آخرین خبرها از طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار
در سالهای اخیر طرحهایی توسط سازمانها و نهادهای مختلف برای حمایت از زنان سرپرست خانوار در دستورکار قرار گرفته است. آخرین و پربازتابترین این طرحها، طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار است که از ۲ سال پیش کلید خورد.
به گزارش « نسیم آنلاین »، شهریور ماه سال 93 زهرا ساعی؛ رییس وقت ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار استان تهران، از اجرای آزمایشی طرح جامع زنان سرپرست خانوار در شهرری خبر داد. در این طرح دستگاههای ذیربط ازجمله معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، شهرداری، سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و... درگیر بودند. مطابق وعده مولاوردی، قرار بود در صورتیکه مدل حمایتی اجراشده در پایلوت شهرری مؤثر واقع شود، تا آخر تابستان 94 این طرح بهصورت ملی اجرا شود که البته این اتفاق تا پایان سال 94 رخ نداد. پس از آن نیز دولت قول گنجاندن این طرح در برنامه ششم توسعه را داد که آن هم محقق نشد. اما آخرین خبر از طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار را امروز، مولاوردی مطرح و اعلام کرد این طرح با اولویت 15 استان به دبیرخانه شورای اجتماعی کشور ارایه شده تا مورد بررسی قرار بگیرد.
مطابق سرشماری سال 90 آمار زنان سرپرست 2 میلیون و 548 هزار نفر عنوان شد که این آمار حدود 12 درصد از کل خانوارهای کشور را دربرمیگیرد. این در حالی است که تعداد زنان سرپرست خانوار در سرشماری سال 855، حدود یک میلیون و 600 هزار نفر برآورد شده بود؛ یعنی در طول پنج سال، جمعیت زنان سرپرست خانوار بیش از 900 هزار نفر افزایش یافته است. اکنون قریب به 5 سال از آخرین سرشماری کشور میگذرد و با توجه به روند رو به افزایش زنان سرپرست خانوار، دور از انتظار نیست که آمار این زنان از مرز 3 میلیون نفر گذشته باشد. با این وجود، حمایتهای لازم از زنان سرپرست خانوار هنوز به میزان کافی نیست و بسیاری از این زنان با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند و نیازمند حمایتهایی در ابعاد مختلف زندگی هستند. در سالهای اخیر طرحهایی توسط سازمانها و نهادهای مختلف برای حمایت از زنان سرپرست خانوار در دستورکار قرار گرفته است. آخرین و پربازتابترین این طرحها، طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار است که از 2 سال پیش کلید خورد. شهریور ماه سال 93 بود که زهرا ساعی؛ مدیرکل امور بانوان استانداری تهران و رییس ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار استان تهران، از اجرای آزمایشی این طرح در شهرری خبر داد. این طرح به شورای برنامهریزی و توسعه استان هم راه یافت و در آنجا نیز جهت تأمین منابع مالی تصویب شد.
این طرح را معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با همکاری ستاد توانمندیسازی اداره کل کارآفرینی شهرداری تهران، سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (صندوق مهر امام رضا)، معاونت اشتغال سازمان آموزش فنی و حرفهای، اداره کل امور بانوان وزارت جهاد کشاورزی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت نفت، صداوسیما، استانداری تهران و فرمانداری شهرری، سازمان محیط زیست، خیریهها و سازمانهای مردمنهاد در شهرری پیگیری میکند.
طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار اهدافی مانند حمایت همهجانبه فردی، اجتماعی و اقتصادی از زنان سرپرست خانوار، همافزایی بین دستگاهها و یکپارچهسازی حمایتها در قالب یک فرآیند منسجم و کامل، جلب مشارکت حداکثری سازمانهای مردمنهاد، تسهیل فرآیند توانمندسازی، اشتغال، تولید و عرضه محصولات و ایجاد شرایط امنیت شغلی و پایداری وضعیت مطلوب زنان سرپرست خانوار را در دستورکار دارد.
فاز اول این طرح، تهیه بانک اطلاعات زنان سرپرست خانوار بود تا آمار دقیقی از زنان سرپرست خانوار و مشخصات آنها، کارآفرینان، خیرین و سازمانهای مردمنهاد تهیه شود. فاز دوم طرح نیز به توانمندسازی زنان سرپرست خانوار مربوط میشود.
اوایل سال گذشته بود که زهرا ساعی؛ مشاور امور بانوان استانداری تهران اعلام کرد بانک اطلاعاتی زنان سرپرست خانوار 16 شهرستان استان تهران تکمیل شده و 8 هزار زن سرپرست خانوار در استان شناسایی شدهاند. به گفته ساعی همچنین در سال 93، فاز اول طرح توانمندسازی این زنان به اجرا رسید و سال 94 اتمام فاز دوم توانمندسازی و ارایه آموزشهای لازم به این زنان در جهت توانمندسازی آنها در دستورکار قرار داشت.
در این راستا در خردادماه سال 94 دو کارگاه تولید پوشاک و جوراب با حضور سهیلا جلودارزاده؛ مشاور وقت امور بانوان وزیر صنعت، معدن و تجارت در روستاهای گلتپه و طالبآباد بخش قلعهنو شهرستان ری افتتاح شد که 40 نفر از زنان سرپرست خانوار در این کارگاهها مشغول بهکار شدند. همچنین، طبق اعلام زهرا ساعی، تفاهمنامهای با سازمان آموزش فنیوحرفهای بهمنظور ارایه آموزش به زنان سرپرست خانوار امضا و قرار شد در زمینههایی مانند دامپروری، کشاورزی، صیفیجات، سنگهای تزئینی و صنایع دستی آموزشها و امکاناتی به زنان سرپرست خانوار شهرستان ری داده شود.
از سوی دیگر، شهیندخت مولاوردی؛ معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده، سال گذشته اعلام کرد که اگر مدل حمایتی اجراشده در پایلوت شهرری مؤثر واقع شود، تا آخر تابستان 94 این آمادگی وجود دارد که این طرح بهصورت ملی اجرا شود که البته این اتفاق تا پایان سال 94 رخ نداد و طبق گفته جلودارزاده، مشکلات مالی مانع از اجرای کشوری این طرح شد. پس از آن بود که مولاوردی از گنجاندن طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در برنامه ششم توسعه خبر داد و گفت که تلاش میکنیم این طرح را در برنامه ششم بگنجانیم و به این ترتیب از ظرفیتهای تمام سازمانهایی که در این حوزه فعالیت میکنند، بهرهبرداری و آنها را مدیریت کنیم.
اردیبهشت ماه سال جاری یعنی قبل از آغاز به کار مجلس دهم، سهیلا جلودارزاده؛ مشاور وقت امور بانوان وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با مهرخانه، در رابطه با گنجانده شدن طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در برنامه ششم توسعه گفت: ما منتظر هستیم تکلیف برنامه ششم معلوم شود؛ چون اگر این برنامه به مجلس دهم بیاید، بسیار خوب میشود روی آن کار کرد. الان به این شکل است که مجلس فقط یکسری احکام را بهصورت قانون تصویب میکند، اما خود برنامه را هیأت دولت مصوب خواهد کرد. این مورد هنوز حل نشده است.
او در رابطه با اجرای کشوری طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار اظهار داشت: این کار باید انجام شود، اما اگر در برنامه ششم نیاید، مجبور هستیم آن را بهصورت یک طرح جداگانه بیاوریم و با همکاری دولت بتوانیم این طرح را تنظیم کنیم.
اما اواخر اردیبهشت ماه سال جاری شهیندخت مولاوردی؛ معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده خبر داد که طرح توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در دستورکار این معاونت قرار گرفته و به زودی سند توانمندسازی این گروه از زنان با همکاری وزارت تعاون برای تصویب در کمیسیون اجتماعی دولت مطرح میشود. او اعلام کرد این طرح در راستای سند سیاست اجرایی اشتغال پایدار برای زنان فارغالتحصیل دانشگاهی و زنان سرپرست خانوار در شورای عالی اشتغال در نوبت بررسی و تصویب است که پس از جمعبندی نهایی، به زودی برای تصویب در کمیسیون اجتماعی ارایه میشود و در دولت به تصویب میرسد.
مردادماه سال جاری نیز سوسن باستانی؛ معاون بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده اعلام کرد که در رایزنیهایی که با دبیرخانه شورای عالی اشتغال داشتهایم، موافقتهایی نسبت به مطرحشدن سند سیاستی اجرایی اشتغال پایدار زنان در اسرع وقت در شورا حاصل شده است.
آبان ماه سال جاری بود که سهیلا جلودارزاده؛ نماینده مجلس دهم اعلام کرد که کمیسیون اجتماعی مصوب کرده طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در ماده 31 برنامه ششم لحاظ شود اما هنوز به بررسی این ماده نرسیدهاند و باید فضاسازی انجام شود تا ما بتوانیم برای این مسأله در مجلس مصوبه بگیریم. آخرین خبر از طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار را شهیندخت مولاوردی مطرح و اعلام کرد این طرح با اولویت 15 استان به دبیرخانه شورای اجتماعی کشور ارایه شده تا مورد بررسی قرار بگیرد. مولاوردی افزود: شورای اجتماعی کشور در زمینه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی فعال شده است و یکی از پیشنهادهای ما در این زمینه طرح جامع توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار بود. در این جهت شاخصهایی را تعیین کردیم و بر اساس آنها 15 استان در اولویت قرار گرفتند.
اما با این روند تغییرات صورتگرفته و صحبتهای گهگاه ضدونقیض مسئولان که نشان از بیبرنامگی در این زمینه دارد، باید منتظر ماند و دید که آیا طرح جامع زنان سرپرست خانوار بالاخره به صورت مستقل در دبیرخانه شورای اجتماعی کشور بررسی و بعد هم اجرایی میشود و یا در برنامه ششم توسعه لحاظ خواهد شد.