رئیس رسانه ملی در دانشگاه امام صادق (ع):

ضعف در روایتگری اول را می‌پذیرم

کدخبر: 2376779
خبرنگار:

رئیس سازمان صدا و سیما در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی در دانشگاه امام صادق (ع) حاضر شد و به سوالات دانشجویان پاسخ داد.

به‌گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پیمان جبلی رئیس رسانه ملی در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی در دانشگاه امام صادق(ع) حاضر شد و به برخی از پرسش‌های دانشجویان پیرامون مسایل مرتبط با نهاد تحت مدیریتش پاسخ داد.

جبلی در پاسخ به این سوال که منابع مالی صدا‌وسیما چگونه تأمین می‌شود گفت: براساس سیاست‌های موجود خودمان باید درآمدزایی کنیم و منبع جبران هزینه‌های رسانه ملی پخش آگهی بازرگانی است.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت حمایت از تولیدکنندگان کشور نیز افزود: همانطور که اشاره شد پخش آگهی بازرگانی یکی از سیاست‌های تامین هزینه‌‌های صدا و سیماست و در عین حال با تبلیغ همین شرکت‌ها در واقع نوعی حمایت از تولیدکنندگان داخلی صورت گرفته است، هرچند درباره حمایت‌ ازتولیدات داخلی شیوه‌های دیگری غیر از پخش آگهی مدنظر است اما در نهایت حذف پخش آگهی فعلا مقدور نیست و تا اطلاع ثانونی ناچاریم از درآمد حاصل شده برای جبران هزینه‌های صدا و سیما استفاده کنیم.

رئیس سازمان صدا‌وسیما همچنین درباره نظارت بر فیلم و سریال‌های نمایش خانگی تصریح کرد: صداوسیما موظف است محتوای نمایش خانگی را کنترل کند. در قدم اول ساترا باید به نمایندگی از صداوسیما در این زمینه نظارت داشته باشد و برای پخش آثار مجوز صادر کند، این درحالی است که در بررسی‌های انجام شده متوجه شدیم 250 مجوز تولید محتوا از دولت قبل برای شبکه خانگی باقی مانده که نهایتاً تبدیل به سریال شده است و اکنون مشکلاتی در این زمینه ایجاد شده.

وی تاکید کرد: پس با وجود اینکه دولت نزدیک به دوسال است که تغییر کرده و مقام معظم رهبری تاکید فرمودند تنظیم‌گر فضای مجازی در حوزه صوت‌وتصویر فراگیر صداوسیماست با این وجود تا آخرین روز دولت قبل همچنان مجوز‌های سریالی داده می‌شد بدون اینکه موضوع نظارت و ارگان مسئول در این مسیر مطلع شده باشد.

جبلی در ادامه با اشاره به تولید بسیاری از سریال‌های شبکه خانگی در دولت قبل اظهار داشت: بسیاری از مجموعه‌های نمایش خانگی در دولت قبل مجوز گرفته و با هزینه‌های میلیاردی تولید شده‌اند و اکنون به ما می‌گویند این سریال‌ها را تنظیم‌گری - نظارت و تایید - کنید برای پخش. خوب؛ حالا سوال اینجاست که نهاد مسئول چطور این کار را انجام دهد؟ تنها راهی که داریم این است که سریال‌های در حال تولید را بررسی کنیم و بخش‌هایی که لازم است - تند و تیزی‌هایش را بگیریم - را حذف کنیم تا برای پخش آماده شود.

او تاکید کرد: این شرایط باعث شده تا امروز وقتی مثلا درباره یک سریال با مشکل مواجه می‌شویم، سازنده اعلام می‌کند که من مجوز گرفتم و کارم را طبق مجوز رسمی و صرف هزینه‌های میلیاردی انجام داده‌ام حالا فقط می‌توانم بخش‌هایی که اشکال دارد را حذف کنم تا برای پخش آماده شود. این چالشی است که صدا و سیما با مجوزهای صادر شده در گذشته با آن روبرو است.

رئیس رسانه ملی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به پرسشی مبنی‌بر اهمیت روایت اول جهت جلوگیری از جریان‌سازی رسانه‌های معاند گفت: اهمیت روایت اول بر هیچ کس پوشیده نیست و رسانه‌ملی نه فقط روزانه بلکه لحظه‌ای در این زمینه گام برمی‌دارد تا مقابل تحریف و انتشار اخبار دروغین باشد و شاهد مثال این روند هم عدم همراهی مردم با شیطنت‌های خارجی است. به این ترتیب رسانه ملی پای کار بوده که توانسته در مقابل هجوم چندجانبه و ترکیبی رسانه‌های معاند ایستادگی کند و افکار عمومی را مدیریت کندو باید در خنثی‌سازی دروغ‌پراکنی‌ها و مقابله با شبکه‌های "من و تو" و "ایران اینترنشنال" برای صداوسیما هم سهم قائل شد.

جبلی در ادامه درباره عملکرد صداوسیما در انتشار اخبار مربوط به هک سامانه‌های سوخت همچنین تصریح کرد: در آن زمان صداوسیما در لحظه ورود کرد و تمام شبکه‌های رادیویی‌اش را بلافاصله بست و تلاش کرد به مردم آرامش بدهد و بگوید این یک مساله زودگذر است و حل خواهد شد. برای اولین بار در تاریخ صداوسیما به این نکته اذعان شد که حمله سایبری اتفاق افتاده است. پیش از این هیچگاه از حمله سایبری نام برده نشده بود و مردم هم همراهی کردند.

 

دهه 70 دوران طلایی صداوسیما بود، چون رقیب نداشت

جبلی در ادامه افزود: من در خودم چیزی به عنوان قبیله و گرایش کشف نکردم و امانت رسانه ملی را بر دوش خودم احساس می‌کنم و شرعاً اجازه نمی‌دهم که در سازمان صداوسیما قبیله‌گرایی اتفاق بیفتد. اگر هم قبلاً اتفاق افتاده است الان نباید اتفاق بیفتد. در تولیدات ما راه هیچ‌کدام از افراد، موسسه‌ها و گروه‌ها فارغ از اینکه هرکدام وابسته به کدام نهاد هستند، بسته نیست. می‌توانند بیایند کار کنیم، برای موفقیت راهی هم غیر از این نیست که همه کنار هم و براساس قوانین کار کنیم.

جبلی در پاسخ به یکی از دانشجویان که مدعی بی‌خاصیت بودن برنامه‌های برون مرزی صداوسیما، این‌گونه واکنش نشان داد: یکی از برنامه‌های شبکه پرس‌تی‌وی باعث بحث و جدل جدی در پارلمان انگلیس شد! برنامه « PALESTINE DECLASSIFIED » شبکه پرس‌تی‌وی همانند «تیک تاک» که در کنگره آمریکا مورد بررسی قرار گرفت در مجلس عوام انگلستان بررسی شد! انگلیسی‌ها گفتند شبکه پرس‌تی‌وی که ما سالهاست اجازه ندادیم بر روی ماهواره باشد و از روی شبکه کابلی آن را حذف کردیم و در فضای مجازی اجازه فعالیت به آن ندادیم چگونه توانسته است آنقدر مخاطب نخبه انگلیسی جذب کند.

بودجه 8 میلیون دلاری برون‌مرزی

جبلی در ادامه گفت: بودجه یک سال شبکه الجزیره یک میلیارد دلار است اما بودجه سالانه تمامی شبکه‌های برون مرزی صدا و سیما هشت میلیون دلار است اما همین شبکه‌های ما توانسته‌اند مخاطبان خود را حتی در شبکه‌های اجتماعی پیدا کند. حساب فیس‌بوک شبکه پرس‌تی‌وی ما تاکنون بیش از بیست بار مسدود شده است! اگر تأثیرگذار نبودند که این اتفاقات نمی‌افتاد.

وی درباره عدم وابستگی صداوسیما به سلبریتی‌ها گفت: همانطور که قبلاً اشاره شد برخی از افراد مشهور برای آینده حرفه‌ای خود تصمیم‌گرفته‌اند که حتما برایش دلایلی هم دارند و ما به خواسته آنها احترام می‌گذاریم و درباره گروه دیگر هم که توضیح دادم بخش عمده‌ای از این افراد تحت تاثیر فضای مجازی و فشار بودند و در برایشان بسته نیست. اما نکته اینجاست که عملکرد موفق صدا و سیما در نوروز گذشته نشان داد که وابسته به سلبریتی‌ها نیست و می‌تواند براساس سیاست‌ها و قوانین گام بردارد و همواره تولید داشته باشد.

500 مدیریت را در صداوسیما حذف کردیم

جبلی درباره کوچک‌سازی سازمان صداوسیما نیز بیان‌ کرد: در اصلاحات ساختاری در معاونت‌های مختلف تاکنون بیش از 500 مدیریت در سازمان صداوسیما حذف شده و همچنان هم این مسیر ادامه پیدا می‌کند. ما بیشتر از ناظر بیرونی نیازمند کوچک شدن هستیم؛ چرا که باید با استفاده بهینه از منابع کیفیت کارها را حفظ و ارتقاء‌دهیم.

جبلی سپس به تربیت چهره‌های جدید در صداوسیما اشاره کرد و گفت: در کنار این مسئله تربیت و کشف چهره‌های جدید اتفاق افتاده، من اسم نمی‌برم اما در این مدت اخیر و در ماه‌های بعد از فتنه، چهره‌های جدیدی کشف شده‌اند و اتفاقاً تبدیل به سلبریتی شده‌اند. منتهی سلبریتی‌های ارزشی. چه بسا اصلاً بین خود شما دانشجویان افرادی باشند که قابلیت داشته باشند دو روز دیگر به صداوسیما بیایند و سلبریتی شوند؛ بنابراین ما باید کشف و تربیت کنیم و البته جذب هم داشته باشیم برای چهره هایی که رابطه‌شان را قطع نکردند و می‌خواهند در خدمت مردم باشند.

جبلی درباره روایت اول شدن صداوسیما در فتنه‌ها افزود: برخی می‌گوید که در فتنه‌های گذشته مدیریت بحران از دست نظام خارج شده بود، اما من از همین تریبون اعلام می‌کنم که خیر چنین نیست، الحمدالله مقتدرانه نظام مدیریت بحران را در دست گرفت. اما سررشته مدیریت افکار عمومی شاید در همان روزهای اول به دلیل اینکه ما نتوانستیم روایت اول را تثبیت کنیم از دست ما خارج شد. البته منظورم از کلمه "ما" منظورم ما به عنوان دستگاهی که مسئوول در دست گرفتن افکار عمومی هستیم. اما اجازه بدهید به این پرسش پاسخ دهم که چرا این اتفاق افتاد؟
 
سه‌روز خواهش کردیم، فیلم فوت خانم امینی را بدهند
او درباره نقش صداوسیما در اغتشاشات اخیر، گفت: این فتنه با فوت خانم مهسا امینی شروع شد که در آن زمان ما سه روز خواهش کردیم تا فیلم صحنه فوت ایشان را به صداوسیما بدهید تا پخش کنیم و با استفاده از اطلاعات و داده‌های موجود ثابت کنیم ضرب و شتمی در کار نبوده است. اما فیلم مورد نظر پس از سه روز خواهش و درخواست به دست‌مان رسید و خوب در این مدت روایت اول نبودیم و جریان معاند خبرسازی می‌کرد.
جبلی در ادامه تاکید کرد: به همین دلیل انفعال صداوسیما در اغتشاشات اخیر را قبول ندارم، اما مسأله ضعف در روایتگری اول را می‌پذیرم. یک مقداری شما دانشجویان به صداوسیما حق بدهید که در خنثی‌سازی نقشه دشمنان در جنگ ترکیبی نقش ایفا کرد و توانست در اغلب موارد سربلند از میدان خارج شود.
جبلی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره سیاست مواجهه با سلبریتی‌ها، تأکید کرد: در اغتشاشات اخیر در ذهن بسیاری از افراد مشهور، بازیگران و هنرمندان تصویر دروغین ساخته بودند؛ به این ترتیب که احتمالا اتفاقاتی در راه است و باید برای آینده برنامه‌ریزی کنید. به عنوان مثال کارگردانی در جلسه‌ای می‌گفت " سر فیلمبرداری رفته بودیم بازیگران می‌گفتند اجازه دهید دو سکانس بگیریم که برای هر شرایطی آماده باشیم _ منظور یکی با قواعد موجود و یکی هم با قواعد متفاوت - و بتوانیم فیلم را در هر شرایطی تدوین و پخش کنیم.
وی تصریح کرد: در این دوره برخی از افراد مشهور رابه خودشان با فرهنگ و تاریخ ایران را قطع کردند که تصمیمی شخصی است و بدون تردید صدا و سیما هم به تصمیم آنها احترام می‌گذارد اما نکته اینجاست که ما رابطه خودمان با فرهنگ و تاریخ ایران قطع نکرده‌ایم، اینجاست که تعارض ایجاد می‌شود و ما باید به عنوان نهادی رسمی و تابع قانون سیاستی مشخص داشته باشیم و قانونی رفتار کنیم.
او با اشاره به معنی واژه سلبریتی افزود: سلبریتی واژه‌ای منفی نیست، اما این واژه با رفتار فردی که آن را یدک می‌کشد معنی و تعبیر می‌شود، بنابراین در شرایط گذشته گروهی مشخصاً طبق خواسته خودشان تصمیم‌گرفتند رابطه با فرهنگ و تاریخ ایران را قطع کنند که قبلا توضیح دادم رویکرد ما با این افراد چیست و به خواسته آنها احترام می‌‌گذاریم، اما در بسیاری از موارد هستند از سلبریتی‌هایی که با فشار افکار عمومی مجبور به اتخاذ برخی تصمیم‌ها یا واکنش‌ها بودند رویکردی متفاوت داریم و به جرات عرض می‌کنم که در به روی آنها بسته نیست.
 
سلبریتی‌ها می‌گویند مجبور شدیم بعضا مواردی را مطرح کنیم
رئیس صداوسیما در ادامه گفت: خیلی از آنها (سلبریتی‌ها) به ما مراجعه می‌کنند و می‌گویند، ببینید در فضای مجازی چقدر تهدید به قتل زن و بچه برایمان فرستاده‌اند. ما مجبور شدیم در جاهایی چیزی بگوییم تا از این تهدید‌ها در امان باشیم، اما شما می‌دانید که دل ما با شماست و باز هم حاضریم کار کنیم.
 
جبلی تاکید کرد: من بارها گفته‌ام درِ صداوسیما به روی کسی که به مردم و فرهنگ مردم احترام می‌گذارد، باز است و اگر خودش نمی‌خواهد بیاید خوب ما هم به خواسته وی احترام می‌گذاریم. جبلی در پاسخ به سؤالی درباره شائبه قبیله‌گرایی در صداوسیما اظهار کرد: شرعاً اجازه قبیله‌گرایی در صداوسیما را نمی‌دهم. این مواردی که بعضاً درباره صدا و سیما با عنوان قبیله‌گرایی مطرح می‌کنید به این معناست که اتفاقی در صدا و سیما افتاده و جریانی شکل گرفته که اشتباه است، عملکرد صدا و سیما و تنوع تولید برنامه‌ها کاملا نشان می‌دهد که خبری از این واژه نیست و قبلاً هم اشاره کردم که من اجازه نمی‌دهم.
رئیس صداوسیما سپس در این زمینه از برنامه‌های پاورقی، دی بی سی و محفل یاد کرد و توضیح داد: قبیله‌گرایی یعنی در را قفل کنیم و نگذاریم کسی وارد شود. درحالی که می‌بینیم تنوع تولید برنامه داریم و کارهای شاخصی هم تولید کرده‌ایم که قطعاً این کارهای خوب دشمن را عصبانی کرده که بنده چهار بار در طول سه ماه تحریم شدم. بنابراین برنامه‌ای که آنها را به واکنش کشیده حتما موفق بوده است.

 

ارسال نظر: