برزو نیک‌نژاد: قبول کنید مدیریت ۱۰ سال اخیر رسانه ملی موفق است

کدخبر: 945158

این کارگردان در گفتگوی تفصیلی با «نسیم»، گفت: قطعا تفکر درستی در راس سازمان بوده که تلویزیون توانسته خوب کار کند/ کارایی تعدد شبکه‌ها را باید در گذر زمان سنجید/ سریال‌های امروز برتری فراوانی نسبت به دهه قبل دارد

خبرگزاری «نسیم»-روزبه ملاعبدالله قمصری: دوره فعلی مدیریت صداوسیما در شرف اتمام است؛ دوره‌ای تقسیم شده به دو نیمه پنج ساله! دوره‌ای که تلاش شد با تغییرات کیفی و البته کمی بسیار در تولیدات تا بحث فناوری روبرو باشد که نمونه آن تعدد افزایش شبکه‌ها بود.

در این بین برخی‌ها رفتند و برخی آمدند با نیرویی تازه از بازیگر، مجری و برنامه‌ساز بگیر تا خود مدیر. دوره جدید اما می‌تواند محل عرضه اندام مدیریت رسانه ملی هم باشد. خیلی‌ها در این باره هم نقد منفی کرده‌اند و هم مثبت که جنبه مثبت آن با این همه تغییر و تحولات به نظر می‌آید که بیشتر است.

مهمترین بخش تولیدات رسانه ملی نیز سریال‌ها و فیلمهاست که باید سراغ اینها رفت. برزو نیک‌نژاد چندین سال است از برنامه‌ریزی گرفته تا کارگردانی در این حوزه مشغول به فعالیت است تازه‌ترین کار او نیز سریال "دردسرهای عظیم" بود که روی آنتن رفت و همچنان هم مشغول ساخت سریال است.

گفتگو با "برزو نیک نژاد"، کارگردان سینما و تلویزیون درباره مدیریت این چندساله رسانه ملی با خبرنگار «نسیم»، را بخوانید:

* شما این سال‌ها کارگردانی سینما را با فیلم "ناخواسته" و سریالسازی مثل "دردسرهای عظیم" تجربه کرده‌اید. البته عمده فعالیت شما در حوزه فیلمنامه‌نویسی است بویژه در تلویزیون. چه از این جهت و چه از بابت یک مخاطب حرفه‌ای هم که باشد، به نظر شما مهمترین پیشرفت حوزه تلویزیون با تکیه بر آثار نمایشی، در سال های اخیر در چه حوزه ای انجام شده؟

بدون تعارف اعلام می کنم که در دوره ریاست 10 ساله عزت الله ضرغامی بر سازمان صدا وسیما کارهای موفق بسیاری انجام شده که بخش قابل توجهی از این اقدامات در حوزه نمایشی صورت گرفته است.

در این دوره، کارهای الف ویژه و یا کارهای دیگر به سطح بالایی از محتوا رسیدند که این عامل موجب شد تا مخاطبان بیشتری جذب سریال های تلویوزیون شوند. مطمئن هستم که در بخش نمایشی مدیران با برنامه ریزی درست و اصولی عملکرد خوبی داشتند.

* و این سیاست کلی صدا و سیما بهتر است در دوره جدید با هر مدیری هم که باشد، ادامه پیدا کند؟

قطعا تفکر درستی در راس سارمان صدا و سیما بوده که با هنرمندان به اشتراک گذاشته شده و بالطبع شاهد نقش آفرینی های بسیار خوبی در عرصه تلویزیون بودیم.

مطمئنا در دوره جدید همچنان کارگردانان موفقی چون سیروس مقدم، مهران مهام و سعید سلطانی کارهای فراوانی خواهند داشت و از آنها استفاده خواهد شد.

* یکی از ابتکارات این چندین سال، راه‌اندازی شبکه های متعدد تلویزیونی بود. در این رابطه چطور؟

23 شبکه درحال حاضر در تلویزیون مشغول فعالیت هستند ولی من به شخصه بیش از 3 یا 4 شبکه را تماشا نمی کنم. حس می کنم این شبکه های تازه تاسیس همان برنامه های شبکه های 1 تا 5 را به نوعی بازپخش می کنند. گرچه باید زمان بگذرد.

بالاخره باید ارزیابی کرد که توانسته ایم با این تعداد شبکه به اهداف خود دست پیدا کنیم؟ به نظر من قیاس شبکه های تازه تاسیس با شبکه هایی که در گذشته راه اندازی شده کار خیلی درست و اصولی نیست. خیلی نمی شود بر روی موفق بودن همه شبکه های تازه تاسیس حساب باز کرد.

* البته در همین شبکه‌ها برخی موفق هستند یا برنامه‌هایشان جا باز کرده‌اند!

بله البته به طور مثال شبکه نسیم به خاطر 2 الی 3 برنامه "خندوانه" و برنامه های طنز دیگری است که محبوبیت دارد و یا شبکه آموزش به خاطر برنامه "قند پهلو" و مسابقه ها و برنامه های مشاعره‌ای هم اینگونه است.

اعتقاد دارم شاید با افتتاح این شبکه ها، به شبکه های پربیننده قدیمی به نوعی لطمه وارد شده است. اینکه بیاییم شبکه اضافه کنیم قطعا کار خوبی است اما به شرطی که این شبکه ها برنامه های تولیدی متناسب با شبکه خود را داشته باشند.

متاسفانه بسیاری از این شبکه های تازه تاسیس وابسته به شبکه های 1 تا 5 هستند. شبکه ها خود باید با برنامه سازی و جاافتادن، مخاطب خاص خود را بدست آورند.

مثلا شبکه 4 سیما را ببینید. در ابتدا کسی زیاد نسبت به این شبکه شناخت آنچنانی نداشت ولی با گذشت زمان و با عملکر درست و اصولی مخاطبان خاص خود را بدست آورد.

البته در میان شبکه های تازه تاسیس می توان به عملکرد خوب شبکه های "مستند" و "ورزش" اشاره کرد که توانسته اند در میان سایر شبکه های جدید التاسیس مخاطبان خاص خود را پیدا کنند.

* خود ایجاد شبکه‌ای مثل شبکه HD هم میتواند در جذب مخاطب موفق باشد گرچه باید زمان بگذرد. رویکرد جدید سیما در استفاده از فناوریهای به روز را چگونه می‌بینید؟

در مورد شبکه HD و استفاده از فناوری جدید در صدا و سیما آن را نشانه خوب و امیدوار کننده ای می بینم. زیرا برنامه هایی که از این شبکه نمایش داده می شود با کیفیت عالی برای مخاطبان خود پخش شده و همین امر موجب جذب بیننده بالایی شده است.

شبکه HD به پخش بسیار عالی و با کیفیت سریال "مختارنامه" عملکرد بسیار خوب و عالی داشت. البته مخاطبان بیشتر از کیفیت بر روی محتوای برنامه ها تمرکز داشته و برای آنها مهم است ولی همین افزایش کیفی پخش برنامه نیز در جذب مخاطب بی تاثیر نیست.

در کشور از مردم فهیم و آگاهی برخوردار هستیم و رسانه ملی هرچه برای جذب مخاطب فعالیت کند بازهم جا برای کار وجود دارد و کم گذاشته ایم.

* برسیم به حوزه اصلی شما! در حوزه فیلمنامه نویسی در این 10 سال چقدر پیشرفت داشتیم؟

در حوزه فیلمنامه نویسی هم در این 10 سال اخیر پیشرفت قابل توجهی را شاهد بودیم و قطعا تاثیرات مثبت خود را بر نحوه فیلمسازی و به دنبال آن جذب مخاطب داشته است. برای نمونه به طور قطع سریالی که امروزه ساخته می شود برتری های فراوانی نسبت به 10 الی 15 سال گذشته داشته است.

البته سریال هایی همچون "سلطان و شبان" و "سربه داران" از این قاعده مستثنی هستند زیرا این سریال ها را اگر 40 سال آینده هم ببینیم باز هم برای مردم جالب خواهد بود. اما به طور کلی فیلمنامه نویسی و به دنبال آن هم بازیگری با رشد همراه بوده است.

* این روند کیفی متون به خود بازیگری و در کل ریدن به یک چارچوب در سریالسازی هم بی تأثیر نبوده است.

یکی دیگر از تاثیرات مثبت ارتقاء فیلمنامه نویسی رشد کیفی هنر بازیگری است. در حال حاضر بازیگری به هنری کامل تبدیل شده و دیگر همانند گذشته نیست که هرکسی این اجاره را به خود بدهد و بگوید که بازیگر است.

در حوزه فیلنامه نویسی فردی را داریم همانند "کاظمی پور" که او شخصی است که فیلمنامه های بسیار خوبی را به نگارش در می آورد. امروزه روز، هنرمندان ما در بخش های مختلف همزمان با جریان روز دنیا جلو می روند.

* چقدر جریان مدیریت در این امر دخیل بوده؟ شاید هم به تلاش خود برنامه ریز و عوامل پشت دوربین برمی‌گردد.

در حال حاضر در رسانه ملی دکوپاژ، بازیگری و تهیه و تولید کارهای نمایشی نسبت به سالهای قبل با رشد و ارتقاء مطلوبی همراه بوده است. علت این امر هم مدیریت اصولی و تفکر صحیحی است که از بالا به پایین منتقل می شود.

این مدیریت و تفکر مناسب کمک می کند تا برنامه های تولیدی سیما بویژه تولیدات نمایشی با رشد همراه بوده و به دنبال آن مخاطبان بیشتری هم پای برنامه های رسانه ملی بنشینند. در آن طرف قضیه نیز اگر عوامل و دست اندرکاران برنامه ها حرفه ای نباشند نتیجه کار محصولی موردپسند نمی شود.

* و اگر لطمه‌ای باشد در کدام حوزه بوده؟

بیشترین لطمه ای که در سینما و تلویزیون می خوریم از ناحیه تهیه کنندگان است. اگر پروژه ای از تهیه کننده باتجربه و حرفه ای برخوردار باشد همه کارهای آن پروژه منظم و حساب شده پیش می رود ولی اگر تازه کار و بی تجربه باشد مشکلات متعددی بر سر کار رخ می دهد که نتیجه آن محصولی می شود که استقبال ضعیف را به دنبال خواهد داشت.

* یکی از مشکلاتی که گاه در امور سازمانی رخ می‌دهد بحث ارتباط مدیر و زیردستی است. اینکه تعامل چقدر است. به نظر شما که این سالها در تلویزیون و آثار نمایشی مشغول کار هستید ارتباط مدیران با سازندگان برنامه‌ها را چطور دیده‌اید؟

بالخره مدیران آنقدر وقت و آزادی ندارند که بتوانند با همه از جمله من کارگردان ملاقاتی داشته باشند ولی می‌توانند با تهیه کنندگان دیدار کنند و نقطه نظرات خود را به آنها انتقال دهند.

تهیه کنندگان به نوعی امین و بازوی اجرایی مدیران سیما محسوب می شوند و اگر هم قرار است ارتباطی بین مدیران و عوامل برنامه ها باشد بهتر است آنها با تهیه کنندگان رودرو شوند. گرچه بهتر است پاسخگوی سایر عوامل پروژه ها هم باشند.

در هر صورت امیدوار هستم حداقل در عرصه کاری خودم، انتخاب تهیه کننده اصولی شود تا پروژه ها به شکل مناسبی جلو برده شود و نتیجه کار پرمخاطب شدن رسانه ملی باشد.

هنرمندان معمولا با دل و احساس خود کار می کنند و اگر تامین نباشند دیگر آنگونه که باید نمی توانند با همه وجود خود کار کنند. این در حالی است که این حال خوب هنرمند را تهیه کننده می تواند ایجاد کند.

ارسال نظر: