پیشنهادی برای کنکور کارشناسی ارشد
تعویق، لغو یا برگزاری؟
آنچه امروز در اولین واکنش به ذهن خطور می¬کند، تعویق مجدد آزمون¬هاست. اما آیا بر فرض که سال تحصیلی را هم با چند ماه تاخیر آغاز کردیم، از کجا معلوم که بتوان در چند ماه آتی کنکور را برگزار کرد
نسیم آنلاین ؛ مهدی مقدسی: پس از تعویق چندباره برگزاری کنکورهای سراسری سال 99 با توجه به شیوع بیش از پیش بیماری کرونا و افزایش بیسابقه مرگ و میر در کشور، با نزدیکشدن موعد برگزاری این آزمونها زمزمههای دوبارهای مبنی بر تعویق یا لغو کلی آزمونهای سراسری شنیده میشود. زمزمههایی که مبتنی بر نگرانی های بر حقِ ناشی از شیوع بیماری در میان داوطلبان است و هر کدام حامیان و مخالفانی دارد.
از یک سو برخی در پی برگزاری کنکورها در هر شرایطی و هر حالتی، بدون در نظر گرفتن عواقب آن هستند. در صدر این دسته همچنان که همواره از آن یاد می شود «مافیای کنکور» است که در دو دهه گذشته نامی آشنا در میان ایرانیان هستند و هیچگاه هم مورد مبارزه و مقابله جدی قرار نگرفتهاند. از دهه هشتاد تا کنون هر ساله وعدههای حذف کنکور شنیده می شود.
از سوی دیگر، برخی به دنبال تعویق یا لغو کامل کنکورهای سراسری با هر شرایطی هستند. غلامی، وزیر علوم در مورد لیدرهای این دسته گفت: «بررسیهای ما نشان میدهد برخی افراد که این موضوع را مطرح می کنند اصلاً داوطلب کنکور نیستند». غلامی در جای دیگری با اشاره به اینکه برخی ممکن است بخواهند شرایط را به هم بریزند، بیان داشت: «فردی اصلا داوطلب کنکور نیست و به دلایل اهداف و برنامه های خود اصلا نمیخواهد در کشور ما آزمونی برگزار شود، باید مراقب اینگونه افراد باشیم». واکنشهای این دسته به هر نوع پیشنهادی برای برگزاری کنکورها نشاندهنده نوع مواجهه آنها با موضوع است. روز گذشته پس از پخش سخنان وزیر بهداشت خطاب به زالی، رئیس ستاد مبارزه با کرونای تهران، مبنی بر بررسی امکان برگزاری آزمون در فضای باز یا در شب یا در زمین چمن، کانال گرداننده کمپینهای دانشجوییِ لغو کنکور با دلایلی چون «وجود پشه در فضای باز موجب عدم تمرکز داوطلبان میشود» یا «شب ها به دلیل ترافیک امکان مبتلا شدن داوطلب در مسیر وجود دارد» یا «زمین چمن شهرستانها کوچک است» به استقبال این سخنان رفت.
اما به واقع با این آزمونها چه میتوان کرد؟ آنچه امروز در اولین واکنش به ذهن خطور میکند، تعویق مجدد آزمونهاست. اما آیا بر فرض که سال تحصیلی را هم با چند ماه تاخیر آغاز کردیم، از کجا معلوم که بتوان در چند ماه آتی کنکور را برگزار کرد؟ مگر نه گفته میشود که کرونا حداقل دوازده ماه دیگر مهمان ماست؟
لغو آزمون و جایگزینی سابقه تحصیلی به جای برگزاری کنکور نیز جفا در حق دانشجویان شهرستانی و دانشگاههای ضعیف است. بررسی نتایج آزمونهای دکتری در دانشگاههای برجسته کشور کار دشواری نیست. یکی از انتقادات داوطلبان شهرستانی به کنکور دکتری که با تاثیر قابل توجه نمره مصاحبه در قبولی نهایی دانشجویان همراه است، این امر میباشد که اعضای هیئت داوری در دانشگاههای برجسته تنها دانشجویان درسخوانده همان دانشگاهها را با نمره خوب بدرقه میکنند و از این رو اکثر قبولیها از دانشجویان همان دانشگاههاست. با تسریِ ساز و کار سابقه تحصیلی به آزمون کارشناسی ارشد، در حقیقت امکان تحرک برای دانشجویی که با انگیزه طی چند ماه یا سال گذشته برای شرکت در آزمون آتی تلاش کردهاند از بین میرود. دانشجویانی که اتفاقا معدود داوطلبان جدی آزمونها را تشکیل میدهند و بر خلاف اکثریت داوطلبان که در هر شرایطی تعویق آزمون را راهی برای برطرفکردن اهمال خود میبینند، به جد خواستار برگزاری آنها در موعد مقررند. تجربه نیز نشان داده است که در حوزههای امتحانی اکثریت قریب به اتفاق داوطلبان پس از گذشت سی دقیقه پاسخنامه را تحویل داده و از حوزه برگزاری آزمون خارج میشوند.
با همه این شرایط و با درنظر گرفتن حق این داوطلبان و نیز شیوع بیماری کرونا، به نظر میرسد برگزاری آزمون کارشناسی ارشد به گونهای دیگر و با پیشنهادی که در ادامه میآید، حتما شدنی است. آزمونهای دکترا و کارشناسی ارشد، در تعداد اندکی از شهرستانهای هر استان برگزار میشود. حال اگر در همه شهرستانها برگزار شود، از تجمع داوطلبین جلوگیری نخواهد شد؟ در عین حال اگر آزمون کارشناسی ارشد نه در دو روز بلکه در ده تا بیست روز برگزار شود، باز هم از این تراکم کمتر میشود. میتوان هر روز آزمون کارشناسی ارشد را در سه زمان اخذ کرد؛ به طوریکه هر زمان فقط آزمون یک رشته در سراسر کشور برگزار شود. به طور مثال در ساعت 15 سوم مرداد فقط آزمون گروه علوم اجتماعی در سراسر کشور و در همه شهرستانها برگزار شود. اینگونه هر رشته ساعت مشخص داشته و تراکم افراد حاضر در حوزه های برگزاری آزمون به شدت کاهش مییابد؛ بهطوری که حتی در برخی شهرستانها و برخی رشتهها داوطلبین به اندازه انگشتان دو دست نخواهند شد. در عین حال میتوان بر اساس خوداظهاری داوطلبان، افراد دارای بیماری زمینهای را نیز شناسایی کرد و آزمون را در مکانی مناسب با مراقبتهای خاص در هر شهرستان برای آنها برگزار نمود.
اینگونه میتوان با برگزاری آزمون، هم عدالت آموزشی را رعایت کرد و به تلاشهای داوطلبینی که در ماههای گذشته این آزمون را هدفگذاری کردهاند پاسخ گفت و هم از اضطراب داوطلبین در قبال بیماری کاست.