کرونا و زیان اقتصادی بیشتر چینیها در مقایسه با اپیدمیهای گذشته
خبرنگار اقتصادی نشریه فوربز معتقد است: تبعاتِ اقتصادی شیوع ویروس کرونا در چین، با توجه به ارتباطات گسترده اقتصادی این کشور با جهان، بسیار بیشتر از آثار و خساراتی است که اپیدمی های پیش از این نظیر شیوع ویروس سارس در سال ۲۰۰۳، از خود به جا گذاشته اند.
هاله توریالی: 16 سال پس از آنکه ویروس سارس، بیش از 8000 نفر را به خود مبتلا کرد و موجب مرگ 77 نفر شد، ویروس جدیدی به نام کرونا ظهور پیدا کرده که وحشت گسترده ای را در اقصی نقاط جهان به وجود آورده است. این وحشت به ویژه با توجه به اینکه هنوز واکسنی برای درمان آن ساخته نشده، بیش از پیش تشدید می شود.
به لطفِ اقتصادِ رو به رشد چین(که با سرعت بالایی رشد می کند) و مراودات گسترده عمیق ترِ تجاری چین با آمریکا، احتمالا ویروس کرونا در مقایسه با اپیدمی های پیش از خود، اثر گذاریِ بیشتری را بویژه در زمینه اقتصاد از خود برجا خواهد گذاشت. سال 2003، هنگامی که ویروس سارس شیوع پیدا کرد، تولید ناخالص داخلی چین، 1.6 تریلیون دلار بود. در حال حاضر، تولید ناخالص داخلی چین حدودا 13 تریلیون دلار است.
در طول این مدت، چین به مرکزی برای شرکت های آمریکایی تبدیل شده که سعی دارند راه هایی بیایند تا درآمد و سود خود را تا جایِ ممکن افزایش دهند. در شرایط فعلی، آن شرکت ها با شیوع گسترده ویروس(کرونا) مواجه هستند که موجب مرگ بیش از 1700 نفر شده و هزاران تن دیگر نیز به خود مبتلا کرده است. برخی کسب و کارهای آمریکایی، نظیر شرکت "لاس وگاس سندز"(که در زمینه سرگرمی فعالیت دارد و در جریان شیوع ویروس کرونا، 80 درصد در زمینه تعداد بازدیدکننده از مراکز خود در ماکائو و چین، شاهد کاهش بوده است)، از شیوع ویروس کرونا شدیدا آسیب دیده اند. این درحالی است که این شرکت ها در سال 2003 و در هنگام شیوع ویروس سارس، هیچ فعالیتی در چین و کشورهای نزدیک به آن در شرق آسیا نداشتند. بنیانگذارِ شرکت لاس وگاس سندز "شلدون ادلسون" گفته است: "تمامی کارکنان این شرکت در منطقه شرق آسیا، از ماسک استفاده می کنند و تمامی بازدیدکنندگان نیز از لحاظ حرارت بدن (که بالا بودن آن می تواند نشانه ای از ابتلا به کرونا باشد) مورد بررسی قرار می گیرند".
اینکه ویروس کرونا تا چه حد بر فعالیت های شرکت لاس وگاس سندز اثر گذاشته و برای آن خسارت اقتصادی ایجاد کرده، موضوعی است که در سه ماه دوم سال جاری میلادی مشخص خواهد شد. یکی از مدیران ارشد این شرکت گفته است: "من فکر می کنم درست نباشد اگر بگوییم که می توانیم خسارات ناشی از کاهش 80 درصدی بازدیدکنندگان از مراکز خود را کاهش دهیم. این یک مشکل واقعی و بزرگ برای هر کسب و کاری در جهان است".
در شکلِ زیر می توان تصویری از موقعیت اقتصادی چین در سال 2003(سالی که سارس شیوع پیدا کرد) و اکنون (که ویروس کرونا شیوع پیدا کرده)، به دست آورد.
اقتصاد چین در زمره اقتصادهایی در جهان است که با سرعت بسیار بالایی در حال رشد هستند. نگرانی هایی مبنی بر این وجود دارد که روندِ رشد اقتصادی این کشور با شیوع ویروس کرونا، آسیب جدی ببیند.
چین بیش از هر زمان دیگری در گذشته، به جهان، کالا و خدمات صادر می کند. سال 2018، چین بزرگترین تامین کننده کالایی ایالات متحده آمریکا بود. در این راستا، چینی ها به آمریکا کالاهایی نظیر ماشین آلاتِ برقی(152 میلیارد دلار)، ماشین آلات(117 میلیارد دلار)، مبلمان و اثاثیه منزل(35 میلیارد دلار)، اسباب بازی و وسایل ورزشی(27 میلیارد دلار)، و پلاستیک(19 میلیارد دلار)، صادر کردند.
تعداد میلیاردرهای چینی در گذر زمان، به نحو قابل توجهی افزایش پیدا کرده و می کند. "جَک ما" که به تازگی از سمتِ خود به عنوانِ رئیس شرکتِ علی بابا استعفا کرد، با دارایی به ارزشِ 42 میلیارد دلار، ثروتمندترین فرد در چین است.
انجامِ مسافرت به یکی از شاخص هایی تبدیل شده که حاکی از بهبود کیفیت زندگی در چین است. بر اساس یافته های "موسسه تحقیقاتی نیلسن"، در شرایط فعلی، چینی های زیادی برای گذراندن تعطیلات خود به خارج از این کشور سفر می کنند. موسسه نیلسن بر اساس نتایج تحقیقات خود در سال 2017 اعلام کرده: "هر چینی به طور متوسط در سفرهای خارجی خود مبلغی در حدود 762 دلار را صرفِ خرید می کند. این درحالی است که این مبلغ برای توریست های غیرچینی، چیزی در حدودِ 486 دلار است".
شرکت استارباکس اعلام کرده نیمی از 4100 دفتر خود در چین را در جریان شیوع ویروس کرونا به حالتِ تعطیلی درآورده است. این شرکت تنها شرکتی نبود که دفاتر خود را در چین به حالت تعطیلی درآورده زیرا سایرین نیز دست به اقدامات مشابهی زده اند. به عنوان مثال، "شرکت اچ اند ام"(فعال در صنعت پوشاک، سوئدی است) 45 دفتر خود در چین را به حالت تعطیلی درآورده و سفرهای کاری خود از/ و به چین، توسط کارمندانش را ممنوع کرده است. "شرکت آیکیا"(فعال در زمینه اثاثیه منزل، سوئدی است) نیز نیمی از 30 فروشگاه خود در چین را به حالت تعطیلی درآورده است. شرکت کوکاکالا نیز رویه مشابهی را در پیش گرفته و عمیقا از شیوع ویروس کرونا در چین آسیب دیده است.
چین، بزرگترین بازارِ ماریوت در خارج از خاک آمریکا است. سال 2018، گروه هتل های ماریوت، همکاری نزدیکی با شرکت علی بابا داشت. بر اساس توافقی که میان ماریوت و علی بابا وجود دارد، مسافران می توانند با استفاده از وب سایتِ علی بابا، اتاق های هتل های ماریوت را رزرو کنند. گروه هتل های ماریوت در چین به علت شیوع ویروس کرونا آسیب جدی دیده است. شیوع ویروس کرونا در آستانه سال نو چینی، خسارت قابل توجهی به درآمدهای این شرکت وارد ساخته و آن را مجبور کرده تا خساراتی زیادی را نیز به مشتریان خود که قرار بوده در اتاق های آن اقامت داشته باشند، بپردازد.
«الف»