نیم نگاه اردوغان به میدانهای نفتی «دیرالزور»
رئیسجمهور ترکیه تصریح کرده که به همتای روس خود پیشنهاد داده است که آنکارا و مسکو به طور مشترک مدیریت و اداره میدانهای نفتی «دیرالزور» سوریه را برعهده بگیرند.
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه امروز (سهشنبه) اعلام کرد که به «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه اداره و مدیریت مشترک میدانهای نفتی «دیرالزور» واقع در شرق سوریه را پیشنهاد داده است.
بنا به گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، رئیسجمهور ترکیه در جمع خبرنگارانی که وی را در مسیر بازگشت از بلژیک در هواپیما همراهی میکردند، گفت که پوتین در حال بررسی این پیشنهاد وی است.
اردوغان ادامه داد که پیشنهاد اداره میدانهای نفتی دیرالزور توسط روسیه و ترکیه را در حین دیدار پنجشنبه هفته گذشته با پوتین در مسکو مطرح کرده است و احتمالاً پیشنهاد مشابهی را به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا بدهد.
بنا به گفته این مقام ترکیه، روسیه و ترکیه میتوانند به جای «تروریستهایی» که در حال حاضر کنترل میدانهای نفتی دیرالزور را برعهده دارند، اداره این میدانها را به دست گیرند.
وی تصریح کرد: «دیرالزور قلمرو دیگری با ذخایر نفتی است. در این استان، تروریستها، از منابع نفتی بهرهبرداری میکنند. آمریکا نیز طرحها و برنامههای خود را در اینجا دارد. من به آقای پوتین پیشنهاد کردم که اگر آنها از نظر مالی پشتیبانی کنند، میتوانیم کارهای مربوط به قرارداد انجام کار را پیش ببریم».
اردوغان در ادامه تصریح کرد که که پوتین بعنوان یک احتمال، به این پیشنهاد پاسخ مثبت داده است و «اگر چنین گامی برداشته شود، میتوانم پیشنهاد مشابهی را به ترامپ بدهم».
با اینحال، مسکو تاکنون در خصوص چنین پیشنهاد رئیسجمهور ترکیه اظهارنظر نکرده است اما پیش از این، مقامهای روس به طور مداوم، از هرگونه تلاش کشورهای دیگر برای نقض تمامیت ارضی سوریه یا غارت منابع این کشور انتقاد کرده بودند.
در ماه نوامبر سال گذشته میلادی، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه واشنگتن را به تلاش برای تجزیه قلمروهای شرق سوریه به منظور تشکیل یک شبهدولت در این منطقه انتقاد کرد. یک ماه قبل از آن، ارتش روسیه با انتشار یکسری تصاویر ماهوارهای نشان داد که آمریکا به همراه سیا و ارتش خود در یک عملیات قاچاق نفت در سوریه مشارکت دارد. و حضور نظامیان آمریکایی در مناطق نفتی شرق سوریه را راهزنی بینالمللی خواند.
آمریکا اواخر سال گذشته میلادی بعد از خارج کردن نظامیان خود از مرز ترکیه و سوریه، اعلام کرد که قصد محافظت از میدانهای نفتی سوریه را دارد که با مخالفتهای جامعه بینالملل روبرو شد و جامعه بینالملل اعلام کرد که اینگونه اقدامات، نقض قوانین بینالملل محسوب میشود.
رئیسجمهور ترکیه همچنین در بخشی دیگر به توافق آتشبس با روسیه در ادلب اشاره کرد و گفت که آتشبس در سوریه به خوبی در حال اجرا است اما موقت است و ابراز امیدواری کرد که آتشبس به صورت دائمی درآید.
پیش از نیز «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه در این خصوص گفته بود: «ما برای رسیدن به آتشبس دائمی در ادلب تلاش میکنیم. دوران اهمالکاری به پایان رسیده و باید با اتحادیه اروپا به نقشه راهی درباره پناهجویان برسیم».
وی ضمن ادعای اینکه روز گذشته نیروهای ارتش سوریه آتشبس ادلب را شکستند و روسیه هم به آنها هشدار داد، افزود: «جنوب بزرگراه بینالمللی ام۴ تحت کنترل روسیه و شمال آن تحت کنترل ما است. اگر رژیم [سوریه] تلاش کند برخلاف آتشبس پیشروی داشته باشد، نظامیان ما آنچه را تا امروز انجام دادهاند، دوباره انجام خواهند داد».
نرم شدن موضع آمریکا درباره اس-۴۰۰
رئیسجمهور ترکیه در بخشی از سخنان خود تصریح کرد که ایالات متحده آمریکا موضع خود را در خصوص فروش سامانههای دفاع پاتریوت آمریکا نرمتر کرده است و از آنکارا خواسته است که تضمین دهد که سامانههای دفاعی اس-۴۰۰ روسیه را فعال نمیکند.
وی در این خصوص گفت: «ما این پیشنهاد را درباره پاتریوت به ایالات متحده دادیم: «اگر میخواهید به ما پاتریوت بدهید، این کار را بکنید. ما هم میتوانیم از شما پاتریوت بخریم. آنها همچنین به طور چشمگیری موضع خود را درباره موضوع اس ۴۰۰ نرمتر کردهاند. آنها هماکنون در این نقطه قرار دارند که "به ما قول بدهید که اس-۴۰۰ را راهاندازی و فعال نکنید».
در حالی رئیسجمهور ترکیه از نرم شدن موضع واشنگتن در خصوص اس-400 خبر داده است که پیش از این ایالات متحده آمریکا، آنکارا را از پروژه سامانههای پاتریوت به دلیل خرید سامانههای روسی اس-400 خارج کرده بود.
«خبرگزاری فارس»