حذف ارز ۴۲۰۰ مافیایی‌تر شدن دارو

کدخبر: 2374418

دولت تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو را از مهر امسال حذف کرده، بدون اینکه هیچ سیاست جایگزین و مکملی به نفع مصرف‌کننده اعمال کند؛ این امر در مدت زمانی کوتاه منجر به گرانی و کمبود دارو در کشور شده است، اما این تازه شروع ماجراست و تبعات چنین سیاستی دنباله‌دار خواهد بود.

رئیس انجمن اقتصاد سلامت ایران می‌گوید «افزایش قیمت ارز در بازار غیررسمی و تحت هماهنگی دولت و با هدایت عناصری که با نام‌هایی مثل جمشید بسم‌الله و.. تعیین می‌شود. حالا دولت تصمیم دارد کل واردات کالا‌های اساسی مانند غذا و دارو را به دست این بازار بسپارد تا واردات با نرخ دلار شناور بازار آزاد انجام شود».

محمدرضا واعظ مهدوی به رویداد۲۴ گفته «در شروع حذف ارز ترجیحی یک گرانی داریم و از آن مهم‌تر این گرانی همچنان ادامه خواهد داشت؛ چرا که تا قبل واردات با یک نرخ ثابت دلار انجام می‌شد و از این به بعد با نرخ دلاری واردات کالا‌های اساسی و دارو انجام می‌شود که لحظه‌ای تغییر می‌کند».

فقدان شناخت سلامت، نفوذ مافیای دارویی و سود کلان، سه عاملی است که به گفته واعظ مهدوی در پشت صحنه این تصمیم دولت قرار دارند. او در این باره گفته «مسائلی که پشت این تصمیم است، فقط بی‌خبری دولت از نظام سلامت ایران نیست بلکه تامین منافع دیگری در جریان است. به‌عنوان مثال ما خبر داریم که برخی از شرکت‌های دارویی با ارز ۴۲۰۰ تومان مواد اولیه خود را تامین کرده و اکنون دنبال خالی کردن موجودی ذخایر و انبار‌ها هستند».

وی توضیح داده «طی همین سال‌هایی که تامین منابع واردات دارو با ارز دولتی انجام می‌شد، بسیاری از شرکت‌های دارویی قیمت فروش دارو را به قیمت آزاد حساب می‌کردند؛ حالا دولت به‌جای اینکه به‌دنبال سازوکار نظارتی برحسب وظیفه خودش باشد و جلوی این گران‌فروشی را در بازار بگیرد، با سلب مسئولیت از خودش آمده و کل یارانه تامین دارو را حذف کرده است».

مهدوی هشدار داده اجرای این سیاست منجر به بحران در صنعت داروسازی و کمبود دارو در کشور خواهد شد؛ البته «شرکت‌هایی که به رانت نزدیک هستند نه تنها مشکلی در تامین نقدینگی نخواهند داشت، بلکه در تشویق دولت برای حذف ارز ترجیحی تاثیرگذار بوده‌اند».

به این ترتیب حدود ۸ میلیون نفر از جمعیت ایران که فاقد هرگونه بیمه درمانی هستند و جمعیت وسیعی از مهاجران افغانستانی، حداقل باید ۴ برابر بیشتر از هزینه فعلی خرج دارو کنند؛ «این دقیقا شبیه این است که کل دارو‌ها را از پوشش بیمه خارج کنیم».

منبع: میدان
ارسال نظر: