پیشنهاد ساخت مجسمه "طاهره صفارزاده" به برج میلاد ارائه شد
علیرضا قزوه در نشست مطبوعاتی دومین جایزه ادبی علمی "طاهره صفارزاده" گفت: این بانوی مسلمان یک چهره جهانی است ولی ما حق وی را ادا نکردهایم و قضاوتهای شتاب زدهای درباره این شاعر انجام میشود
به گزارش خبرنگار «نسیم»، نشست مطبوعاتی دومین جایزه ادبی - علمی طاهره صفارزاده صبح امروز با حضور علیرضا قزوه، رضا اسماعیلی و جلال صفارزاده در حوزه هنری برگزار شد.
قزوه: پیشنهاد ساخت مجسمه صفارزاده را به برج میلاد دادیم
در این مراسم علیرضا قزوه گفت: صفارزاده جز نخستین زنان مدیر در ایران بود، مدیری که شاید حکم مدیریت نداشت ولی شکل گیری حوزه هنری را مدیریت کرد و حتی از محسن مومنی نیز شنیدم که ایده شکل گیری حوزه هنری منسوب به صفارزاده است و همین طور از خودشان نیز بارها این موضوع را شنیده ام.
وی گفت: صفارزاده در هنر و ادبیات کشور حرف اول را می زند و چهره هایی را پرورش داده که در هنر هفت گانه حرف اول را می زنند و امروزه جزو نام آوران عرصه سینما و ادبیات هستند.
مدیر مرکز آفرینش های هنری اظهار داشت: حتی اگر صفارزاده زحمتی برای شکل گیری ادبیات و حوزه هنری هم نمی کشید، ایشان به عنوان الگوی زن مسلمان ایرانی، اسلامی و انقلابی مطرح بود.
وی گفت: در ذهن من شاید صفارزاده شاخص ترین زن هنرمند ایرانی و انقلابی مطرح است و زندگی اش زندگی روشنی است و وقت اعظم خود را صرف هنر انقلابی کرد.
قزوه با بیان اینکه صفارزاده در ترجمه کارهای بزرگی انجام داد، اظهار داشت: اشعار وی با محتوا و تاثیرگذار در جریان روند شعر انقلاب به شمار می آید و جوایز بین المللی زیادی هم از آسیا و آفریقا دریافت کرد، در حالی که وجوه مالی آن جوایز را به مستمندان پرداخت.
وی گفت: این جایزه سال گذشته به یک نفر از شاعران زن تعلق گرفت و امسال نیز تصمیم بر این است که یک تا دو چهره زن ایرانی یا فارسی زبان این جایزه اهدا شود؛ البته جایزه را تنها محدود به ایران نکردیم.
قزوه با بیان اینکه صفارزاده در رشد شعرهای بانوان بعد از انقلاب نقش بسزایی داشته است، تصریح کرد: سال گذشته جایزه ادبی پروین نزدیک به هزار کتاب شعر از بانوان دریافت کردیم و جایزه صفارزاده می تواند در کنار این جایزه بدرخشد؛ چرا که صفارزاده پروینی است که انقلاب اسلامی را درک کرد.
مرکز آفرینش های هنری گفت: نجابتی که در شعر پروین اعتصامی بود همراه با تعهد در شعر صفارزاده موج می زند و در واقع شخصیت این دو شاعر به همدیگر نزدیک است.
وی ادامه داد: صفارزاده با اشعار خود با استعمارگران مقابله می کرد و در واقع شعرهایش در فضاهای انقلابی بوده است.
قزوه گفت: پیشنهاد کردیم که مجسمه صفارزاده را در کنار مجسمعه های پروین، سیمین دانشور و جلال آل احمد بسازند و در برج میلاد قرار دهند؛ البته این پیشنهاد مورد موافقت قرار گرفت و در حال ساخت.
مرکز افرینش های هنری گفت: ما در حال رصد شاعرانی هستیم که در مسیر اسلام و انقلاب و همان خط صفارزاده حرکت می کنند؛ تا در این جایزه معرفی کنیم.
وی گفت: جلال آل احمد و صفارزاده بعد از دیدار با امام تغییرات عجیبی در زندگی شان رخ داد؛ البته روشنفکران بعد از دیدار جلال با امام وی را ترک کردند.
قزوه گفت: صفارزاده یک چهره جهانی است ولی ما حق وی را ادا نکرده ایم و قضاوت های شتاب زده ای درباره این شاعر انجام می شود.
اسماعیلی: بخش بانوی برگزیده فرهنگ به این دوره از جایزه اضافه شده است
در ادامه رضا اسماعیلی گفت: امسال بخش ویژه ای در جایزه ادبی - علمی صفارزاده با عنوان بانوی برگزیده فرهنگ خواهیم داشت که برگزیدگان این بخش از سوی شورای انتخاب جایزه معرفی می شود.
وی افزود: شاعران زنی که رزومه مناسبی در این حوزه دارند، آثار خود را برای شرکت در بخش بانوی برگزیده فرهنگ ارسال کنند.
اسماعیلی اظهار داشت: جایزه ادبی - علمی صفارزاده شامل 3 بخش شعر، مقاله و پژوهش های ادبی و پایان نامه دانشجویی است؛ همچنین به زودی تیم داوران این دوره از جایزه مشخص می شوند
وی تصریح کرد: یک یا دو نفر به عنوان شاعر این دوره مورد تقدیر قرار می گیرند و تلاش مان این است که جوایز مادی هم در نظر بگیریم.
این شاعر کشورمان با اشاره به رونمایی از دو کتاب جدید در این دوره جایزه صفارزاده گفت: یکی از کتاب ها گزیده اشعار شاعران معاصر در ستایش صفارزاده به نام "ستایش بیداری" است و دیگری کتابی با عنوان "از مسلخ بیداران" که شناخت نامه ای درباره صفارزاده است و از سوی انتشارات سوره مهر منتشر می شود، در اختتامیه این دوره از جایزه رونمایی می شود.
اسماعیلی با بیان اینکه تمبر یادبود صفارزاده نیز در این دوره از جایزه رونمایی می شود، گفت: از مهدی چمران درخواست کردیم که در نزدیکی خیابان تجریش، میدان، بوستان یا خیابانی را به نام صفارزاده نامگذاری کنند که با این پیشنهاد موافقت شده است و امیدواریم تا زمان برگزاری جایزه صفارزاده این اتفاق رخ دهد.
وی گفت: از آنجایی که صفارزاده قرآن پژوه بوده است، امسال محور قرآنی هم در این دوره جایزه ادبی خواهیم داشت و در نظر داریم تا در سال آینده مجموعه مقالاتی که طی این سال ها با موضوع طاهره صفارزاده داشتیم در قالب مجلدات چاپ کرده و در سومین دوره این جایزه رونمایی کنیم.
این شاعر کشورمان تصریح کرد: مهلت ارسال آثار به این دوره از جایزه تا 15 مهر ماه است و دومین دوره از جایزه ادبی - علمی صفارزاده 4 آبان ماه همزمان با هفتمین سالگرد این شاعر خواهد بود.
اسماعیلی اظهار داشت: روزنامه اطلاعات نیز به همین مناسب ویژه نامه ای 16 صفحه ای را منتشر می کند که تمامی مطالب آن توسط مرکز آفرینش های حوزه هنری تهیه شده است.
جلال صفارزاده: خواهرم به مسائل شرعی و حجاب بسیار اهمیت میداد
در ادامه جلال صفارزاده، برادر طاهره صفارزاده با بیان اینکه داستان خواهرم بارها گفته شده است، گفت: وی یک زندگی بسیار ساده، دور از تجمل و تکبر داشت و همیشه عنوان می کرد که باید کاری انجام دهم که در جهت کمک به دیگران و ترویج فرهنگ و ادبیات ایران باشد.
وی ادامه داد: فکر نمی کردیم صفارزاده با زندگی ساده و وضع مالی نامساعدش به دیگران کمک کند، ولی این کار را انجام می داد و از تجمل گرایی پرهیز داشت.
صفارزاده اظهار داشت: خواهرم قصد داشت کاری کند که ماندگار شود، ولی بارها خود گفته بود که کارهای خدا ماندگار است.
برادر طاهره صفارزاده تصریح کرد: خواهرم هیچگاه جوایز نقدی ای را که در جشنواره های ادبی برنده می شد، قبول نمی کرد؛ چرا که معتقد بود جوانان بیکار و نیازمند زیادی داریم و باید این هزینه ها برای آنها صرف شود.
وی ادامه داد: طاهره صفارزاده به مسائل شرعی تاکید فراوانی داشت و به نوع پوشش و مسائلی این چنینی پایبند بود؛ همچنین وی هیچگاه به دنبال مادیات نبود به گونه ای که یک بار نیز به طلافروشی نرفته بود.
صفارزاده با بیان اینکه نسبت قزوه با خواهرم همانند مادر و فرزندی بود، اظهار داشت: وی همیشه میخواست اموال و املاک خود را صرف مجروحان انقلاب، فرهنگ و عام المنفعه شود، در حالی که تاکنون این اتفاق به دلیل عدم همکاری سازمان های مربوطه انجام نشده است.