اکران مستند دیوارکش در حوزه هنری
مستند «دیوارکش» با حضور عوامل مستند، در سالن سوره حوزه هنری نقد و بررسی شد
نسیمآنلاین: مراسم اکران مستند دیوارکش، جدیدترین تولید مرکز مستند سفیر فیلم برای فعالین شبکه های اجتماعی در حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مستند دیوارکش پخش شد و پس از آن عوامل سازنده مستند شامل محسن آقایی کارگردان و سید مهدی دزفولی تهیه کننده مستند به همراه دکتر مجید تفرشی به بحث و بررسی پیرامون این مستند پرداختند و پس از آن جلسه پرسش و پاسخ با حضور بینندگان برگزار شد.
من منتقد مستند شما هستم
دکتر مجید تفرشی سندنگار و پژوهشگر تاریخ نیز که یکی از مصاحبه شوندگان مستند «دیوارکش» نیز بوده، در این نشست با بیان این موضوع که «توقع نداشته باشید که چون در فیلمتان بودم، از فیلم تعریف کنم» گفت: سابقه آشنایی من با مهدی دزفولی متعلق به سالهای پیش در زمان تولید مستندی درباره مک فارلین است که اگرچه بارها در فضای مجازی باهم جلسات تند و تیزی را هم برگزار کردیم اما او را تهیهکنندهای میبینم که برخورد خوب و رفاقت آمیزی دارد که برای من جالب است. درباره مستند «دیوارکش» هم باید بگویم من اطلاعی از روند اکران و نمایش فیلم نداشتم و حتی تیزرهای آن را هم ندیدم. البته می دانم قسمتهایی از مصاحبه من در فیلم حذف شده اما این حذف به دلیل مسائل فنی بوده که بنده در جریان آن قرار گرفته بودم.
وی افزود: ریتم فیلم به لحاظ ساختاری تند بود و در مستندسازی آثار این چنینی نکته مثبتی است که میتواند در مستند سازی ایران تبدیل به مسیر موفقیت آمیزی شود، حتی طرح بحث «تندروهای سابق و اصلاح طلبان امروز» هم نکته بسیار خوبی بود که کاملاً درست است و من هم در زمانی به آن پرداخته بودم. اما تصور میکنم این فیلم عزم جزمی است برای خراب کردن این دولت! از سوی دیگر نادیده گرفتن برخی تندرویهایی که در دهههای ۶۰ و ۷۰ وجود داشته و الان هم وجود دارند، نکته مغفولی است که به نظرم در این فیلم تعمدانه به آن پرداخته نشده است. به اعتقاد من شاکله فیلم «صرفهجویی در راستگویی» است که از بی بی سی یاد گرفته شده و در این فیلم هم ما مانند این رویکرد را میبینیم.
بنایی برای تخریب هیچ شخصیت سیاسی نداشتیم
این تاریخنگار تصریح کرد: رویکرد تخریبی که در این فیلم دیده شده، جوری وانمود میکند که خاتمی و روحانی میخواستند آزادی بدهند و ندادند، اما در فیلم گفته نشده که چه کسانی باعث شدند این آزادیها نباشد. متأسفانه فیلم در مقطعی که به دولت احمدینژاد میپردازد، دفاع جانانهای از آن کرده و از ابزارهای تبلیغاتی خیلی ناشیانه استفاده میکند و اگر چه شعار پایانی فیلم در مذمت تخریب اخلاق است و از کاسبی سیاسی و مبارزه با آن حرف میزند، اما به مخاطب نشان میدهد که مشغول یارکشی سیاسی است. به نظر من این فیلم بهترین محصول برای گروههای براندازی است که جو ناامیدی را مانند شبکههایی چون «من و تو» ترویج میدهند. شاید این فیلم را باید شبکه «من و تو» میساخت!
حاضر نشدند با ما مصاحبه کنند!
محسن آقایی کارگردان فیلم مستند «دیوارکش» نیز پس از صحبتهای تفرشی گفت: فیلم شاید یک پروژه تبلیغاتی به نظر برسد اما ما باید چه میکردیم، که نکردیم؟ ما در این فیلم سراغ آقایان احمدینژاد و خاتمی هم رفتیم. حتی به شخصیتهای رده پایینتر هم سر زدیم، زورمان را هم زدیم و همین مقداری هم که در فیلم از شخصیتها میبینید، تمام دشت ما از پژوهشها بود. البته الان فکر میکنم اگر همین الان فیلم را دستمان بگیریم و برویم سراغ مصاحبه با اصلاح طلبان خیلیها راضی به مصاحبه میشوند. نکته مهمتر اینکه اصلاً بنایی برای تخریب نبوده است. اصلاً همین که به سراغ دکتر تفرشی هم برای مصاحبه رفتیم به جهت رعایت این بی طرفی بود. من واقعاً تلاشم این بود تا این اتفاق نیفتد که بخواهیم از برخی تکنیکهای سیاسی مرتبط با حجاب و مقولات مشابه در تخریب افراد استفاده کنیم.
آیا آدمهای تندرو گذشته تغییر کردند یا قدرت آنها را تغییر داد؟
وی درباره دلایل نپرداختن به موضوع دیدار اسفندیار رحیم مشایی با هدیه تهرانی به عنوان یک رفتار سیاسی انتخاباتی در این فیلم مستند گفت: به من خرده گرفتند که چرا ماجرای مربوط به رحیم مشایی و هدیه تهرانی را در این فیلم نگذاشتی که باید بگویم: واقعاً به ذهنم نیامد و این دفاع از دولت وقت واقعاً نیست. من از شما عزیزان میپرسم آیا واقعاً به شما چنین حسی دست داد؟ آقای دکتر تفرشی من متوجه عمق نفرت شما از احمدینژاد هستم اما شما مطمئن باشید که اصلاً ما قصدی برای انتقال این حس به مخاطبان که طرفدار احمدینژاد هستیم، نداشتیم. به هر حال آنچه برای ما مهم بوده بحث استفاده کاندیداها از مواردی چون حجاب و آزادیهای مرتبط با آن در ایام انتخابات بوده است. ما هیچ قراردادی با هیچ فردی نداریم و از کسی هم چک دریافت نکردیم. مخاطبان فیلم من همان انسانهایی هستند که با ورود به ماجرای انتخابات بر روی ماجراهایی نظیر حجاب، ورود زنان به ورزشگاههای، موسیقی و کنسرت و موارد مشابه دیگر بیشتر از هر طیف دیگری تمرکز میکنند، وگرنه ما میدانیم جنس انتخاب بچههای حزب اللهی جور دیگری است. مساله ما کسانی هستند که چنین مواردی که به آن اشاره کردم برایشان بسیار مهم است.
این کارگردان در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: صحبت کلی ما در فیلم «دیوارکش» این است که آیا واقعاً این آدمهای تندرو گذشته عوض شدند؟ پرسش دیگرم هم این است که من از کجا بفهمم که این تغییر زیاد آیا میل به کسب قدرت است یا چیز دیگر؟ اصلاً حالا که تغییر کردید بیایید و به مردم بگویید: «من بودم». من مطمئنم اگر چنین رویهای باشد دیگر برخیها روی انتخابات سوار نمیشوند و کاسبی هم نمیکنند. ما منتقد این رویکرد و از همه مهمتر مساله فرهنگ هستیم و اساساً بر این باوریم شمایی که میگویید طرفدار آزادی هستید، اصلاً چقدر زیربنای این آزادی را بنا کردید؟ و متاسفانه یک سری نکاتی که در این فیلم حسرت آن را میخوردم این بود که در این جنس سیاستورزی اصلیترین قربانی خانمها هستند.
این جلسه در نهایت با پرسش و پاسخ مخاطبین ادامه یافت و در ساعت 20.30 به پایان رسید.
اکران این مستند به صورت انبوه در روزهای آینده آغاز خواهد شد و مخاطبین علاقمند برای پیگیری این مستند و تماشا و اکران فیزیکی آن از چند روز آینده می توانند به سایت های فیلمگردی و عماریار و سایت موسسه سفیر فیلم مراجعه نمایند.