جناب رئیس جمهور! بیتدبیری تا کی؟
تصمیم جدید وزیر آموزشوپرورش در خصوص عدم حضور دانش آموزان در مدارس و تناقض آن با گفتههای رئیسجمهور نشان داد بههیچوجه نمیتوان روی حرف دولت تدبیر و امید حساب کرد و جان دانش آموزان بازیچه تصمیمات سست دولت شده است.
تغییرات پیدرپی تصمیمات در بدنه دولت در مقابله با کرونا بارها اتفاق افتاده است، هرچند در گذشته این تغییرات در سیاستگذاریهای مقابله با کووید-۱۹ را به عللی مانند ناشناس بودن اثرات و عواقب و زمینههای این ویروس نسبت میدادند اما، حالا و با آغاز زمان بازگشایی مدارس تغییرات روی داده در تصمیم الزامی بودن مدارس علاوه بر سردرگمی دانش آموزان و اولیا آنها، باعث به خطر افتادن جان آنها شده است.
اعتراض مردم و مسئولان نادیده گرفته شد
با انتشار خبر بازگشایی مدارس موجی از اعتراضات جدی در این خصوص منتشر شد. در کنار اعتراضات دانش آموزان و اولیا آنها در فضای مجازی و برخی پزشکان و حداقل یکی از اعضای کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا که در رسانهها منتشر شد، تندترین اعتراض از طرف محمدرضا ظفرقندی رئیسکل سازمان نظام پزشکی مطرح شد.
او در این نامه که در پایگاه اطلاعرسانی سازمان نظام پزشکی، منتشرشده خطاب به وزیر آموزشوپرورش نوشت:
مصاحبه جنابعالی و به دنبال آن ابلاغ معاون تربیتبدنی و سلامت شما به مدارس کشور در مورد تأکید بر بازگشایی حضوری مدارس در همه سطوح، برخلاف مطالب و بخشنامههای قبلی عنوانشده و در ایامی که همه استانهای کشور در شرایط قرمز و هشدار قرار دارند و تنها در فاصله ۳ روز مانده به شروع سال تحصیلی موجب تعجب و نگرانی شدید خانوادهها و جامعه پزشکی کشور شده است.
علت واقعی این تصمیم غیرمنتظره برای مردم مکشوف نیست و امیدوارم علتی خارج از مصالح آموزشی و پرورشی نباشد ولی هر چه هست با شرایط خطیر بیماری کرونا و سلامت دانش آموزان و خانواده آنها سازگاری ندارد و یقیناً موجب تحمیل بیماران بیشتر بر جامعه پزشکی، پرستاری و کادر درمان خواهد شد.
شما بهخوبی واقفید که در شرایط حضور دانش آموزان در مدرسهها بخصوص در پایه دبستان علیرغم ابلاغ بخشنامهها، امکان عملی و مطمئن رعایت اصول سهگانه محافظتی و بهداشتی (شفا) میسر نیست. موارد ذکرشده در بخشنامه ابلاغی معاون جنابعالی هم از جهات متعدد غیرعلمی و دارای تناقض است.
اکثر موارد تسری بیماری در دوره بدون علامت (کمون) است و لذا عدم حضور دانش آموزان در ایام علامتدار حلال مشکل انتقال بیماری نیست.
عدم حضور مراقب بهداشتی در بسیاری از مدارس و نیز عدم آمادگی خانوادهها و مدارس برای تنظیم برنامههای ابلاغی در مورد بازگشایی حضوری و رفتوآمد دانش آموزان و... نیز مزید بر علت است.
لازم به ذکر است اکثر کشورهایی که در کنترل این بیماری شرایط بسیار بهتری از ایران دارند و حتی مرگومیر ناشی از کرونا در آن کشورها کمتر از یکصدم موارد در کشور ماست هنوز در مورد بازگشایی حضوری مدارس تأمل و احتیاط میکنند.
جناب آقای وزیر ازنظر علوم اپیدمیولوژی و بهداشت در شرایط همهگیری بیماریهای واگیر اولین محلهایی که باید تعطیل شوند مدارس و آخرین محلهایی که بازگشایی میشوند مدارس هستند.
اینجانب بهعنوان فردی که سالها در مدارس کشور تدریس کرده و افتخار معلمی داشته و با شرایط واقعی مدارس و تجمع دانش آموزان آشنا هستم و امروز بهعنوان نماینده جامعه خدوم پزشکی کشور و بهمنظور حفظ سلامت مردم و عبور از شرایط بحرانی موجود، ضمن اعلام نگرانی و هشدار در مورد عواقب این تصمیم و مسئولیتها و تبعات ناشی از آن، بهطور جد درخواست بازنگری در ابلاغیه اخیر و اهتمام بیشتر به استفاده از آموزش در فضای مجازی و از راه دور را دارم.
امید است با در نظر گرفتن راهبرد اولویت سلامت دانش آموزان و مردم بر امور دیگر و شرایط خطیر پیش رو بخصوص در فصل پاییز تصمیم صحیح و مبتنی بر تجربیات علمی مدنظر و عمل قرار گیرد.
رئیسجمهور مخالفتها را ندید
رئیسجمهور طبق معمول مخالفتها را ندید و در کمال شگفتی در بین بهت و حیرت مردم یک روز قبل از بازگشایی مدارس گفت: روز گذشته در خصوص بازگشایی مدارس در رسانههای خارجی چه بلوایی ایجاد کرده بودند که متخصصین همه با باز شدن مدارس مخالفاند، وزیر آموزش پرورش میخواهد مدارس را باز کند همه مخالف هستند، درحالیکه اینگونه نیست برعکس همه موافق هستند و کسی مخالف نیست مگر کسی مخالف این است که بچهها درس بخوانند.
وزیر آموزشوپرورش عقب نشست یا باروح و روان مردم بازی کرد؟
روز گذشته وزیر آموزشوپرورش با تغییر آشکار تصمیم قبلی اعلامشده و شاید تحتفشار سؤال و احتمال استیضاح مجلس شورای اسلامی در تغییر نظری آشکار عقبنشینی کرده و اعلام کرد الزامی برای حضور دانش آموزان در مدارس نیست.
وزیر آموزشوپرورش گفت: با توجه به بررسیهای انجامشده تصمیم بر این شد که برای حضور دانش آموزان در مدارس الزام نباشد.
حاجی میرزایی درباره تازهترین تصمیمات در خصوص نحوه تعامل دانش آموزان با معلمان، افزود: هیچیک از مدارس دولتی و غیردولتی حق ندارند که دانش آموزان را ملزم به حضور در مدارس کنند.
وی تأکید کرد: دانشآموزان باید یکی از دو روش حضوری یا مجازی را انتخاب و به مدرسه اعلام کنند.
وزیر آموزشوپرورش گفت: در شیوهنامه وزارت بهداشت نیز آمده است که دانشآموزانی که در مدارس حضور مییابند، ساعات کوتاهی در مدرسه خواهند بود و بنابراین باید بخشی از آموزشهای آنها نیز بهصورت غیرحضوری انجام شود.
حاجی میرزایی تأکید کرد: گزارشی از ابتلای دانش آموزان به ویروس کرونا در چند روز گذشته در مدارس نداشتهایم ولی ما به نگرانی خانوادهها احترام میگذاریم و آنها مختار هستند، آموزشهای حضوری و یا غیرحضوری را انتخاب کنند.
وی یادآور شد: آمارهای تدریجی ما هم نشان میدهد تا چند روز گذشته بیش از ۵۰ درصد دانش آموزان آموزش حضوری را انتخاب کردند و بقیه دانش آموزان آموزش مجاری و تلویزیونی را ترجیح دادند.
آمار بالای ابتلای کودکان به کرونا: ۳۰ هزار کودک به دلیل کرونا تاکنون بستریشدهاند
برابر اطلاعات بهدستآمده در کشور بیش از ۳۰ هزار کودک در کشور در دوره شیوع کرونا بستریشدهاند و خطر ابتلا به کرونا در تعقیب دانش آموزان است.
برخلاف باوری که در ماههای نخست شیوع کرونا در مورد عدم امکان ابتلای کودکان به بیماری کرونا وجود داشت، اکنون آمارهای منتشرشده نشان میدهد از ابتدای شیوع کرونا در ایران، بیش از ۳۰ هزار کودک و نوجوان مشکوک به کرونا بستریشدهاند.
از این تعداد ۴ هزار و ۲۷۶ کودک و نوجوان با ابتلای قطعی به کووید-۱۹ بستریشدهاند و متأسفانه تاکنون ۲۴۸ کودک و نوجوان مبتلای قطعی به کرونا در کشور جانباختهاند.
آمار منتشرشده نشان میدهد این تصور که کودکان کرونا نمیگیرند از اساس نادرست است و خانوادهها باید مراقب جان کودکان و نوجوانان بوده و کرونا را جدی بگیرند.
تا امروز ۳۸۶ هزار و ۶۵۸ نفر در کشور به کرونا مبتلا شدهاند که از این میان ۳۳۳ هزار و ۹۰۰ نفر بهبودیافته و ۲۲ هزار و ۲۹۳ نفر نیز جانباختهاند.
با در کنار هم گذاشتن این اخبار میتوان به این نتیجه رسید که بیتدبیری در مورد مقابله با کرونا در آموزشوپرورش و دولت موج میزند و خسارت این بیتدبیری را باید مردم و کودکان این سرزمین با جان خود بپردازند. مجلس باید هرچه سریعتر با ادامه روند استیضاح یا حداقل سؤال جدی از وزیر آموزشوپرورش درس ماندگاری به دولت و ستاد مقابله با کرونا بدهد.
«خبرگزاری آنا»