گزارش «نسیم آنلاین» از تخلفات گسترده در یک بازار مهم؛
حراج چند صد میلیون دلاری فولاد برای خارجیها!/ اقدام مشکوک مدیران فولاد مبارکه!
قیمت فولاد فروشی به خارجیها توسط مجتمع فولاد مبارکه اصفهان چند صد میلیون دلار ارزان تر از فروش داخلی آنهاست!
گروه اقتصادی « نسیم آنلاین »: تا چند روز دیگر برجام وارد دهمین ماه اجرای خود خواهد شد، ولی فعالان اقتصادی همچنان منتظر گشایشهای ناشی از آن هستند. در این میان دولتمردان هم در سخنان خود به بیان دستاوردهای برجام ادامه میدهند و معتقدند که با اجرای این توافق تحولات مهمی در اقتصاد کشور رخ داده است. اما صنایع کشور به خصوص صنایعی مانند فولاد هم ادعا میکنند که از برجام سود بردهاند.
یکی از دستاوردهای برجام براساس گفته سبحانی مدیرعامل فولاد مبارکه از بین رفتن واسطهها و کم شدن هزینه ها برشمرده شده است. آن هم در بحث صادرات و خام فروشی که این مجتمع با اما و اگرهای بسیاری در ماههای بعد از پسابرجام روبهرو رو بوده است.
حراج چند صد میلیون دلاری فولاد مبارکه برای خارجیها
بررسیهای خبرنگار « نسیم آنلاین » نشان میدهد که قیمت فولاد فروشی به خارجیها توسط این مجتمع چند صد میلیون دلار ارزان تر از فروش داخلی آنهاست. اما از همه اینها که بگذریم موضوع مهمتر که مرتبا توسط برخی مدیران فولادی دولتی مطرح می شود "برجام فولادی" است.
مدیران دولتی صنعت فولاد کشور به خصوص مدیران فولاد مبارکه اصفهان با از تجلیل برجام به افزایش صادرات مواد خام فولادی بعد از برجام افتخار می کنند. اما سوال اصلی این است که چرا باید مواد اولیه مورد نیاز کشور صادر شود که مجددا شاهد واردات آن با مشکلات فراوان و با قیمت بسیار بالاتری باشیم. سوال دیگر این است که چرا وقتی مصرفکنندگان داخلی از جمله صنایع لوله و پروفیل فولادی، لوازم خانگی، خودرو، بشکه سازی و صنایع مبلمان شهر و حتی خطوط انتقال آب و گاز و دهها کارخانه دیگر در صف تحویل ۳ ماهه و سهمیه بندی دریافت ورق های فولادی در آن مجتمع هستند، مدیران فولاد مبارکه باید با وجود واسطه های بسیار و پرداخت هزینه و عدم اطمینان از حصول بازگشت پول مجددا اصرار بر صادرات داشته باشند!!؟
صادرات کالای کمیاب داخلی و در نتیجه آن محتاج شدن به واردات !
آیا فعال شدن این چرخه معیوب در زنجیره فولاد نتیجه برجام است و نامیدن برجام فولادی توسط یک شرکت دولتی و فشار به صنایع پایین دست در تامین نشدن مواد اولیه چه نتیجه ی مثبتی برای صنایع داخلی داشته است؟
جالب اینجاست سال ۹۴ که هنوز خبری از به سرانجام رسیدن برجام نبود، فولاد مبارکه صادر کننده نمونه شد، ولی در سال ۹۵ که بوق و شیپور برجام فولادی گوش همه را کر کرد، نتوانسته امتیاز لازم برای صادر کننده نمونه شدن را کسب کند!
سوال دیگر اینکه با توجه به اعتراف سبحانی مدیرعامل فولاد مبارکه به وجود واسطهها، دلالان و کاسبان تحریم در این بخش، چرا نام آنان بیان نمی شود تا به شفافیت معاملات یک شرکت بورسی کمک شود ؟
سوال اساسی تر اینکه چرا علیرغم درخواست بورس کالا و برای عرضه ۲ میلیون تن ورق های صادراتی در رینگ صادراتی بورس کالا و رقابت بر سر خرید این ورق ارزان قیمت، تاکنون پاسخ مجتمع فولاد مبارکه منفی بوده و از این شفاف سازی و عرضه محصولات صادراتی در بورس کالا امتناع کرده است؟
بررسیهای خبرنگار « نسیم آنلاین » نشان می دهد که طبق صورتهای مالی مبارکه، ورقهای صادراتی چند صد میلیون ارزان تر فروخته شده است. جالب اینجاست. به نظر می رسد دستگاههای نظارتی باید به موضوع هزینه های پرداخت شده متعدد فولاد مبارکه برای ورقهای صادراتی و در فروش حراجی به خارجی ها علیرغم وجود مشتری داخلی قطعا ورود کنند.