشنواره از میان 34 نامزد، «عشق روزهای آپولو» نوشته مهدی نور محمد زاده از استان آذربایجان شرقی، «علیا حضرت» نوشته ناهید قادری حاجی آبادی از استان کرمانشاه و «آخرین دردها» نوشته ابوالفضل بصیری از استان تهران به ترتیب عناوین برگزیده، برتر و تقدیری را بدست آوردند.
همچنین در بخش «داستان کوتاه کودک و نوجوان» از میان 17 نامزد راه یافته به بخش نهایی، «آزادی» نوشته رفیع افتخار از استان تهران، «بیا از حمید حرفی نزنیم» نوشته مرضیه فعله گری از استان همدان و" همه با هم "نوشته مهین سماواتی به ترتیب حائز رتبه های برگزیده، برتر و تقدیری شدند.بنابراین گزارش، هیأت داوران در بخش «در بخش رمان و داستان بلند بزرگسال» از میان 13 اثر راه یافته به مرحله نهایی، آثار «هزار و یک جشن» نوشته محمد محمودی نور آبادی از استان فارس، «بود و نابود» نوشته سید هاشم حسینی از استان تهران و «سیاه، سفید، خاکستری» نوشته یوسف قوجُق از استان تهران به ترتیب عناوین برگزیده، برتر و تقدیری را از آن خود کردند.
همچنین در بخش «رمان و داستان بلند نوجوان» از بین 8 اثر راه یافته، «موهای تو خانه ماهی هاست» به قلم محمدرضا شرفی خبوشان از استان تهران عنوان اثر برگزیده را از آن خود کرد.
ششمین دوره جشنواره داستان انقلاب میزبان 400 اثر از نویسندگان صاحبنام و نوقلم بود که از این تعداد قریب به 300 اثر به بخش بزرگسال و 100 اثر به بخش کودک و نوجوان اختصاص داشت. هیئت داروان در بخش رمان بزرگسال هیچ اثری را به عنوان اثر برتر معرفی نکرد و رمان های «ایوار» نوشته محمد اسماعیل حاج علیان، «تیری توی تاریکی» نوشته آرزو مهبودی و «تبخال» نوتشه احسان غدیری را شایسته تقدیر معرفی کرد.
و در این بخش داستان کوتاه بزرگسال اثر «جای امن» نوشته الهه امامی راسخ را به عنوان اثر برتر و اثر «downhill» نوشته سیده زهره میر عیسی خانی را به عنوان اثر شایسته تقدیر معرفی کرد.
ششمین جشنواره داستان انقلاب در بخش رمان نوجوان نیز رمان «آدمک» نوشته معصومه عیوضی به عنوان اثر برتر و رمان «نشانه های بهار» اثر سید محمد میر موسوی را به عنوان شایسته تقدیر معرفی کرد در و بخش داستان کوتاه اثر «گوسفندی برای شاه» نوشته مصطفی میرازیی به عنوان اثر برتر و اثر «مجسمه» نوشته محمد باقر سیدی به عنوان شایسته تقدیر معرفی شد.
استقبال زیاد نویسندگان از این جشنواره نشان می دهد ادبیات انقلاب جایگاه خود را در بین اهالی ادب و هنر حفظ کرده و مشتاقان خاص خودش را دارد و همچنین نشان دهنده این است که این جشنواره قابلیتهای زیادی دارد و می توان از آن استفادههای بیشتری غیر از تولید داستان انقلاب کرد.
در سال جاری که هفتمین دوره از این جشنواره برگزار می شود با توجه به این که مرحوم امیر حسین فردی دبیر 5 دوره این جشنواره و از طراحان اولیه آن و معلم دلسوز داستان و ادبیات انقلاب اسلامی بوده است، تصمیم گرفته شد این جشنواره با نام «جایزه امیرحسین فردی» برگزار شود. البته جشنواره داستان انقلاب تغییر نام و روش نخواهد داد، بلکه با پسوند (جایزه امیرحسین فردی) و برای ادای دین به این نویسنده شهیر انقلاب برگزار می شود و قرار است تندیس هفتمین دوره جشنواره داستان انقلاب به گونه ای طراحی می شود که نام "امیر حسین فردی" نیز در آن حک شده باشد.
هفتمین دوره این جشنواره در تکامل موضوعات دوره های پیشین با موضوعاتی همچون مسایل و اتفاقات سال های قبل از انقلاب و روزهای پیروزی انقلاب؛ حوادث و رویدادهای پس از انقلاب همچون کودتای نوژه، حادثه طبس، درگیری های کردستان؛ سنگ اندازیهای گروه های معاند پس از انقلاب همچون ترورها، فتنه ها، منافقین؛ تأثیر انقلاب در منطقه و کشورهای اسلامی و همسایه همچون بیداری اسلامی؛ تهدیدهای پیدا و پنهان دشمنان انقلاب و فرصت های به دست آمده در حوزه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آثار دریافت می شود.
در این جشنواره تشویق ها و جوایزی را در نظر گرفته شده است که جوایز برگزیدگان از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پرداخت می شود که در هفتمین دوره عبارت است از:
جوایز آثار برگزیده رمان در بخش بزرگسال: • نفر اول: 100/000/000 ریال
• نفر دوم: 70/000/000 ریال
• نفر سوم: 50/000/000 ریال
جوایز آثار برگزیده رمان در بخش نوجوان:
• نفر اول: 50/000/000 ریال
• نفر دوم: 40/000/000 ریال
• نفر سوم: 30/000/000 ریال جوایز آثار برگزیده داستان کوتاه در هر بخش (بزرگسال و نوجوان):
• نفر اول: 30/000/000 ریال
• نفر دوم: 20/000/000 ریال
• نفر سوم: 10/000/000 ریال
همچنین کار تشویقی چاپ آثار برگزیده و قابل چاپ هم از طرف مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری و انتشارات سوره مهر با پرداخت حق التالیف صورت می گیرد و قرار است انتشارات سوره مهر تمام آثار برگزیده دوره های پیشین جشنواره داستان انقلاب که تا به حال به چاپ نرسیده اند را تا پیش از برگزاری هفتمین دوره جشنواره منتشر کند.
حدیثه سوختانلو