منشاء گرد و غبار هوای تهران در روزهای اخیر داخلی است
مریم نادری، مدیر پایش شرکت کنترل کیفیت هوا گفت: در فاصله روزهای ۹ تا ۱۵ خرداد پایتخت سه روز با وضعیت ناسالم هوا برای گروههای حساس داشت و ۴ روز را در شرایط سالم را سپری کرد
مریم نادری، مدیر واحد پایش و پیش بینی شرکت کنترل کیفیت هوا افزود: در هفتههای گذشته ورود و خروج تودههای هوایی به کشور و مهیا شدن شرایط ناپایداری ناشی از آنها در چگونگی روند توزیع و تجمع آلاینده ها در سطح شهر تأثیرگذار بوده است درحالی که در هفته گذشته نقش شرایط محلی در کیفیت هوای منطقه پررنگ تر بوده است.
به گفته او بررسی میانگین تغییرات ساعتی غلظت ذرات معلق کمتر از 10 و 2.5 میکرون اندازهگیری شده در ایستگاههای سنجش آلودگی هوای تهران (9تا 15 خرداد) نشان میدهد روزهای شنبه، سهشنبه و چهارشنبه از نظر کیفیت هوا شرایط ناسالم برای گروههای حساس را داشتهاند و از عوامل موثر بر این شرایط وزش باد نسبتا شدید بویژه در ساعات بعدازظهر بوده است و همچنین افزایش سرعت باد، کمبود رطوبت نسبی و خشکی هوا انتقال و پخش گرد و غبار و کاهش کیفیت هوا را به دنبال داشته است.
بر اساس گزارش هفتگی بررسی کیفیت هوای تهران، با توجه به بادهای رسم شده در روز شنبه وزش باد تقریباً از تمام جهات بوده و حداکثر سرعت آن حدود 6 تا10 متر بر ثانیه گزارش شده است. بررسی گلباد این روز نشان می دهد گرد و غبار روز شنبه با افزایش سرعت باد در بعداز ظهر از سمت شمالغرب به تهران وارد شده است.
روز سهشنبه باد با سرعت 6 تا 9 متر بر ثانیه بین جهات شرق تا جنوب غرب متغیر بوده است و اوج سرعت باد با اوج غلظت آلاینده ها تطابق دارد که بر نقش موثر باد در ایجاد پدیده گرد و غبار تأکید میکند. روز چهارشنبه نیز همین شرایط با تغییرات جزیی برقرار بوده است. میانگین سرعت باد در این دو روز در اکثر ساعات حدود 4 متر بر ثانیه بوده و در بعداز ظهر به بالای 6 متر بر ثانیه رسیده است. جهت باد حاکی از آن است که منبع ریزگردها داخلی بوده است.
با وجود اینکه میانگین سرعت باد در سایر روزهای هفته که شرایط سالمتری به لحاظ کیفیت هوا داشتهاند نسبت به سه روز دیگر پایینتر بود اما از سرعت کافی برای خروج آلایندهها از سطح شهر برخوردار بوده که منجر به بهبود کیفیت هوای تهران شده است.
اطلاعات غلظت آلایندهها بر اساس داده ایستگاههای شرکت کنترل کیفیت هوا و اطلاعات هواشناسی اندازهگیری شده در ایستگاه مهرآباد از پایگاه اطلاعات دانشگاه وایومینگ تهیه شده است.