برخورد سلیقهای با واکسیناسیون اتباع خارجی در شهرهای کشور
درحالی که همزمان با آغاز واکسیناسیون در ایران بعضی شهرهای کشور روند واکسیناسیون اتباع خارجی را هم آغاز کردند اما از بعضی استانها خبر میرسد که در رابطه با واکسیناسیون اتباع خارجی برخورد سلیقهای صورت میگیرد.
به گزارش نسیم آنلاین به نقل از فراز: کرونا در ایران روزبهروز بیشتر میتازد و جانهای بیشتری را از شهروندان میگیرد. روند شیوع بیماری در پیک پنجم کرونا صعودی است و هر لحظه آمار مبتلایان بیشتر میشود. بیمارستانها تخت خالی ندارند. کمبود دارو شهروندان را مستاصل کرده است و سرمهای تزریقی سر از بازار سیاه در آوردهاند. با این حال روند واکسیناسیون در کشور به کندی پیش میرود.
در این میان هستند کسانی که از دریافت واکسن کرونا نیز محروماند. اگرچه آمار مشخصی از ابتلای اتباع خارجی به ویروس کرونا در دست نیست اما نباید فراموش کرد که چرخه ابتلا به این ویروس منحوس، نژاد و ملیت نمیشناسد. ایران میزبان پناهندگان و مهاجرانی از کشورهای افغانستان، عراق و پاکستان است. برای جلوگیری از شیوع گسترده این بیماری باید تمام کسانی که در ایران زندگی میکنند -فارغ از ملیت- واکسینه شوند. چرا که عدم واکسیناسیون اتباع خارجی در کشور باعث عدم توقف بیماری خواهد شد.
اما وضعیت واکسیناسیون برای مهاجران و اتباع خارجی در ایران چگونه است؟
گزارشهای مردمی حاکی از آن است که روند واکسیناسیون اتباع خارجی در مشهد و قم در حال انجام است. البته قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از واکسیناسیون اتباع خارجی در این شهر در اردیبهشتماه خبر داده بود. با توجه به زمانبندی ردههای سنی، واکسیناسیون با هدف ایمنی این جمعیت و پیشگیری از انتقال ویروس جهش یافته کرونا انجام میشود. گفته میشود مهاجرانی که دارای مدارک اقامتی هستند میتوانند با مراجعه به خانه بهداشت محل سکونت تشکیل پرنده دهند و برای ثبتنام و دریافت واکسن کرونا اقدام کنند. افرادی که در خانههای بهداشت دارای پرونده هستند از طرف بهداشت برای دریافت واکسن با آنها تماس گرفته میشود. براساس گزارشهای مردمی واکسیناسیون اتباع خارجی در کاشان، یزد، شیراز، اصفهان و سمنان انجام میشود.
با این حال روند واکسیناسیون اتباع خارجی در کلانشهر تهران که میزبان مهاجران بسیاری است به صورت سلیقهای انجام میشود. به طوری که برخی مراکز واکسیناسیون را انجام میدهند و برخی دیگر به مراجعان میگویند بخشنامهای برای واکسیناسیون اتباع خارجی به آنها ابلاغ نشده است.
«احمد» یکی از مهاجران افغانستانی است که در پاکدشت زندگی میکند. میگوید: «روز شنبه پدرم را به خانه بهداشت محل زندگیمان بردیم اما گفتند نمیتوانیم به اتباع خارجی واکسن بزنیم و بخشنامهای برای ما نیامده است». «فاطمه» اما در همین محل زندگی میکند و میگوید: «زمانی که واکسیناسیون افراد ۷۰ ساله انجام میشد پدربزرگم واکسن تزریق کرد. اما چند روز بعد وقتی یکی از آشنایان به همان پایگاه واکسیناسیون رفت از تزریق واکسن به او خودداری کردند».
برخی دیگر از مهاجران اما از تزریق واکسن هراس دارند و میگویند افراد زیادی را میشناسند که پس از دریافت واکسن بیمار شده و جان باختهاند. ثریا میگوید: «در یکی از مراکز بهداشتی شهرستان پیشوا به شهروندان ایرانی واکسن سینوفارم و به افغانستانیها واکسن برکت تزریق میکنند». او نگران تاثیرات احتمالی تزریق واکسن است.
«مینا» که دخترش از اعضای کادر درمان قم است. میگوید: «دخترم هر روز برای کارآموزی به بیمارستان میرفت و از سهمیه کادر درمان بدون هیچ مشکلی واکسن سینوفارم را دریافت کرد. نگران بودم بخاطر نداشتن کد ملی شاید دخترم نتواند واکسن تزریق کند اما خوشبختانه مشکلی وجود نداشت».
«سمانه» ساکن کرج است. او میگوید: «پدربزرگم ۸۰ ساله است اما وقتی به مرکز بهداشت مراجعه کردیم گفتند برای واکسیناسیون اتباع خارجی بخشنامهای برای ما نیامده است.»
بیشترین جمعیت اتباع خارجی در ایران را شهروندان افغانستانی تشکیل میدهند. بر اساس آخرین آمار وزارت امور مهاجرین افغانستان در بهمن سال گذشته، تنها دو و نیم میلیون نفر از اتباع این کشور در ایران به سر میبرند.
موضوع واکسیناسیون کرونا برای اتباع خارجی در ایران پس از خودداری شهرداری تهران از تزریق واکسن به پاکبانان افغانستانی در اوایل اردیبهشت مورد توجه قرار گرفت. حمیدرضا عسگری، رییس سازمان مدیریت آرامستانهای شهرداری کرج گفته بود: «متاسفانه نزدیک به ۱۷ نفر از پرسنل این سازمان بر اثر ابتلا به کرونا در قرنطینه هستند و این امر فشار روانی زیادی بر دیگر کارکنان وارد کرده است و چون به تیمهای دفن که از اتباع خارجی هستند واکسنی تزریق نمیشود، هر لحظه امکان دارد این همکاران محل کار را ترک کنند و ما نیروی جایگزین نداریم.» پس از آن رییس کمیسیون بهداشت مجلس در گفتوگو با «فراز» تاکید کرد وزارت بهداشت موظف است به اتباع مهاجر واکسن تزریق کند.
رییس کمیسیون بهداشت مجلس: وزارت بهداشت وظیفه دارد به اتباع مهاجر واکسن تزریق کند.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، اوایل اسفند ۹۹ از واکسیناسیون اتباع افغانستان ساکن ایران حتی مهاجران غیرقانونی خبر داده بود. آقای جهانپور گفته بود: «در دنیا عموما مهاجران غیرقانونی بهمحض شناسایی، بازداشت و دیپورت میشوند، اما این مهاجران در ایران واکسن کرونا دریافت خواهند کرد.»
از اوایل مردادماه روند ابتلای روزانه به بیماری کرونا با جهش دلتا، به بیش از ۳۰ هزار نفر رسید. این اما تمام ماجرا نیست. معاون کل وزارت بهداشت با استناد به بررسی دانشگاه واشنگتن اعلام کرد: پیشبینی شده درصورت رعایت نکردن پروتکلها، مرگهای روزانه تا یکماه و نیم آینده به ۶۰۰ نفر برسد. حالا در این وضعیت، آمار ابتلا هم جهشی است و میزان مراجعه روزانه به بیمارستانهای تهران، بیش از هزار نفر اعلام میشود. براساس آمار رسمی وزارت بهداشت تنها در روز گذشته ۳۷۸ نفر بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند. تعداد مبتلایان نیز در یک روز ۳۹ هزار و ۱۹ بیمار اعلام شده است.
با این حال روند واکسیناسیون در کشور به کندی پیش میرود و هنوز تولید و تزریق واکسن در کشور به سطح مطلوب خود نرسیده است.