از برنامهی بودجهی سال 1403 چه خبر؟
داوود منظور: مرحلهی اول لایحهی بودجه ۱۴۰۳ که شامل کلیات بودجه، تبصرهها و ارقام کلی جداول است، آماده شده و پس از تصویب برنامهی هفتم توسعه، تقدیم مجلس خواهد شد. نظر رئیس مجلس شورای اسلامی این است که حتماً دولت باید قانون برنامه هفتم را در لایحهی بودجه ۱۴۰۳ لحاظ کند.
نسیمآنلاین: طبق مادهی 182 قانون آییننامهی داخلی مجلس شورای اسلامی که سال گذشته توسط نمایندگان مجلس اصلاح شد و به تصویب رسید، دولت موظف است لایحهی بودجه سالانه کل کشور را به صورت دو مرحلهای به مجلس ارائه کند.
در این ماده از آییننامهی جدید ذکر شده است که دولت موظف است بخش اول لایحهی بودجه سالانه کل کشور را حداکثر تا اول آبان ماه هر سال به مجلس تقدیم کند. بخش اول لایحهی بودجه باید در قالب یک مادهی واحده شامل موارد زیر باشد:
1ـ احکام مورد نیاز برای اجرای بودجهی کل کشور
۲ـ سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی و اجزای اصلی آنها از جمله: مالیات و حقوق و عوارض گمرکی، درآمد ناشی از فروش کالا، خدمات و حقوق مالکانه، منابع حاصل از فروش نفت، گاز، میعانات گازی و فرآوردههای نفتی و گازی، منابع حاصل از واگذاری سهام، سهمالشرکه و اموال دولت و واگذاری اوراق مالی اسلامی
۳ـ ترازهای عملیاتی، سرمایهای و مالی بودجه عمومی دولت
۴ـ فروض برآورد منابع و مصارف بودجه
اما اکنون که تقریباً به اواسط آبان رسیدهایم همچنان این لایحه به مجلس ارسال نشده است. بر همین اساس زارع عضو کمیسیون برنامه و بودجهی مجلس در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» درخصوص زمان ارسال بودجهی ۱۴۰۳ به مجلس تأکید کرد: دولت اعلام میکند که بخش اول بودجهی ۱۴۰۳ آماده است؛ اما احتمالاً ۲ یا ۳ هفتهی آینده به مجلس ارسال میشود؛ البته چنانچه برنامهی هفتم تمام شود و مواد ارجاع شده به کمیسیون تلفیق بررسی و تمام شود. زارع در این رابطه تصریح کرد: دولت در ارائهی لایحهی بودجه در زمان مقرر تخلف کرده است.
همهی اینها در حالی است که چندی پیش محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسهی علنی مجلس در پاسخ به اخطار قانون اساسی حسینعلی حاجیدلیگانی مبنی بر اینکه چرا زمان صحبت موافقان و مخالفان بندهای برنامهی هفتم توسعه کوتاه شده است و اجازهی طرح تذکر و اخطار به نمایندگان داده نمیشود، گفت: سه روز است که «داوود منظور» به نقل از رئیس جمهور به من اطلاع میدهد از آنجایی که بر اساس قانون آییننامهی جدید داخلی مجلس، دولت باید ابتدای آبان بودجهی ۱۴۰۳ را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند به دلیل قطعی نشدن برنامهی هفتم توسعه در مجلس، ارسال لایحهی بودجه به مجلس با تأخیر انجام خواهد شد. بنابراین باید زودتر لایحهی برنامهی هفتم توسعه در صحن مجلس شورای اسلامی نهایی شود و زمانی که به شورای نگهبان رفت دولت کار تنظیم بودجه را شروع کند و ما باید سریعتر برنامهی هفتم توسعه را در صحن مجلس شورای اسلامی نهایی کنیم.
داوود منظور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجهی کشور نیز در روز دوشنبه 8 آبان ماه اعلام کرد که: مرحلهی اول لایحهی بودجه ۱۴۰۳ که شامل کلیات بودجه، تبصرهها و ارقام کلی جداول است، آماده شده و پس از تصویب برنامهی هفتم توسعه، تقدیم مجلس خواهد شد.
منظور ادامه داد: بر طبق اصلاحیهی آییننامهی داخلی مجلس، سازمان برنامه و بودجهی کشور امسال باید لایحهی بودجه سال ۱۴۰۳ را به صورت دومرحلهای تنظیم کند. سازمان برنامه و بودجهی کشور مرحله اول لایحهی بودجه را آماده کرده است. اما نظر رئیس مجلس شورای اسلامی این است که حتماً دولت باید قانون برنامهی هفتم را در لایحهی بودجه ۱۴۰۳ لحاظ کند و به همین جهت، مقرر شد منتظر باشیم تا لایحه را بعد از اینکه قانون برنامهی هفتم در مجلس تصویب شد، جمعبندی کرده و به مجلس بفرستیم که با این شرایط فکر میکنم اواخر آبان ماه به مجلس برسد.
در روز چهارشنبه 10 آبان ماه نیز جلسهی فوقالعاده هیئت دولت برگزار شد که طی آن رئیسجمهور اعضای دولت را مکلف کرد که نظرات و محورهای تکمیلی خود را برای تقویت برخی سرفصلهای بودجهی سال 1403 به سازمان برنامه و بودجه ارائه کنند. حجت الاسلام رئیسی همچنین از رئیس سازمان برنامه و بودجه خواست تا با واقعی کردن درآمدها و مصارف، جلوگیری از کسری بودجه را مورد توجه ویژه قرار دهد.
وی همچنین توجه اکید به آثار تورمی بودجه و محاسبهی آثار اقتصادی و اجتماعی آن و همچنین توجه به رویکردهای اقناعی بر واقعی بودن همهی ابعاد بودجه و مسئولیتپذیری همهی اجزا را مورد تأکید قرار داد.