کتاب «امسال قبول میشویم» شمهای از مجاهدت زنان
به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «امسال قبول میشویم؛ برگی از زندگی عفت نجیب ضیا» با تحقیق مرضیه ذاکری و قلم آزاده فرزامنیا به تازگی توسط انتشارات راه یار منتشر و روانه بازار نشر شده است.
تاریخ نگاری انقلاب اسلامی عمیقاً به «روایت زنان» این انقلاب و طبعاً به خود انقلاب بدهکار است. زنان شهید انقلاب و دفاع مقدس، زنان مبارز پیش از انقلاب، همسران مبارزان انقلاب، همسران رزمندگان و شهدا و آزادگان و جانبازان، مربیان پرورشی، معلمان و مبلغان فرهنگی، جهادگران، دانشمندان، پژوهشگران، کارآفرینان و… هنوز به راستی روایت نشده اند؛ زنانی که محور خانواده بوده اند و حضور آنها در عرصههای گوناگون، مساوی با همراهی و حضور اعضای خانواده در انقلاب بوده است.
آنها در سکوت، تمام بار تربیت نیروهای انقلاب را به دوش کشیده اند و باز هم در سکوت، روایت تلاش و مجاهدت زنانه و مادرانه خود را در حاشیه موفقیت مردان انقلابی شأن دیدهاند. جایگاه زنان در میانه و گوشه گوشه رویدادهای سازنده و مقوم انقلاب اسلامی و همچنین در خلق مفاهیم و ساختارها و نهادها و نیز تثبیت ارزشها و تداوم کنشهای انقلابی انکارناپذیر است؛ اما در جریان تاریخ نگاریِ رویداد محور و شهر تزده و کلیشهای، غالباً به سفیدی بین سطور و گاهی هم به تک روزنههایی سپرده شده است که مردان انقلاب در روایتهای خود، به دنیای زنان انقلاب و پشتیبانی انقلاب باز کرده اند.
حضور کم تعداد زنان در جمع شخصیتهای سیاسی که بیشتر آثار تولیدشده در حوزه تاریخ نگاری انقلاب اسلامی را به خود اختصاص داده اند نیز مزید بر علت شده است تا حافظه تاریخی ایرانیان از روایت حماسههای مداوم و پرتکرار و البته بی صدای زنان جامعه، در مقایسه با سهم مردان، تقریباً خالی بماند و نهایتاً در کلیشهها خلاصه شود. در حالی که اگر آنچه از «الگوی سوم زن» در انقلاب محقق شده است، به خوبی روایت شود، نه تنها روایت تاریخی ما از رویدادها کامل میشود، بلکه میتوانیم برای برخی مسائل زنِ امروز، مثل تعارض نقشها، با مراجعه به تجربه زیسته «زن ترازِ انقلاب» پاسخهایی بیابیم…ترسیم این جایگاه به خودی خود اهمیت ویژه ای دارد؛ اما همزمان، به مقایسه تعریف زن تراز در دوره پیش و پس از انقلاب هم کمک میکند و یاریگر دختران و زنان جوان در مقایسه زن تراز اسلام و انقلاب اسلامی با زن تراز تمدن غرب است. کتاب «امسال قبول میشویم» زندگی و فعالیتهای بانو عفت نجیب ضیا، پرستار، از زنان مبارز انقلاب در مشهد و مادر شهیده الهه زینالپور را روایت میکند.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
«هروقت از راهپیمایی برمی گشتم، الهه نگاه خاصی به من میانداخت. بعد میزد به خنده و میگفت: «مامان، باز که برگشتی! چرا شهید نشدی؟!» خودم هم خنده ام میگرفت. میگفتم: «آدم خودش رو که نمی تونه شهید کنه. ما میریم… حالا هرچی خدا بخواد.»برایش تعریف میکردم که توی راهپیماییها به خانمهایی که بچۀ کوچک دارند کمک میکنم و بچههایشان را بغل میکنم. با ذوق به حرفهایم گوش میداد. از وقتی فهمیده بود بعضی خانمها با بچههای کوچکشان می آیند، هر بار که میخواستم بروم راهپیمایی، کیف و جیبهای لباسم را پر از آجیل و شکلات و خرما میکرد و میگفت: «مامان، تو که من رو نمیبری راهپیمایی. اینها رو بگیر که اگه توی راهپیمایی بچهها گرسنه شون شد، بدی بهشون بخورن.»
این کتاب در ۳۰۰ صفحه، شمارگان هزار جلد و قیمت ۹۰ هزار تومان عرضه شده است.
کتاب «امسال قبول میشویم؛ برگی از زندگی عفت نجیب ضیا» نوشته آزاده فرزامنیا توسط انتشارات راه یار منتشر و راهی بازار نشر شد.