طرح مجلس، کسری بودجه هدفمندی را با حذف یارانه انرژی پرمصرفها حل میکند
اخیرا طرحی در کمیسیون انرژی مجلس مصوب شده که بر مبنای آن قیمت انرژی برای مصرف بیش از الگو آزاد شده تا بتواند کسری بودجه هدفمندی را تامین کرده و جلوی مصرف بی رویه انرژی را بگیرد
گروه اقتصادی :سجاد حسین نیا: یکی از مواردی که در جریان بررسی قانون بودجه سال 94 توسط مجلس و دولت بررسی می شود نحوه اجرای گام سوم هدفمندی یارانه ها است.
دولت در اجرای گام دوم میزان یارانه نقدی را تغییر نداد و در مقابل برای جبران کسری بودجه خود قیمت حامل های انرژی را افزایش داد.
اما این تنها راهی نبود که دولت برای کسری بودجه هدفمندی انتخاب کرده بود؛ بر مبنای بودجه سال جاری، مجلس و دولت بر سر حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد توافق کرده بودند که این سیاست به دلیل نقصان زیرساخت های اطلاعاتی کشور تا اکنون اجرا نشده است.
اما علی محمد آحمدی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس معتقد که اگر دولت بخواهد می تواند با استفاده از اطلاعات سازمان هدفمندی یارانهها، نیروی انتظامی، سفرهای خارجی، خودرو و ثبت اسناد نسبت به شناسایی اقشار پردرآمد اقدام کند؛ در قانون بودجه 93 نوعی بی دقتی و بی سلیقگی صورت گرفت و گفته شد دولت «مجاز» است دهک های پردرآمد را شناسایی و حذف کند.
به طور قطع یکی از مواردی که کمیسیون تلفیق در بررسی لایحه بودجه به آن اضافه خواهد کرد «الزام» دولت به شناسایی و حذف یارانه دهکهای پردرآمد است.
وزیر اقتصاد و رییس سازمان مالیاتی نیز اخیرا برای پاسخ به سوالات نمایندگان درخصوص علت عدم حذف یارانه دهکهای پردرآمد جامعه در کمیسیون اقتصادی مجلس حاضر شدند.
عبدالکریم رجبی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در تشریح مباحث مطرح شده گفته که وزیر اقتصاد دقیق نبودن اطلاعات دهک های بالای درآمدی را یکی از دلایل حذف نکردن یارانه پردرآمدها اعلام کرده و رییس سازمان امور مالیاتی گفته است: «اگر بخواهیم فرض را به حذف یارانه افراد با حقوق بالای سه میلیون تومان در نظر بگیریم تنها میتوان یارانه 2 تا 3 میلیون نفر را حذف کرد چرا که در سیستم خود اظهاری تنها همین تعداد حقوق خود را بالای سهمیلیون تومان اعلام کردهاند».
این اخبار نشان می دهد که اجرایی شدن سیاست حذف یارانه پردرآمدها در سال 94 با ابهاماتی مواجه است.
در عین حال برخی دیگر از نمایندگان مجلس از بررسی طرحی خبر دادند که بر مبنای آن مصرف انرژی ملاک دریافت یارانه قرار می گیرد.
حسین امیری خامکانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس درباره اصلاح معیارهای تخصیص یارانه به مردم با اشاره به این نکته که معمولا افراد پرمصرف، پردرآمد هم هستند، گفت: ایده ال این است که دولت و مجلس الگویی در نظر بگیرند تا یارانه و تخفیف ویژه را به افراد مصرف کننده زیر الگوی مصرف بدهند، درحقیقت، معیار را باید الگوی مصرف قرار دهیم و برای آن استاندارد مصرف پیش بینی شود.
از قرار معلوم، که در طرح مورد نظر، تعرفهای خاص (زیر قیمت تمام شده) برای خانوارهایی که الگوی مصرف آب و برق را رعایت میکنند مشخص شده است، اما خانوارهایی که بیش از الگو مصرف میکنند باید هزینهای بیش از قیمت تمام شده پرداخت کنند.
حسین نجابت عضو دیگر کمیسیون انرژی نیز می گوید که این طرح میتواند بخشی از اجرا نشدن حذف پردرآمدها از دریافت یارانه نقدی را جبران کند و ادامه می دهد: این طرح کل حوزه انرژی را هدف قرار میدهد و میتواند به کنترل مصرف انرژی کمک کند.
بررسی های انجام شده توسط کارشناسان نشان می دهد که تعیین سطح مصرف انرژی در کشور در مقایسه با شناسایی درآمد و دارایی افراد به سادگی امکان پذیر است و آزادسازی قیمت انرژی برای مصارف خارج الگو در مقایسه با طرح حذف یارانه پردرآمد ها قابلیت اجرای بیشتری در کشور دارد.
به نظر می رسد که در صورت تصویب این طرح، دیگر عذری برای دولت در تامین کسری بودجه هدفمندی و کاهش شدت انرژی وجود نخواهد داشت.