کارشناس انرژی ایتان: قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها باید منطقی شود

کدخبر: 953096

کهتری افزود: مجلس شاخص‌گذاری کرده و تعیین قیمت را به عهده دولت گذاشته، شاخص‌های شفافی را تعیین نکرده به طوری که قیمت‌گذاری قایم به شخص بوده و با تغییر دولت، تغییر می‌کند

به گزارش خبرنگار «نسیم»، جلسه میزگرد کارشناسی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با موضوع "قیمت‌گذاری خوراک گاز پتروشیمی‌ها" به همت واحد تخصصی بسیج دانشجویی برگزار گردید. در این نشست از نمایندگان مجلس آقای دوگانی، آقای غلامرضا کاتب، آقای سقایی، آقای نعمتی، آقای قادری، آقای عبدالاهی و ... نیز دعوت شده بودند. از مدیران سطوح مختلف نفتی هم دعوت شد ولی همانند نشست بنزین امیرکبیر، اظهار کردند که نمی‌توانند برخلاف موضع وزارت نفت، اظهارنظر کنند، گویی سیستم اجرایی نفت اجازه اظهارنظر به سطوح مدیریتی خود را نمی‌دهد. از مدعوین تنها آقای مهندس کهتری به عنوان کارشناس انرژی حضور داشتند و سایر مدعوین از جمله آقای مهدوی دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با وجود هماهنگی‌هایی که با ایشان صورت گرفته بود در جلسه حضور نیافتند.

با توجه به این که ساختار جلسه به صورت پرسش و پاسخ و مناظره‌ای در نظر گرفته شده بود، به دلیل عدم حضور مدعوین صورت جلسه تغییر یافت. مجری برنامه پس از بیان کلیات موضوع جلسه از مهندس کهتری درخواست کردند که به صورت تخصصی به بیان جزئیات فرمول پیشنهادی و مزایا و معایب آن بپردازند.

مهندس کهتری موضوعات مورد بحث خود را با تشریحی درباره پتروشیمی‌ها و ساختار آنها آغاز کرد. از نظر کارشناس جلسه، به دلیل عدم حضور مدعوین، بسیاری از سوالات کارشناسی بی‌جواب ماند. معنای حمایتی که در فرمول مدنظر است، ارزان فروشی است؟ معنای رقابت چیست درصورتی که کشورهای حوزه خلیج فارس بیشتر از نوع مایع هستند و از نظر ساختاری تفاوت داریم؟... سه محور مهمی که در فرمول پیشنهادی قابل نقد است، یک تضمین حدقل 25 درصد نرخ بازده سرمایه، دوم وابسته بودن قیمت خوراک به قیمت محصولات پتروشیمی‌های بالادستی و سوم در نظر نگرفتن کف قیمت است. مجلس که شاخص گذاری کرده و تعیین قیمت را به عهده دولت گذاشته، شاخص‌های شفافی را تعیین نکرده به طوری که قیمت‌گذاری قایم به شخص بوده و با تغییر دولت، تغییر می‌کند. یکی از نقدهای وارده این است که چرا مجلس در این باب، توجهی به نهادهایی که کارشناسی عمل می کنند ندارد، از جمله اینکه توجهی به گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس نیز وجود ندارد.

یکی از پیشنهادات کارشناسان این حیطه، افزایش پلکانی قیمت گاز است، بدین صورت که یک قیمت پایه در نظر می‌گیرند و با توجه به گاز صادراتی، قیمتی برای خوراک تعیین می‌شود. در این صورت تنظیم پله‌ها تنها کار دولت است.

آقای کهتری تأکید کرد، حرف ما این نیست که قیمت افزایش یابد، ما می‌خواهیم که قیمت منطقی شود.

در انتها به سوالات حضار پاسخ داده شد. از جمله محور سوالات، مقایسه سود صنایع بالا دستی و پایین دستی و اشتغال زایی آنها، هزینه‌های زیست‌محیطی و آلودگی‌های انسانی صنایع بالادستی، مخالفت‌های نمایندگان بخش‌های خصوصی در قیمت گاز و ... بودند.

ارسال نظر: