ساخت یک ریال ۳۵ ریال هزینه دارد
عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به ناکارآمدی اسکناسهای موجود و تاثیر آنها در افزایش قیمتها گفت: هزینههایی که برای چاپ و ضرب پولهای خرد در کشور صورت میگیرد بسیار بیشتر از ارزش واحد پولی است که در مبادلات به کار میرود.
محمود بهمنی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز- دوشنبه- درباره حذف چهار صفر از پول ملی گفت: این پروژه مدتها یعنی شاید از ۷ تا ۱۰ سال پیش مورد بحث است. امروز واحد پول ما ریال و واحد ریز ما دینار است. ۵۰ سال قبل در سال ۱۳۵۱ این واحد پولی تعیین شده و امروز دینار در مبادلات ما وجود ندارد.
وی افزود: اگر میخواهیم ریال را ضرب کنیم برای تهیه یک ریال و تامین نیکل آن باید ۳۵ ریال هزینه کنیم و عملا این پول از گردونه مبادلات خارج شده است؛ امروز برای چاپ اسکناسهای صد تومانی و ۲۰۰ تومانی و ۵۰۰ تومانی باید بسیار هزینه کنیم؛ آقایان فکر میکنند این موضوع بر تورم اثر میگذارد در حالی که حجم پول روی تورم اثر گذار است.
بهمنی ادامه داد: امروز هرچه اسکناسهای کمتر از هزار تومان چاپ کنیم هزینه تهیه آنها از ارزش خود اسکناس بیشتر است؛ ارزش نیکل هزینه شده برای ضرب پولهای خرد بیشتر از ارزش پول است.
وی با اشاره به مزایای اصلاح پولی گفت: با توجه به تحمیل تورمهای ۵۰ سال گذشته قیمتهای ما ۳ هزار و ۶۰۰ برابر رشد داشته در صورتی که پول ما ۵۰ برابر افزایش داشته است؛ هزینههای امحا برای ما سالانه میلیاردها تومان هزینه دارد، چون اسکناسهای ما ریز است سالانه ۸۰۰ میلیارد اسکناس امحا میکنیم. باید برای مبادلات خرد حتما واحد پول درستی داشته باشیم. واحد ریز پول ایران دینار است در حالی که دینار ی وجود ندارد.
بهمنی افزود: به دلیل ناکارآمدی اسکناسهای موجود، قیمتها به سمت بالا گرد می شود و هزینهها را افزایش داده است؛ این اصلاح قرار است در بازه ۵ ساله اجرا شود و همزمان اسکناسهای موجود مورد استفاده باشد؛ واحد پولی تومان را به جای ریال انتخاب می کنیم و واحد ریز را میتوانیم «قران» در نظر میگیریم و هر ۱۰۰ قران یک تومان می شود.
«خبرگزاری ایرنا»