روحانی: کرونا امروز آزمونی برای کشورها است
رئیس جمهور :این ویروس به یک آزمونی برای کشورها تبدیل شده و همه دولتها و ملت ها برای غلبه بر این ویروس تلاش میکنند.
روحانی با تبریک حلول ماه مبارک رمضان، اظهار داشت: ماه رمضان، ماه رحمت و برکت و مغفرت است و بهترین روزها و شبها و اوقات پیشِروی ماست. خداوند درهای رحمت خود را در روزهای آینده برای ما باز میکند و باید از این بهره ببریم. این ماه به ما سلامت، اعتماد و روحیه و یاری به دیگران را به ما تشویق میکند.
وی افزود: ما همیشه نیازمند رمضان بودیم و امسال نیاز ما بیش از سالهای گذشته است، بشر در سالهای اخیر فهمید در برابر قدرت الهی و تحولات طبیعت چقدر ناتوان است و غرورها و تبخترها که در گوشه جهان مشاهده میشد، دیدیم یک موجود بسیار ریز پنهان نادیدنی از یک نقطه آغاز میشود و همه جهان را طی و تمام مردم جهان را گرفتار میکند، معلوم است قدرت بشر محدود است و اتکای ما باید همیشه به قدرت بیپایان الهی باشد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش گفت: این ویروس به یک آزمونی برای کشورها تبدیل شده و همه دولتها و ملتها برای غلبه بر این ویروس تلاش میکنند و در پایان کار نتیجه و نمرهها معلوم میشود و در پایان پاییز میتوان جوجهها را شمرد. در ایران ما، سلطه، مهارت و توانمندی پزشکان و پرستاران و کادر درمانی ما در مقابله با این ویروس بیشتر شده و کنار کار و تلاش، خلوص و ایثار و معنویت زیادی وجود دارد.
روحانی گفت: هوشمندی مردم ما نیز نباید مورد غفلت قرار بگیرد، مردم ما بسیار همکاری کردند، آمار نشان میدهد که در هفته اول فروردین که از مردم خواسته شده بود که سفرها را کم کنند، مردم پاسخ خوبی دادند و مسافرت با اتوبوس 70 درصد، با قطار 96درصد، با هواپیما 83 درصد، سفر دریایی 98 درصد و تردد جادهای 63 درصد کاهش یافت و این نشان از هوشیاری و همدلی مردم ماست.
وی تصریح کرد: مردم ما به کادر درمان و درخواست دولت و علما و اندیشمندان پاسخ مثبت دادند؛ در روزهای اول، کادر درمانی بابت تجهیزات پزشکی در بیمارستان نگران بودند، بهاندازه کافی نبود و شاید در برخی بیمارستانها دستگاه تنفس مصنوعی، کیتهای تشخیص و حتی مواد ضدعفونیکننده و وسایل بهداشتی بهاندازه نبود ولی جهاد عظیم و مستمری در کشور آغاز شد و همه پایکار آمدند و امروز در زمینه مواد ضدعفونی و بهداشتی نهتنها نیاز داخلی تأمین میشود بلکه قدرت صادرات هم داریم.
وی تصریح کرد: فقط مبارزه با ویروس نیست بلکه حل معضلات و مشکلات و تامین نیازمندیهای روزمره مردم هم مهم است، کار بسیار بزرگی در کشور در حال انجام است که باید از مردم و کارآفرینان و شرکتهای دانش بنیان و کسانی که در این زمینه تلاش کردند تشکر کنیم.
رئیسجمهور گفت: برخی کاسب هستند، در ایام تحریم کاسب تحریم هستند و در ایام کرونا کاسب کرونا. اگر در واقعیت هم متصل به بیگانگان نیستند اما آنها میگویند و در داخل همانها را تکرار میکنند. عدهای بلندگویی هستند که حرف بیگانگان را تکرار میکنند. به آمار، درباره درمان، راجع به پیشرفت کشور و راجع به کارآمدی نظام تردید میکنند.
روحانی ادامه داد: این عده صبح تا شب دنبال وسواس هستند. در فضای مجازی، در روزنامه و در رسانهها بهدنبال این هستند که مردم را به اضطراب و عدم اعتماد دعوت کنند. هیچ دارویی برای کرونا بالاتر از اعتماد و روحیه مردم نیست؛ اگر روحیه و اعتماد بالا باشد این ویروس کمتر در ما اثر خواهد گذاشت. بعضیها فکر نکنند اینکه در مبارزه با کرونا موفق شدیم یعنی دولت موفق شده است، بعضیها دستپاچه شدند؛ اولاً این کار، کار دولت نیست و کار ملت است و اگر ما در برابر این ویروس موفق بودیم و عملکردمان موفق بوده به معنای پیروزی ملت و کادر درمان ما بوده است. حالا کارمندان دولت و آنهایی که تلاش میکنند هم جزء ملت هستند و همه دست به دست هم دادیم و این کار یک کار ملی بود.
وی خاطر نشان کرد: تا اینجا موفقیتهای نسبی را در مقابله با این بیماری و ویروس به دست آوردیم اما اگر فکر کنیم کار را تمام کردیم و این قدمهای پایانی است حتما ضرر کردیم و ممکن است تمامی زحمات گذشته یک لحظه از دستمان برود، این زحمت و تلاش ایام عید این همه مراعاتهایی که از جمله روز سیزده به در نباید هدر رود، ما یکپارچگی خود برای مقابله را نشان دادیم همان روحیه را باید ادامه دهیم. اینکه به تدریج بازگشاییهایی شروع شد ضرورت کشور بود اما اگر این ضرورت در ادامه با رعایت پروتکلهای بهداشتی باشد، ما موفق میشویم که تا امروز هم همینطور بوده و مردم مراعات کردند و آمار و ارقام نشان میدهد ه اوجی در این بیماری نبوده ولی اگر دچار اوج شویم و فکر کنیم کار تمام است این بزرگترین مشکلی است که ممکن است دامان ما را بگیرد.
رئیسجمهور گفت: خروج از خانه، تردد در خانههای یکدیگر مخالف ضرورتهای بهداشتی است، دستگاهها چیزی را اعلام نکنند که در یک پیشخوان تجمع مردمی باشد، این اجتماع مضر است و الان امر به معروف و نهی از منکر ما اینهاست. یکی از موارد امر معروف مردم این است که مردم را به فاصلهسازی هوشمند دعوت و ترغیب کنیم و مرتب نهی از منکر کنیم. نهی از منکر، نهی از اجتماعات بوده و الان منکر این است که فکر کنیم شرایط، شرایط قبل از کروناست. نه ما هنوز در شرایط کرونا هستیم. تا امروز هیچ دانشمند و مرکز درمانی نتوانسته پیش بینی کند که بشر چه مانی از کرونا خلاص میشود که اگر میشد پیشبینی کرد خوب بود ولی این ویروس ناشناخته است. امروز یک تصمیم میگیرند و فردا تغییر میکند، چون هنوز در حال سعی و خطا در برخی امور هستند و چیزی روشن نیست. ممکن است این بیماری یک ماه رو به روی ما باشد، ممکن است چندماه و یا ممکن است تا آخر سال باشد.
روحانی گفت: تا زمانی که بشر به درمان قطعی برای این بیماری نرسد، این شرایط وجود دارد؛ پس تا ماههای آینده زندگی ما باید زندگی در فضای کرونا باشد و همه باید احتیاطهای لازم را انجام بدهیم. ما هم در کارهایی که تا امروز شروع کردیم، احتیاط کرده و اصول علمی و بهداشتی را مدنظر قرار داریم. این در اختیار مردم عزیز و بزرگوار ماست که اگر اصول بهداشتی را مراعات کنند با پیشگیری جلو میرویم.
وی خاطر نشان کرد: باید از تلاشها در استانهایی که حدود دو هفته الی سه هفته است که روند آنها نزولی شده، تشکر کنیم. روند در برخی از استانها صعودی بود که در روزهای اخیر مقداری پایین آمده و شرایط فرق کرده است؛ البته ما هنوز در چند استان مشکل داریم که باید مراقبت بیشتری داشته باشیم تا از این مسئله عبور کنیم.
رئیسجمهور همچنین با بیان اینکه امروز تمام جهان از لحاط اقتصادی و اداره کشور دچار مشکل شدهاند، اظهار داشت: چه کسی فکر میکرد یک ویروس آنطور بتواند اقتصاد را بالا-پایین کند و پیشبینیهای اقتصادی را از بین ببرد؛ شرایطی که در نفت مشاهده میکنیم کمنظیر بوده و همه کشورهای نفتخیز از جمله ما ضرر میکنیم ولی ضرر ما در این شرایط کمتر است. دیدم برخی تیترهایی درست کردند مثل اینکه این اتفاق یک موفقیت بزرگ برای ما و شکستی بزرگ برای بعضی است، در حالی که برای همه مشکل ایجاد کرده است. هر کشوری که به نفت خام بیشتر متکی بوده شرایط سختتری دارد ولی چون اتکا ما به نفت یا خواسته ویا ناخواسته و یا با اراده خود و یا با تحمیل دشمن کمتر شده و حتما خسارتهای ما کمتر خواهد بود.
روحانی ادامه داد: شرایط اقتصادی ما نسبت به دنیا شرایط آرامتری بوده و از بخشهای اقتصادی کشور تشکر میکنیم؛ در سهماهه آخر سال در کشاورزی و صنعت رشد داریم، البته این به شرایط قبل از کرونا مربوط میشود و امیدواریم بعد از کرونا هم بتوانیم این رشد را حفظ کنیم. برخی شرکتها ضرر کردند و برخی شرکتها نیز فعالیتشان بیشتر شده است، پس باید خط صادرات را در بعضی جاها عوض کنیم و باید برخی فعالیتهای اقتصادی را بیشتر یاری کنیم. در جلسه قبلی دولت مفصل بحث کردیم که همه وزرا در بخش خود راهحل جدیدی را برای شرایط امروز ارائه دهند و همه مطالبی را ارائه کردهاند و مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی گفت: آمار و ارقام تورم، آمار خوبی بوده است؛ اینکه تورم نقطه به نقطه 19 درصد و تورم 12 ماهه به 32 درصد رسیده یعنی مسیر کاهش تورم است. البته این روزها شرایط ما سخت و پیچیدهتر است ولی این امیدواری وجود دارد که بتوانیم تورم را مهار کنیم و از بانک مرکزی میخواهم که تلاش خود را در این زمینه ادامه دهد. اتکای ما امسال هم باید مثل پارسال به صادرات غیر نفتی باشد؛ در روزهای گذشته در بورس شرایط خوبی را دیدیم و انشالله شاهد در آینده قدمهای مهمی از سوی وزارت اقتصاد خواهیم بود که به صورت سهام واحدهای در صندوق«ETF» عرضه خواهد شد و هرکس می تواند تا سقف دو میلیون تومان از این سهام خریداری کند و از تخفیفی هم برخوردار میشود و در هفتههای آینده شاهد خبرهای خوبی در بورس خواهیم بود.
رئیسجمهور تصریح کرد: امسال که سال جهش تولید است، یکی از راهها فعالیت صحیح بازار کار و سرمایه است و باید اشتغال را به وجود بیاوریم، آمار اشتغال ما تا قبل از کرونا خوب بوده و آمار بیکاری در اسفندماه 1.7 واحد درصد کاهش داشته ولی در سال جدید و در فصل بهار شرایط خاصی داریم و باید خود را آماده کنیم تا به نحوی بیکاریها را از بین ببریم.
روحانی با بیان اینکه همه چیز در سایه وحدت و یکپارچگی به دست میآید، اظهار داشت: کشور چندپاره به جایی نمیرسد، امروز در آمریکا میبینیم که رئیسجمهور مردم را به اغتشاش دعوت میکند و تاکنون چنین چیزی را ندیدهایم و ندیدیم که رئیسجمهوری علیه فرمانداران قانونی موضع سخیفانه بدهد. اینها روزی خود را همهکاره دنیا میدانستند و امروز جزو کشورهای درگیر هستند.
وی ادامه داد: اگر در کشور ما هرکسی بخواهد کار خود را بکند و یک پارچه نباشیم، به مشکل برمیخوریم. مثلا کسی گزارشی داده و اشتباهی شده و ولی عدهای مسئله را رها نمیکنند؛ رقابت انتخاباتی سال 96 سه سال است که تمام شده و ما سال بعد انتخابات داریم و باید برای کشورمان کار کنیم، امسال سال وحدت و اتحاد است و باید دست یکدیگر را بگیریم و در کنارهم باشیم.
وی افزود: به مردم میگویم و شهادت میدهم که این دولت و دستگاه اجرایی، از آبانماه پارسال تا امروز یک روز استراحت نداشته و تمام تعطیلات و عید و سیزدهبدر مشغول کار بودند و خدا را گواه میگیریم که هیچ روزی نشده در آخر وقت، یعنی ساعت ده و یازده شب با دستگاهی تماس بگیرم و آنها سرکار نباشند؛ البته خدمت به مردم نعمت است و منتی نیست و ما در پیشگاه خداوند شکرگزاری میکنیم، ما از کسی تشکر نمیخواهیم و فقط میخواهیم خداوند این عمل ما را که ممکن است نقص هم داشته باشد را قبول کند. چرا همدیگر را کمک نکنیم و چرا دنبال این باشیم که گوشهای چیزی را پیدا کنیم و بزرگش کنیم. رسانههای ماهواره به اندازه کافی هستند که یک چیز را بزرگ کنند و نیاز به داخلیها نیست و ان شالله بتوانیم از این روزها عبور کرده و از ماه رمضان حداکثر استفاده را ببریم.
«خبرگزاری تسنیم»