روحانی در شصت و چهارمین سالگرد استقلال کانون وکلای دادگستری:

حق ملت ایران در برجام را یک "حقوقدان" می‌توانست بگیرد/ از قوه مجریه راحت و با صراحت لهجه انتقاد کنید

کدخبر: 2090729

رئیس جمهور گفت:‌ در برجام یکی از حقوقی که به ملت بازگشت، حق ملت در تولید و صادرات نفت بود. ما توانستیم در دولت یازدهم از طریق افراد کارشناس، حقوقدان، دیپلمات و سیاستمدار از حق ملت دفاع کنیم. من نمی‌خواهم از آثار برجام بگویم. تنها یک کلمه می‌گویم؛ اینها حق ملت ایران بود و این حق را یک حقوقدان می‌توانست بگیرد.

به گزارش «نسیم آنلاین» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی شامگاه سه شنبه در شصت و چهارمین سالگرد استقلال کانون وکلای دادگستری با اشاره به اینکه حضور وکیل در فرایند دعاوی اعتماد مردم به حکم دادگاه را ارتقا می دهد، گفت:امنیت قضایی و اجتماعی در گرو در امنیت بودن وکیل است.

رییس‌ جمهوری با اشاره به اینکه وکیل و وکالت معنای عام و گسترده‌ای دارد، گفت: همه مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران به یک معنا وکیل مردم هستند که به صورت رأی مستقیم و یا غیرمستقیم انتخاب شده‌اند و معنای آن این است که یک پایه مهم مشروعیت در نظام جمهوری اسلامی ایران آراء مردم است.

روحانی افزود: اگر آراء مردم پایه مشروعیت باشد، به معنای آن است که بدون رضایت عامه مردم حکومت حقه معنا و مفهومی نخواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه ملت ایران صاحبان حکومت این کشور هستند، تأکید کرد: همه مسئولین باید افتخارشان این باشد که به عنوان وکیل مردم خدماتی را که بر اساس قانون اساسی به عنوان منشور حقوق ملی، برعهده دارند ، به خوبی انجام داده و به آن عمل کنند.

روحانی اظهارداشت: وکیل دادگستری در ظاهر به موکل خود خدمت می‌دهد و از حقوق موکلین در دادگاه صالح دفاع می‌کند، اما در واقعیت مسأله وکالت مهم‌تر و بالاتر از دفاع از فرد است. وکالت به معنای دفاع از حق مردم در جامعه است و حق هم باید اثبات و هم باید از آن حراست شود تا تأثیرگذار باشد.

وی با اشاره به اینکه وکلا مسئولیت بسیار سنگینی را بر دوش دارند، گفت: اگر امنیت قضایی در جامعه ما به عنوان یکی از پایه‌های مهم امنیت اجتماعی بشمار می‌رود، بدون وکیل این امنیت لااقل برای عامه مردم تحقق نخواهد یافت. درست است که قاضی باید در دادگاه بر مبنای قانون و عادلانه قضاوت کند و همه مردم از هر جنسیت، مذهب، قومیت و افکار سیاسی در برابر قانون و دادگاه حق مساوی داشته باشند، اما اگر در دادگاهی بدون حضور وکیل حکمی صادر شود، ممکن است در جامعه افرادی تردید و شک کنند.

روحانی خاطر نشان کرد: اگر وکیل در دادگاه از حق موکل خود دفاع کرده و آنچه را که در دادگاه واقع می‌شود، تنها در دادنامه نخوانیم و از زبان وکیل هم بشنویم قطعاً اعتماد مردم به حکم دادگاه بیشتر می‌شود.

رییس‌ جمهوری احساس امنیت قضایی در جامعه را حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: گاهی وجود این احساس از وجود امنیت قضایی تأثیرگذارتر است چرا که رفتار مردم بر این اساس در جامعه شکل می‌گیرد و اگر مردم امنیت قضایی را احساس نکنند، تأثیرات خوبی نخواهد داشت.

روحانی تأکید کرد: اگر امنیت قضایی و چگونگی افکار عمومی در این راستا برای ما اهمیت دارد، حضور، نقش و بیان وکیل نیز حائز اهمیت است چرا که وقتی توضیح وکیل در کنار حکم قضایی قرار می گیرد ، به اعتماد عمومی مردم نسبت به امر قضا و اعتبار دستگاه قضایی می افزاید و این در تقویت احساس امنیت در جامعه مؤثر است.

وی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم از حقوق یک ملت دفاع کنیم، باید از وکلای مبرز و حقوقدانان شایسته در صحنه جهانی و در دادگاه‌ها و مذاکرات استفاده کنیم، گفت: اینکه توانستیم در مذاکراتی سخت، موفق باشیم و از حق ملت ایران دفاع کنیم، بخاطر استفاده از افراد ورزیده، حقوقدان، اقتصاددان و سیاستمدار بود.

روحانی با گرامیداشت یاد دکتر محمدمصدق به عنوان نخست‌وزیر حقوقدانی که از حق ملت ایران در زمینه ملی شدن صنعت نفت دفاع و در این راه تلاش کرد، گفت: یکی از حقوقی که در برجام به ملت ایران بازگشت، حق مردم در تولید و صادرات نفت بود.

رییس‌ جمهوری ادامه داد: امروز بیش از دو برابر سال گذشته نفت در کشور تولید و صادر می‌شود در حالی که پیش از این بازار نفت را دیگران تصاحب کرده و دیگر کشورهای تولید کننده نفت، سهم ملت ایران را در اختیار داشتند و حق ما در سایه تحریم‌های ظالمانه غصب شده بود، اما امروز این حق به ملت بازگشته است.

روحانی با تقدیر از تلاشگران در عرصه دیپلماسی نفتی که به خوبی از حق ایران در اوپک دفاع کردند، گفت: امروز همه کشورها به استثناء ایران، براساس مصوبه این سازمان ملزم به کاهش تولید نفت هستند، اما ایران بر تولید و صادرات خود افزوده است.

وی اظهار داشت: به دلیل تحریم ناچار بودیم نفت را با سهمیه خاص و به کشورهای معین بفروشیم، اما امروز اختیار داریم تا نفت را به هر کشوری که می‌خواهیم، بفروشیم. همچنین در گذشته پول نفت با شرایط خاص دریافت می‌شد، اما امروز مجبور نیستیم که نفت را با ارز خاص بفروش برسانیم.

روحانی با بیان اینکه در دوران تحریم نمی‌توانستیم در خرید اجناس و کالاها بین کشورها انتخاب داشته باشیم و مجبور به خرید از کشورهای محدود و خاص بودیم، گفت: به همین خاطر دارو، تجهیزات پزشکی و حتی مواد غذایی که خریداری می‌شد، در حد استاندارد بالا نبود.

رییس‌ جمهوری با اشاره به سخنان عده‌ای که می‌گویند که ما باید آثار برجام را ببینیم، اظهار داشت: آثار برجام این است که امروز در تولید و صادرات نفت و خرید اجناس در کشورهای مختلف، آزاد هستیم و برای تبادل، پولی و مالی، فقط مجبور نیستیم که از طریق صراف، فعالیت کنیم، بلکه از تبادلات بانکی استفاده شده و در صادرات و واردات فلزات گرانبها، حمل و نقل و کشتیرانی آزاد هستیم.

روحانی افزود: اینها همه حق ملت ایران بود که توسط حقوقدانان بازستانده شد.

وی با اشاره به اینکه اگر می‌خواهیم مردم در تمام حقوق اجتماعی خود، احساس آرامش کنند، نیاز به حقوقدانان برجسته و کارآزموده‌ای داریم تا بتوانند از حق تک تک افراد در محاکم داخلی و خارجی به خوبی دفاع کنند، خاطر نشان کرد: این امری مهم برای افزایش امنیت اجتماعی و قضایی در کشور است.

روحانی با تأکید بر اینکه دفاع جانانه از حق حاصل نمی‌شود، مگر اینکه وکیل دارای امنیت کامل باشد، گفت: وکیل باید بتواند طبق قانون و حقوقی که برای موکلش وجود دارد، بدون کوچکترین تردید و واهمه از آن حق دفاع کند و به قول امیرالمؤمنین (ع)دفاع از حق باید بدون کوچکترین تزلزل در کلام باشد.

رییس‌ جمهوری با بیان اینکه وکیل باید هم وزن قاضی استقلال داشته باشد، اظهار داشت: استقلال دستگاه قضا دادگاه و قاضی یک حق مسلم برای قوه قضائیه و حکومت عادله است، اما چطور ممکن است که قاضی از قدرت، جایگاه و حقوق خود بتواند استفاده کند اما وکیل نتواند از قدرت و جایگاه خود بهره‌مند شود و این در حالی است که کانون وکلا باید همطراز دستگاه قضا دارای جایگاه باشد. البته این به معنای عدم نظارت بر کار وکیل نیست.

وی با اشاره به اینکه قضاوت بدون نظارت نیست و امروز دیوان عالی کشور، به عنوان نظارت عامه و دادگاه انتظامی قضات در این راستا عمل می‌کنند، گفت: بالاتر از آنها مردم و رسانه‌ها باید حق نظارت داشته باشند، چرا که نظارت عامه‌ای که در اسلام و قانون اساسی از آن سخن می‌گوییم به این است که مردم صاحب کشور بوده و باید بر اعمال حکومت نظارت کنند.

رییس‌ جمهوری با اشاره به اینکه قرآن در کنار محکمه قیامت از محکمه وجدان یاد کرده، گفت: آن قاضی که با هیچ بیان مدرک و کارشناسی نمی‌توان سرش را کلاه گذاشت، وجدان است.

روحانی با اشاره به اینکه وجدان عمومی جامعه باید نسبت به ما به خوبی قضاوت کنند، اظهار داشت: مگر می‌شود، قضاوتی کنیم که خودمان راضی باشیم، اما مردم رضایت نداشته و احساس عدالت نکنند و این در حالی است که سرمایه اجتماعی زمانی حاصل می‌شود که مردم و وجدان عمومی جامعه هم عدالت را احساس کنند و مجازات انبوه و فراوان برای یک جرم کوچک را نمی‌توان به عنوان قاعده مسلم دینی و اسلامی برشمرد.

رییس‌ جمهوری اظهار داشت: مردم باید احساس کنند که در دادگاه همه قومیت‌ها، جنسیت‌های مختلف و احزاب و جناح‌ها در پیشگاه قاضی برابر هستند.

روحانی افزود: اگر به ذهن مردم یا وکیل بیاید که این جناح و آن جناح مطرح است و دفاع از یک قومیت و پیرو یک مذهب سخت و از قومیت و پیرو مذهبی دیگر آسان است، نمی‌شود از تساوی افراد در برابر قانون سخن گفت.

رییس‌ جمهوری افزود: اگر می‌خواهیم در دادگاه عادلانه به اثبات حق برسیم وکیل هم باید بتواند از قدرت علمی و هنر خود استفاده کند چرا که وکالت تنها علم نیست، بلکه علم و هنر توأمان است که یک وکیل مدافع از حق برای مردم می‌سازد.

روحانی با اشاره به درخواست مطرح شده در راستای استقلال کانون وکلا در این نشست، گفت: مسأله استقلال وکلا، نه تنها برای دولت و رییس جمهوری، بلکه برای همه مردم حائز اهمیت است چرا که اگر مطمئن باشیم که وکیل همانند قاضی استقلال و بیان آزاد دارد، موجب آرامش خواهد شد.

رییس‌ جمهوری ادامه داد: امنیت تنها با سلاح و ابزار سخت حاصل نمی‌شود، بلکه به معنای وجود آرامش است به گونه‌ای که اگر حق کسی تضییع شد این آرامش وجود داشته باشد که با وجود دادگاه عادل و وکیل آن حق بازستانده می‌شود. ما باید با داشتن وکلا و حقوقدانانی که برای مردم حق و عدالت، کار کرده و در هیچ شرایط حق را زیر پا نمی‌گذارند، امنیت را به جامعه بازگردانیم.

روحانی اظهار داشت: موضوع روز هفتم اسفند به عنوان روز وکیل را در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیگیری و آن را در دستور کار قرار خواهم داد.

رییس‌ جمهوری با اشاره به اینکه زمانی که استقلال وکیل حاصل می‌شود، باقیمانده مسایل مربوط به وکلا حل و فصل خواهد شد، گفت: مسأله حقوقدان و وکالت را نباید منحصر به دادگاه، پرونده و دفاع در محکمه کنیم بلکه حقوقدان و وکیل باید کاری کند تا پرونده‌ای تشکیل نشود و به دادگاه نیاز نباشد.

روحانی خاطر نشان کرد: باید به گونه‌ای به مردم مشاوره حقوقی داده شود که نیازی به دادگاه نباشد و یک وکیل باید طوری در قراردادهای مختلف مداخله کند که کمتر نیاز به دادگاه باشد.

رییس‌ جمهوری افزود: حقوقدان باید به گونه‌ای عمل کند که در کنار محکمه‌ها، محافل داوری راه بیفتد و اگر مراکز داوری و اتاق‌های حقوقی اقتصادی داشته باشیم که اختلافات را حل و فصل کنند، بسیار مفید و تأثیرگذار خواهد بود.

روحانی با اشاره به اینکه در بسیاری از موارد می‌توان قراردادها را جایگزین قانون کرد، افزود: براساس فقه و حقوق مدنی برجسته و باعث افتخار ما و با وسعتی که اسلام در موضوع قراردادها، بیان کرده می‌توان در این راستا گام برداشت.

رییس‌ جمهوری با گرامیداشت یاد بزرگانی همچون شهید مدرس که در شرایط دشوار توانستند پایه‌های محکمی در قانون مدنی، بنا کنند، گفت: امروز وقتی بخش‌هایی از قانون مدنی را اصلاح می‌کنیم مجبوریم تا آن را به شرایط قبل بازگردانیم.

روحانی با اشاره به اینکه متن قراردادها باید به گونه‌ای قدرتمند باشد که ما را بی‌نیاز از دادگاه و قانون کند، خاطر نشان کرد: اگر این کار انجام شود، حقوقدانان نیز مشغول بکار شده و دیگر نیازی به اجرای پیشنهاد الزام حضور وکیل در محاکم وجود نخواهد داشت، مردم باید احساس کنند، همانطور که در زندگی روزمره مراجعه به پزشک خانواده ضروری است، در امور مهم هم باید با حقوقدانان مشورت کنند و این برای تأمین امنیت قضایی در جامعه لازم است و دولت آمادگی دارد تا لوایح مورد نیاز در این راستا را با کمک حقوقدانان تهیه و تدوین کند.

رییس‌ جمهوری با اشاره به اینکه امروز دنیای حقوق بسیار متنوع و دارای بخش‌های گوناگون شده است و به همین دلیل نیاز به مؤسسات حقوقی قدرتمند داریم، گفت: در برخی اوقات برای حل پاره‌ای از مسایل بین‌المللی ماه‌ها تلاش می‌کنیم تا وکیلی قدرتمند برای داوری‌های بین‌المللی پیدا کنیم.

روحانی ادامه داد: ما نیاز به مؤسسات حقوقی داریم که برند آنها برای مردم، ارزشمند باشد.

رییس‌ جمهوری با اشاره به اینکه وکیل هرگز مقابل قاضی نیست، گفت: وکیل می‌تواند در کشف حقیقت به قاضی کمک کند و در واقع وکیل و قاضی با هم می‌خواهند واقعیت مهمی را کشف و بر مبنای آن حکم کنند.

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از ابتدای دولت یازدهم به مردم قول تدوین منشور حقوق شهروندی داده شد، افزود: ما به مردم وعده دادیم که این منشور را منتشر و در اجرای آن حداقل دستگاه اجرایی را ملزم کرده و مردم را نسبت به حقوقشان آگاه کنیم، چرا که معتقدیم که مردم باید حق خود را به خوبی بشناسند و زمانی که بازپرس از زندگی شخصی آنها سوال می‌کند، محکم ایستاده و بگویند که در این زمینه حق سوال ندارید.

رییس‌ جمهوری با اشاره به اینکه امام خمینی(ره) در شرایط بحرانی کشور و در فرمان 8 ماده‌ای دستور دادند که اگر مأموری برای دستگیری فردی با موضوعی که در پرونده او است وارد خانه‌ای شد و در آن خانه وسیله‌ای جدای از موضوع پرونده مشاهده کرد، اگر آن را عنوان کند مجازات خواهد شد، گفت: نباید در زندگی خصوصی مردم، دخالت و تفتیش کنیم.

روحانی گفت: مردم باید از حق خودشان مطلع شوند و آنجایی که نباید جواب سوال بازپرس و قاضی را بدهند، نسبت به این موضوع آگاه باشند.

رییس‌ جمهوری با بیان اینکه خوشحالم که منشور حقوق شهروندی در 29 آذر سال جاری منتشر و سپس براساس اصل 134 قانون اساسی برای اجرا به تمامی دستگاه‌ها، ابلاغ شد، گفت: بزرگترین یاور ما در این امر حقوقدانان و وکلا هستند.

روحانی با بیان اینکه در تدوین منشور حقوق شهروندی حقوقدانان برجسته‌ای حضور داشتند و متن این منشور بسیار متقن است و در عین حال نیاز به اصلاح دارد، افزود: حقوق شهروندی باید برای جامعه تبیین و از آن حمایت شود و شما حقوقدانان و وکلا می‌توانید در این راستا به ما کمک کنید.

رییس‌ جمهوری با بیان اینکه حقوقدانان و وکلا در تدوین لوایح دولت می‌توانند در بخش‌های حقوقی کمک‌های فراوانی به دولت کرده و در صورت نیاز و وجود اشکال به راحتی و صراحت لهجه از دولت انتقاد کنند، گفت: تا زمانی که یک موضوع به عنوان لایحه است و به قانون تبدیل نشده از ما حمایت و نقد کنید، البته این در حالی است که امروز انتقاد از قوه مجریه در برخی موارد، پاداش هم دارد.

روحانی تأکید کرد: آنچه امروز برای ما اهمیت دارد، عظمت کشور، احقاق حقوق ملت، اجرای عدالت و ایجاد امنیت و آرامشی است که مردم باید داشته باشند.

پیش از سخنان رییس‌ جمهوری دکتر امیر حسین‌آبادی رییس کانون وکلای دادگستری مرکز، به بیان نقطه‌نظرات و دیدگاه‌های خود و ارایه پیشنهادات و درخواست‌های حقوقدانان و وکلا پرداخت.

****

فارس نوشت:

حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان امشب با حضور در همایش شصت و چهارمین سالگرد استقلال کانون وکلای دادگستری اظهار داشت: همه مسئولین عالی‌رتبه نظام به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، وکیل مردم هستند. در نظام جمهوری اسلامی یک پایه مهم مشروعیت آرا مردم است. چرا که بدون رضایت عامه مردم حکومت حق معنا و مفهومی ندارد.

رئیس جمهور در ادامه گفت: همه مسئولین باید افتخارشان بر این باشد که به نمایندگی از طرف مردم و به عنوان وکیل مردم خدماتی که طبق قانون اساسی بر دوش دارند را به خوبی عمل کنند.

وی با بیان اینکه مسئله وکالت مهمتر از دفاع از فرد یا افراد خاص است گفت: وکالت به معنای دفاع از حق مردم و جامعه است. باید هم حق اثبات شود تا تأثیرگذار باشد و هم باید از حق حراست شود.

روحانی با بیان اینکه امنیت قضائی یکی از پایه‌های امنیت اجتماعی است، گفت: امنیت قضائی بدون وکیل حداقل برای ذهن مردم به طور کامل محقق نمی‌شود. در دادگاه صالحه قاضی بر مبنای قانون قضاوت می‌کند و باید همه مردم از هر نوع جنسیت، قومیت و افکار سیاسی در برابر دادگاه و قانون حق مساوی داشته باشند.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: اگر در دادگاهی بدون حضور وکیل حکمی صادر شود شاید افرادی از جامعه دچار شک شوند اما اگر وکیل در برابر قاضی از موکل خود دفاع کند و آنچه که در دادگاه واقع شده را تنها در دادنامه نخوانیم بلکه از زبان وکیل بشنویم، قطعا اعتماد مردم نسبت به دادگاه بیشتر خواهد شد.

وی ادامه داد: در برجام یکی از حقوقی که به ملت بازگشت، حق ملت در تولید و صادرات نفت بود. ما توانستیم در دولت یازدهم از طریق افراد کارشناس، حقوقدان، دیپلمات و سیاستمدار از حق ملت دفاع کنیم. من نمی‌خواهم از آثار برجام بگویم. تنها یک کلمه می‌گویم؛ اینها حق ملت ایران بود و این حق را یک حقوقدان می‌توانست بگیرد.روحانی با بیان اینکه بعضی می‌گویند آثار برجام را ببینیم، گفت: آثار برجام این است که در تولید و صادرات نفت آزادیم. در خرید اجناس از هر کشوری آزادیم. برای تبادل پولی و مالی مجبور نیستیم فقط از طریق صراف استفاده کنیم.

رئیس جمهور در ادامه خاطرنشان کرد: مردم باید احساس کنند که در دادگاه قومیت‌های مختلف، احزاب و جناح‌های مختلف برابر هستند. اگر به ذهن مردم بیاید که این جناح یا آن جناح و یا وکیل احساس کند موکل من به کدام جناح وابسته است، اگر چنین تصوری به ذهن وکیل بیاید معلوم است که مشکلی وجود دارد.

وی با بیان اینکه نیازی به موسسات حقوقی قوی داریم گفت: گاهی اوقات ما در مسائل بین‌المللی ماه‌ها تلاش می‌کنیم وکیل قدرتمندی برای داوری و محکمه بین‌المللی پیدا کنیم.

روحانی در ادامه سخنرانی خود با اشاره به منشور حقوق شهروندی گفت: مردم را باید نسبت به حقوقشان بیش از گذشته آگاه کنیم. وقتی بازپرسی از زندگی خصوصی مردم می‌پرسد، محکم بایستد و بگوید این حریم خصوصی من است و تو حق سوال از زندگی خصوصی من را نداری. اینکه بررسی و شنود کنید که افراد در داخل خانه‌شان چکار می‌کنند، نباید به زندگی خصوصی مردم دخالت کنیم و نباید تفتیش کنیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه از حقوقدانان و وکلا می‌خواهم در بخش حقوقی لوایح به ما کمک کنند گفت: اگر اشکالی داشتیم از ما انتقاد کنید آن هم با صراحت لهجه. حداقل از قوه مجریه راحت انتقاد کنیم چون انتقاد از قوه مجریه کم و بیش پاداش هم دارد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه در جامعه علاوه بر امنیت قضایی،‌ احساس امنیت قضایی هم مهم است، گفت: گاهی این احساس تأثیرگذارتر خود امنیت قضایی است، چون رفتار مردم بر مبنای احساس شکل می‌گیرد. اینکه در کنار حکم قاضی یک وکیل مصاحبه کند و توضیح دهد، این بر اعتماد عموم مردم نسبت به امر قضا می‌افزاید.

روحانی با طرح این سوال که راه دفاع از حقوق یک ملت چیست، گفت: اگر از حقوق ملت ایران بخواهد دفاع شود، آیا به غیر از وکلا و حقوق‌دانان باتجربه و شایسته می‌شود در صحنه جهانی در دادگاه‌ها‌ و مذاکرات تأثیرگذار، امکان‌پذیر است؟

وی خاطرنشان کرد: ما توانستیم در دولت یازدهم از طریق افراد کارشناس، ورزیده، اقتصاددان، دیپلمات و سیاستمدار از حقوق ملت ایران دفاع کنیم.

رئیس‌جمهور با اشاره به تلاش‌های مصدق در ملی کردن صنعت نفت گفت: اتفاقاً در برجام یکی از حقوقی که به ملت بازگشت، حق مردم در تولید و صادرات نفت بود. ما امروز بیش از دو برابر سال گذشته نفت تولید و صادر می‌کنیم. این حق ملت ایران بوده است. در گذشته سهم ما در اوپک در اختیار دیگران بود و دیگران حق ما را در سایه تحریم ظالمانه غصب کرده بودند و امروز این حق به ملت برگشت.

روحانی افزود: بنده از دیپلماسی نفتی‌مان که در اوپک به خوبی دفاع کرد، تشکر می‌کنم، به‌گونه‌ای که همه کشورها ملزم شدند از تولید خود بکاهند به استثنای جمهوری اسلامی ایران.

وی با بیان اینکه ما در گذشته ناچار بودیم به دلیل تحریم، نفت‌مان را به کشورهای خاصی آن‌هم با سهمیه خاصی بفروشیم، گفت: امروز در اینکه نفت‌مان را به هر کشور خریدار بفروشیم، دست‌مان باز است. مجبور بودیم پول نفت را با شرایط خاصی دریافت کنیم، بخشی با برخی ارز‌ها و بخشی با پول ملی کشور خریدار. امروز مجبور نیستیم نفت‌مان را با ارز خاصی بفروشیم.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: ما در دوران تحریم نمی‌توانستیم در خرید کالا و خدمات بین کشورها انتخاب کنیم. مجبور بودیم از کشورهای خاص و معدودی بخریم. دارویی که استفاده می‌شد، تجهیزات پزشکی و حتی مواد غذایی در حد استاندارد بالا نبود.

روحانی با اشاره به این موضوع که بعضی می‌گویند آثار برجام را ببینیم، افزود: آثار برجام این است که در تولید و صادرات نفت در خرید کالا و خدمات آزادیم و برای تبادل پولی و مالی مجبور نیستیم تنها از طریق صراف استفاده کنیم که در برخی از موارد هم اطمینان نبود و کالا از دست صاحبان آن می‌رفت. امروز از طریق بانکی می‌توانیم از تبادل پولی و مالی استفاده کنیم. در صادرات پتروشیمی و در صادرات و واردات فلزات گرانبها و در حوزه کشتیرانی هم آزاد هستیم. من نمی‌خواهم از آثار برجام بگویم، تنها یک کلمه می‌گویم. اینها حق ملت ایران بود و حق را حقوق‌دان می‌تواند بازستاند.

وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه با حقوق‌دانان و کارآزموده، ملت می‌تواند در تمام حقوق اجتماعی‌اش احساس آرامش کند، گفت: زمانی دفاع جانانه از حق صورت می‌گیرد که وکیل خود در امنیت کامل باشد و بدون کوچک‌ترین ترس و واهمه از حق دفاع کند.

رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه وکیل باید هموزن قاضی استقلال داشته باشد، اظهار کرد: چطور ممکن است قاضی از قدرت حقوقی خود بتواند استفاده کند، اما وکیل یا کانون وکلا نتوانند از قدرت حقوقی خود استفاده کنند؟ البته این بدین معنا نیست که بر کار وکیل نظارت نشود. مگر قضاوت بی‌نظارت داریم.

روحانی خاطرنشان کرد: اگر دیوان عالی کشور در قوه قضائیه است و اگر دادگاه انتظامی قضات باید نظارت بر قاضی را داشته باشند، مردم و رسانه‌ها هم باید حق نظارت داشته باشند. مگر صاحب کشور ملت نیست و مگر ملت نباید بر اعمال حکومت نظارت کند و مگر دستگاه قضا بخشی از قوای حاکمه نیست؟ پس نظارت از سوی رسانه‌ها، مردم و افکار عمومی باید باشد.

وی در ادامه با بیان این موضوع که وجدان عمومی جامعه باید نسبت به ما قضاوت کند، گفت: مگر می‌شود قضاوتی انجام دهیم و فقط خودمان راضی باشیم و مردم رضایت نداشته باشند و احساس عدالت نکنند. سرمایه اجتماعی وقتی حاصل می‌شود که مردم نیز آن عدالت را احساس کنند و بگویند این مجازات با جرم تناسب دارد.

رئیس‌جمهور ادامه داد: مردم باید احساس کنند که در دادگاه قومیت‌های مختلف، احزاب و جناح‌های مختلف در پیشگاه دادگاه برابرند. اگر به ذهن مردم بیاید که این جناح یا آن جناح و یا به ذهن وکیل بیاید که موکل من به کدام جناح وابسته است، معلوم است که مشکلی وجود دارد. در اینجا می‌شود ما از عدالت و تساوی همه در برابر قانون سخن بگوییم؟

روحانی در ادامه در خصوص مسئله استقلال وکلا و کانون وکلا نیز اظهار داشت: بنده می‌گویم و عمل می‌کنم که مسئله استقلال وکلا نه برای دولت و رئیس‌جمهور، بلکه برای همه مردم ما اهمیت دارد. اگر من مطمئن باشم همان‌طور که قاضی استقلال دارد، وکیل من هم دارای استقلال است، به من آرامش داده می‌شود. امنیت فقط با سلاح و ابزار سخت درست نمی‌شود، امنیت یعنی وقتی به دادگاه می‌روم، آرامش داشته باشم.

وی خاطرنشان کرد: باید امنیت را با داشتن حقوق‌دانان و وکلایی که برای مردم حق و عدل کار می‌کنند و در هیچ شرایطی حق را زیرپا نمی‌گذارند، به جامعه برگردانیم.

رئیس‌جمهور در ادامه تصریح کرد: بنده به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی قول می‌دهم مسئله ۷ اسفند در این شورا مطرح شود و ۷ اسفند به نام روز وکیل نامگذاری شود.

روحانی با بیان اینکه مسئله وکالت و حقوق‌دانی را نباید تنها به دادگاه، پرونده و دفاع در محکمه منحصر کنیم، گفت: باید یک قدم جلوتر برویم و آن این است که وکیل باید کاری کند که پرونده‌ای تشکیل نشود و به دادگاهی نیاز نباشد. حقوق‌دان باید به‌گونه‌ای به مردم مشاوره حقوقی دهد که نیازی به دادگاه نباشد. حقوق‌دان باید در کنار محکمه، اقدامی کند که مراکز داوری در کشور فعال شود. در بسیاری از موارد قرارداد می‌تواند جایگزین قانون شود و متن قرارداد به‌گونه‌ای تنظیم شود تا ما را بی‌نیاز از قانون و دادگاه کند.

وی افزود: اگر این کار انجام گیرد، هم حقوق‌دانان مشغول به کار می‌شوند و دیگر نیاز ندارد که اجبار کنیم که هرکه به دادگاه می‌رود باید همراهش وکیل باشد. گاهی مسائلی است که فرد می‌خواهد تنها با قاضی مطرح کند.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: البته باید مشاوره‌های حقوقی را نیز گسترش دهیم و مردم احساس کنند همان‌طور که پزشک خانواده برای آنها ضروری است، مشورت با یک حقوق‌دان هم ضروری است. دولت در این زمینه آماده همکاری و ارائه لایحه به مجلس است.

روحانی با بیان اینکه ما به مؤسسات حقوقی قوی نیازمندیم، افزود: ما گاهی اوقات در مسائل بین‌المللی ماه‌ها تلاش می‌کنیم وکیل قدرتمندی برای داور و محکمه بین‌المللی پیدا کنیم. باید بدانیم دنیای حقوق متنوع است و تخصص‌های مختلف می‌خواهد. باید برند موسسه‌های حقوقی برای مردم ارزشمند شود.

وی در ادامه اشاره‌ای به منشور حقوق شهروندی کرد و گفت: از ابتدای ریاست جمهوری به مردم وعده داده بودم منشور حقوق شهروندی را تدوین کنم و در اجرای آن حداقل دستگاه‌ اجرایی را ملزم و مردم را نسبت به حقوق‌شان بیش از گذشته آگاه کنم؛ چراکه اولین قدم این است که مردم باید حق خودشان را به‌خوبی بشناسند.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: مردم باید از حقوق‌شان آگاه باشند تا وقتی بازپرس از زندگی خصوصی مردم پرسید محکم بایستد و بگوید این حریم خصوصی من است و حق سوال از زندگی خصوصی من را ندارید.

روحانی با اشاره به فرمان ۸ ماده‌ای امام خمینی(ره) اضافه کرد: تو حق نداری به زندگی خصوصی مردم ورود کنید، به تو چه ربطی دارد که این آدم در خانه خود چه می‌کند، تو نمی‌توانی بررسی و شنود کنی که آن فرد در داخل خانه‌اش چه‌کار می‌کند. مردم باید از حق خودشان مطلع باشند و آنجایی که نباید جواب بازپرس را بدهند، از آن مطلع باشند.

رئیس‌جمهور در پایان با بیان اینکه از حقوق‌دانان و وکلا می‌خواهم در بخش حقوقی لوایح به ما کمک کنند، گفت: اگر اشکالی داشتیم با صراحت لحجه از ما انتقاد کنید، لااقل از قوه مجریه راحت انتقاد کنید، چون انتقاد از قوه مجریه کم‌وبیش پاداش هم دارد.

ارسال نظر: