زمزمه یک شراکت مشکوک در انحصار فیبرنوری
زمزمههای برپایی جلسات مذاکره برای واگذاری بخش مهمی از سهام اپراتور چهارم تلفن همراه با نام "ایرانیان نت" به گوش میرسد آن هم به شرکتی که ۴۹ درصد از سهام اپراتور دوم تلفن همراه ایران را در اختیار دارد
گروه اجتماعی خبرگزاری «نسیم»: فراگیری استفاده از تلفن همراه و برقراری ارتباط از طریق امواج در دنیای امروز صنعت اپراتور موبایل را به یکی از صنایع پردرآمد تبدیل کرده است، در ایران نیز اپراتورهای موبایل بعد از صنعت نفت و مالیات سومین منبع پردرآمد به شمار رفته و افزایش آمار استفاده کنندگان از گوشیهای هوشمند و به تبع آن بهره گیری از امکانات این تلفنهای همراه بر این ماجرا مُهر تایید میزند.
افزایش سه برابری مشترکان اینترنت پر سرعت
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پنجمین جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال جاری از بهره گیری ۷۱ میلیون نفر ایرانی از تلفن همراه و فعال بودن ۲۷. ۵ میلیون گوشی تلفن هوشمند در کشور خبر میدهد و میگوید تعداد مشترکان اینترنت پر سرعت خانگی از ۳. ۳ میلیون به حدود ۹ میلیون نفر در دولت یازدهم رسیده و به همین تعداد نیز مشترک از اینترنت همراه بهره میگیرند.
حال این صنعت رو به گسترش در کنار پردرآمد بودن از حساسترین صنایع نیز به شمار میرود زیرا بحت امنیت اطلاعات کاربران به میان میآید.
طبق قانون اپراتورهای تلفن همراه نمیتوانند بیش از ۵۱ درصد سهام خود را واگذار کنند، با توجه به این قانون و با اشارهای که در بالا در خصوص جایگاه درآمدی اپراتورها گفته شده چرا باید ۴۹ درصد از سهام اپراتور دوم تلفن همراه در ایران نصیب شریک افریقایی باشد؟ آیا این امر خروج سرمایه را به دنبال نخواهد داشت؟ از آن مهمتر خطر احتمال خروج دیتا و اطلاعات از ایران توسط شرکتی افریقایی با ماهیت احتمالا انگلیسی بسیار قوت میگیرد اما با وجود این خطرات سالهاست که اپراتور دوم ایران با دراختیار قرار دادن ۴۹ درصد سهام خود به شرکت MTN مشترکان ایرانی را به خود جذب میکند و هر روز در صدد ارائه خدمتی نو است.
انحصار فیبر کشی و اختیار در ارائه محتوا!
علی رغم این دغدغهها اپراتور چهارم تلفن همراه با نام ایرانیان نت نیز با اخذ پروانه از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در ایران از آبان ماه سال ۱۳۹۱ با انحصار کامل در تاسیس فیبر نوری در کشور آغاز به کار کرد و بر طبق گفته لطفالله سبوحی معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی دوره قبل و قائممقام کنونی این سازمان انحصار این اپراتور طبق پروانه ۵ ساله است و ایرانیان نت برای فیبرکشی مجوز انحصاری دارد و مجوز این اپراتور برای ارائه محتوا اختیاری است.
نکته قابل تامل اینجاست که مسئولان این اپراتور در صدد مذاکره برای واگذاری ۴۹ درصدی سهام اپراتور چهارم به شریک اپراتور دوم تلفن همراه در ایران ( MTN ) هستند.
خبرگزاری فارس در ۱۲ آبان ماه سال جاری در گفتگویی از مذاکره شریک اپراتور دوم تلفنهمراه برای خرید سهام اپراتور فیبر نوری به نقل از محسن باقری چناری مدیرعامل اپراتور فیبر نوری ایرانیان نت خبر میدهد و خبرگزاری تسنیم نیز در همان روز در صفحه سرویس اقتصادی خود گزارشی با تیتر تمدید انحصار ایرانیان نت و ارتباط آن با MTN منتشر میکند.
آیا دو اپراتور با واگذاری سهام به خروج اطلاعات کمک میکنند؟
با اخبار منتشر شده و اطلاعات موجود و البته تصمیم مدیران اپراتورهای تلفن همراه اگر واگذاری ۴۹ درصد سهام ایرانیان نت نیز به شرکت افریقایی که البته احتمال میرود ماهیتی انگلیسی داشته باشد (زیرا شرکتهای ثبت شده در آفریقای جنوبی بعضا پوششی برای شرکتهای انگلیسی هستند) عملا از چهار اپراتور فعال در کشور دو اپراتور آن هم با جمعیت بالای مشترکان در خطر خروج اطلاعات و دیتا قرار دارند.
با آماری که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از استفاده کنندگان گوشیهای هوشمند و بهره گیری میلیونی مشترکان از اینترنت همراه در پنجمین جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات ارائه داد در کنار خطر خروج دیتا، شنود مکالمات، رصد مکان حضور مشترکان از طریق GPS ، خروج دیتا از طریق اینترنت، خروج سرمایه و بسیار بسیار خطر دیگر را نیز به لیست خطرات واگذاری سهام اپراتور به سرمایه گذاران خارجی اضافه کنید.
اما با وجود حساسیتهایی که در حوزه صنعت اپراتور تلفن همراه وجود دارد چه استدلالی برای واگذاری سهام آن هم با درصدی بالا به سرمایه گذاران خارجی میتواند وجود داشته باشد؟سهامداران و مدیران اپراتورها برای این مذاکره به منظور واگذاری سهام چه هدفی را دنبال میکنند؟