مشکلات ارزی دست و پای صنعت دارو را می‌بندد

کدخبر: 2374624

رئیس سازمان غذا و دارو، به تشریح برنامه‌ها و سیاست‌های وزارت بهداشت در راستای حمایت از صنعت داروسازی کشور پرداخت.

بهرام دارایی، روز یکشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ در نشست خبری که به صورت مجازی برگزار شد، در ابتدا به ارائه گزارشی از سیاست‌ها و اهداف سازمان غذا و دارو پرداخت و گفت: سازمان غذا و دارو متولی حفظ صیانت از کالاهای سلامت محور است.

وی افزود: دسترسی مردم به غذای سالم، یکی دیگر از وظایف سازمان غذا و دارو است.

دارایی با اعلام اینکه شرکت‌های دارویی توان افزایش تولیدات خود را دارند، گفت: باید برای صادرات دارو، برنامه‌ریزی دقیق صورت بگیرد.

رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: ۲ میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی از داروهای های تک داشته‌ایم.

وضعیت ارز دارو و تجهیزات پزشکی

وی بر استفاده از توانایی نخبگان در حوزه سلامت تاکید کرد و گفت: در سال‌های اخیر شاهد افت و خیزهای زیادی در صنعت دارو بوده‌ایم. در سال ۹۷ نزدیک به ۴ میلیارد دلار نیاز ارزی برای دارو و تجهیزات پزشکی داشتیم که این رقم در ۱۴۰۰ نزدیک به ۲ میلیارد دلار بود که در ۶ ماه اول امسال به پایان رسید و در نتیجه باعث بروز مشکلاتی شد که به سرعت توانستیم با اختصاص ۷۰۰ میلیون دلار از سوی دولت، کمبودها را مرتفع کنیم.

دارایی افزود: دوگانه کمبود و قیمت، باعث بروز مشکلاتی در تأمین دارو شد. اما، با تمامی این اوصاف، در دو سال گذشته و دوران پاندمی کرونا، صنعت داروسازی کشور موفق به تولید واکسن شد.

وی ادامه داد: حذف امضاهای طلایی یکی از اصلاحات مورد نظر در سازمان غذا و دارو است که آن را دنبال می‌کنیم.

دارایی افزود: رصد زنجیره تأمین دارو از طریق سامانه تی تک، یکی دیگر از برنامه‌های سازمان غذا و دارو برای مقابله با قاچاق دارو است.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: پایش و رصد هوشمند دارو، قیمت گذاری مناسب دارو، یکی دیگر از اهداف سازمان غذا و دارو است که با حمایت صنعت و بیمه‌ها می‌بایست دنبال شود.

وی افزود: بسته شدن فهرست دارویی در سال‌های اخیر، باعث بروز مشکلاتی برای صنعت دارو شده بود که این فهرست در حال حاضر باز شده تا رقابت سالم ایجاد شود و انحصار را حذف کنیم.

دارایی گفت: مشکلات ارزی می‌تواند دست و پای ما را ببند. در حالی که صنعت ما توان و ظرفیت تولید ۲ برابری را دارد که باید حمایت شود.

تأمین واکسن از تولیدات داخلی

رئیس سازمان غذا و دارو به وضعیت تولید واکسن اشاره کرد و افزود: در دولت سیزدهم، موضوع تأمین واکسن از محل تولیدات داخلی مورد توجه قرار گرفت و سیاست درستی است. البته در کنار این سیاست، توجه به واردات واکسن بر اساس نیاز داخلی نیز مورد توجه قرار دارد.

وی ادامه داد: تاکنون ۳۰ میلیون دوز واکسن تولید داخل به دست وزارت بهداشت رسیده است.

پوشش بیمه‌ای رمدسیویر در بخش بستری

رئیس سازمان غذاودارو گفت: رمدسیویر توسط تولیدکنندگان مختلفی در کشور تولید می‌شود. این دارو در بخش بستری تحت پوشش بیمه است و در بخش سرپایی این پوشش برداشته شده است که در حال مذاکره با معاونت درمان و بیمه‌ها هستیم که پوشش بیمه‌ای لازم نیز ایجاد شود.

ساماندهی فروش اینترنتی محصولات سلامت محور با تدوین آئین نامه

وی ادامه داد: با هیچ توجیهی نمی‌توان نظارت‌های لازم را از کالاهای سلامت محور برداشت. تجارت الکترونیک مورد توجه ما است، آئین‌نامه‌ای در سازمان غذا و دارو برای سامان دادن به فروش اینترنتی محصولات سلامت محور تدوین شده است.

تأمین و توزیع ریتالین در هفته آینده

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: تأمین ریتالین طی چند ماه گذشته به دلیل عدم تأمین به موقع ارز دچار کمبود مقطعی شد.

وی گفت: ریتالین یک داروی برند است و تولید داخل آن را داریم که برخی از مردم اقبالی به آن نشان نمی‌دهند، در حالی که نمونه داخلی آن تست‌های اثربخشی لازم را گذرانده است و تا آنجایی که بتوانیم برای پاسخ به نیاز بیماران برند اصلی رو تأمین می‌کنیم.

دارایی افزود: مصرف نابجای این دارو نیز باعث ایجاد کمبودها می‌شود.

وضعیت سلامت فرآورده‌های غذایی

رئیس سازمان غذا و دارو، در ادامه این نشست خبری که به صورت آنلاین برگزار شد، درباره وضعیت نظارت سازمان غذا و دارو بر سلامت محصولات غذایی، گفت: یکی از وظایف اصلی سازمان غذا و دارو سلامت غذا است که قابل گذشت و تخفیف نیست و باید به صورت جدی آن را با سرعت و دقت تأمین کنیم. طی ۱۰ سال اخیر سازمان غذا و دارو با کمک سایر دستگاه‌ها اقدامات بزرگی در این زمینه انجام داده است. طرح ملی در زمینه ارتقا سلامت غذا و جلوگیری از تقلبات طرح ملی و بین‌المللی آغاز شده بود که طی سه سال قبل متوقف شده بود، اما امیدواریم به سرعت این عقب ماندگی را جبران کنیم.

وی افزود: گندم و برنج قوت اصلی مردم کشور است و صیانت از سلامت آن برای ما بسیار مهم است. سال‌هایی بود که در حوزه گندم خودکفا بودیم، سال گذشته به لحاظ کشاورزی سال مطلوبی نبود و مقدار زیادی از این محصول باید وارد می‌شد و نظارت بر این فرآیند بسیار مهم بود. ما یکسری ضوابط و استانداردها در زمینه باقی‌مانده سموم و آلاینده‌ها در محصولات کشاورزی داریم و روغن و برنج که به صورت کالای اساسی مردم وارد می‌شوند که ضامن سلامت مردم هستند.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: مردم ما به لحاظ فرهنگی و سبد غذایی ویژگی‌های خاص خود را دارند و استانداردها باید بر اساس این موضوع تدوین و اجرا شود. ما نمی‌توانیم از سایر کشورها کپی‌برداری کنیم و الزامات خاص خودمان را داریم. سال‌های قبل مشکلاتی در زمینه برنج‌های آلوده داشتیم که اجازه ندادیم دانه‌ای از این برنج‌ها در کشور مصرف شود و به همین سیاست هم ادامه می‌دهیم.

دارایی ادامه داد: در حوزه سلامت غذا سیستم‌های موازی هم داریم؛ وزارت جهاد کشاورزی، دامپزشکی، سازمان استاندارد، وزارت بهداشت و … که امیدوارم با اصلاح قانون این موازی‌کاری‌ها که منجر به اتلاف منابع و افزایش هزینه‌ها می‌شود، حل شود. سازمان غذا و دارو هم به صورت مستقیم نظارت‌هایش را انجام می‌دهد و هم از طریق شبکه ملی آزمایشگاهی.

وی افزود: در زمینه صادرات محصولات کشاورزی به ویژه فلفل دلمه‌ای به روسیه، یادآوری کنم که محصول صادراتی ما به لحاظ باقی مانده سموم مشکلی نداشت، مشکل این بود که سمومی در محصولات ما استفاده شده بود که در روسیه ثبت نشده بود. ما هم به همین صورت عمل می‌کنیم اگر سمی را به صورت مجاز ثبت نکرده باشیم، آن محصول را برای واردات مجاز نمی‌دانیم این به معنای آلودگی و مشکل‌دار بودن این محصول نیست، بلکه به دلیل عدم هماهنگی‌هایی بوده که اتفاق افتاده است و ما درصددیم که این موضوع را با کمک وزارت جهاد کشاورزی برطرف کنیم. به دلیل عدم هماهنگی در دولت قبل بود که به موقع به طرف روسی پاسخ داده نشده بود و عدم تطابق قوانین دو طرف را ایجاد کرد.

 

منبع: مهر
ارسال نظر: