معاون علمی رئیسجمهور: عملکرد و برونداد پژوهشگاههای کشور پایین است
ستاری افزود: نتیجه بسیاری از پژوهشهای کلان مورد استفاده قرار نمیگیرد/ پژوهش تجاری با پول بلاعوض تحقق نمییابد/ تلاش میکنیم اثبات کنیم پژوهش درآمدزا است
به گزارش «نسیم»، سورنا ستاری در بازدید مراکز تحقیقاتی دانشگاه علم و صنعت ایران، عدم وجود مشتری برای پژوهشها را عمده ترین مشکل دانشگاهها عنوان کرد و گفت: در پژوهشها غالبا یک مساله فرضی داریم که پژوهش راه حل آن را ارائه می کند اما برای این مساله فرضی، مشتری حقیقی وجود ندارد. این مشکل چه در حوزه پژوهش های مرز دانش و چه در حوزه پژوهش های تجاری، مشاهده می شود.
وی با بیان اینکه پژوهش تجاری با پول بلاعوض تحقق نمی یابد، ابراز کرد: پژوهشی که به فروش و مشتری منجر شود، ساز و کارهای خاص خود را دارد و در این میان سازمان های دولتی صرفا مشتری پژوهش های مرز دانش هستند. در پژوهش های تجاری، فکر می کنیم که می توان با پول دولت محصول تجاری به بخش صنعت تحویل دهیم اما تا زمانی که سرمایه دولتی صرف بخش پژوهش تجاری شود، این اتفاق رخ نخواهد داد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با اشاره به اینکه زمینه ورود دانشگاه ها به عرصه تجاری از طریق نهادهای واسط همچون پارکها و شرکتهای دانش بنیان امکان پذیر میشود، گفت: ما تلاش می کنیم تا اثبات کنیم پژوهش درآمدزا است و عدد درآمد پژوهش می تواند شامل ارقام بسیار بالایی باشد.
ستاری با بیان اینکه در دانشگاههای دولتی کشور عدد قابل توجهی از هزینه ها توسط بودجه دولتی تامین می شود، بر ضرورت تامین درآمد پژوهشهای کاربردی از طریق بخش خصوصی تاکید کرد و افزود: شاید تا تحقق تامین درآمد پژوهش ها از بخش خصوصی و تجاری سازی دستاوردهای فناوری دانشگاه ها فاصله زیادی داشته باشیم اما با این جهت گیری می باید کسب هزینههای دانشگاه ها از طریق شرکت های دانش بنیان شکل بگیرد.
وی با تاکید بر ریزش فناوری های تولید و انباشت شده در پژوهش های دولتی از جمله حوزه دفاعی گفت: باید این فناوری ها به سمت تجاری شدن و استفاده در زندگی مردم حرکت کند و این امر تنها از طریق بخش خصوصی تحقق می یابد. نتیجه بسیاری از پژوهش های کلان مورد استفاده قرار نمی گیرند در حالی که می توانند با ورود به حوزه تجاری تاثیرات مهمی در زندگی مردم داشته باشند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با اشاره به اینکه تجربه های قبلی نشان داده است پژوهشگاهها نسبت به هزینههای صرف شده، عملکرد و برون داد پایینی داشته اند، گفت: ضعف اغلب پژوهشها این است که کاربردی در حوزه تجاری ندارند در صورتی که تاکید بر دریافت خروجی از این تلاش ها می تواند موجب سودآوری، ایجاد اشتغال و تامین بخش عمده ای از هزینههای پژوهشگاهها و دانشگاههای کشور شود.
رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اصلاحات صورت گرفته در آیین نامه های این بنیاد، بیان کرد: تغییر آیین نامه های بنیاد در راستای سهیم کردن دانشگاه ها در حمایت و ارائه تسهیلات به نخبگان، موجب تسریع روند پیوستن افراد برجسته به جمع نخبگان خواهد شد.
ستاری خاطرنشان کرد: انتخاب افراد نخبه به دانشگاهها سپرده شده است و ظرفیت افزایش سهمیه دانشگاهها در آیین نامه پیش بینی شده است.
وی با تاکید بر اینکه دانشگاه ها محل زایش شرکتهای دانش بنیان هستند، افزود: باید بتوانیم قوانین را در جهت حرکت دادن دانشگاهها به سوی توانمند شدن در ایجاد این شرکتها اجرایی کنیم چرا که دانشگاه ها صاحب بستر بسیار خوبی برای تحقق اقتصاد دانش بنیان هستند.