۱۰ مورد از بزرگترین معادن سنگ آهن جهان را بشناسید
این روزها به هر گوشهای از زندگی روزمره که نگاه میکنیم، حداقل یک محصول آهنی به چشم میآید. نه تنها در سطح روزمره، بلکه در سطح کلان اقتصاد نیز به شدت به این محصولات وابستگی داریم. مهمترین صنایع از جمله ساختمان، خودروسازی و بسیاری از صنایع دیگر بدون آهن آلات نمیتوانند به حیات خود ادامه دهند.
نسیم آنلاین : این روزها به هر گوشهای از زندگی روزمره که نگاه میکنیم، حداقل یک محصول آهنی به چشم میآید. نه تنها در سطح روزمره، بلکه در سطح کلان اقتصاد نیز به شدت به این محصولات وابستگی داریم. مهمترین صنایع از جمله ساختمان، خودروسازی و بسیاری از صنایع دیگر بدون آهن آلات نمیتوانند به حیات خود ادامه دهند. این موضوع باعث شدهاست، کشورهای دارای بزرگترین معادن سنگ آهن در جهان به یک قدرت در سطح جهان تبدیل شوند و بتوانند بخش زیادی از بازار را تحت کنترل خود بگیرند. در ادامه بزرگترین معادن سنگ آهن در جهان را معرفی خواهیم کرد و تولید هرکدام را به طور کامل با اعداد و ارقام بیان خواهیم کرد.
بزرگترین معادن سنگ آهن در جهان
اکنون ببینیم کدام معادن در دنیا از بزرگترین و بااهمیتترین معادن سنگ آهن محسوب میشوند، در کدام کشورها واقع شدهاند و آن کشورها چگونه از این ذخایر خدادادی استفاده میبرند.
معدن کاراخاس
معدن کاراخاس بزرگترین معدن سنگ آهن جهان در ایالت پارا در شمال برزیل واقع شده است. به طور کامل متعلق به معدنکار برزیلی واله ( CVRD )، دارای ذخایر اثبات شده و احتمالی 7.2 میلیارد تن سنگ آهن است . لازم به ذکر است که میزان تولید این معدن بر قیمت آهن آلات تأثیر مستقیم دارد:
میزان تولید بزرگترین معادن سنگ آهن دنیا بر قیمت آهن آلات تاثیر مستقیمی دارد.
منطقه کاراخاس دارای غنیترین ذخایر و کنسانتره سنگ آهن در هر نقطه از جهان است. هنگامی که در اواخر دهه 1960 یک هلیکوپتر فولادی آمریکایی برای سوختگیری مجبور به فرود در تپهای در این منطقه بود، موفق به فرود نشد و با منطقه کاراخاس دارای غنیترین ذخایر و کنسانتره سنگ آهن در هر نقطه از جهان است. هنگامی که در اواخر دهه 1960 یک هلیکوپتر فولادی آمریکایی برای سوختگیری مجبور به فرود در تپهای در این منطقه بود، موفق به فرود نشد و با تپه برخورد کرد. نجاتیافتگان از سانحه متوجه باران براده های آهن شدند و به تبع آن بررسی هایی صورت گرفت که به کشف معدن آهن با خلوص بیش از 66 درصد منجر شد. این معدن نه تنها ذخایر سنگ آهن غنی دارد، بلکه معدنی غنی برای سنگ معدن منگنز، مس، قلع، آلومینیوم و حتی طلا نیز به شمار میآید.
این معدن به منظور کاهش تولید گازهای گلخانهای و هزینه سوخت، عملیات حمل و نقل بدون کامیون و سایر سیستمهای مبتنی بر خودرو را اجرا میکند. شرکت فولاد آمریکا در ابتدا میخواست که ذخایر آهن کاراجاس را به تنهایی توسعه دهد، اما دولت برزیل حاضر نبود کنترل این معدن را به یک شرکت خارجی واگذار کند. میتوان با قطعیت گفت که برزیل در حال حاضر بزرگترین صادرکننده سنگ آهن با تولید سالانه بیش از 510 میلیون تن سنگ آهن است. همین موضوع برزیل را به یکی از بزرگترین تعیین کنندگان قیمت محصولات فولادی از جمله قیمت پروفیل آهن تبدیل میکند.
نمای بیرونی یک از بزرگترین معادن سنگ آهن جهان
سامارکو آلگریا برزیل
بهتر است بدانید که دومین معدن بزرگ سنگ آهن جهان نیز برای برزیل است. این معدن در استان میناس گرایس قرار گرفته و «سامارکو آلگریا» نام دارد که نزدیک به 2.97 میلیارد تن ذخایر ثابت شده و احتمالی سنگ آهن برای آن تخمین زدهاند؛ البته این آمار مربوط به سال 2012 است.
سامارکو آلگریا بزرگترین معدن سنگ آهن روباز جهان است. این معدن به معادن آلگریای جنوبی و آلگریای شمالی تقسیم میشود. هردوی این معادن از سال 2000 مشغول به تولید شدهاند. سامارکو سرمایهگذاری مشترکی میان بی اچ پی بیلیتون و واله است . ایالت میناس گرایس در جنوب شرق برزیل واقع شده است.
ذخایر ثابت شده این معدن 1.89 میلیارد تن با عیار 40.2 درصد برآورد شده و ذخایر احتمالی آن 1.08 میلیارد تن بوده است. تولید آن به 21.8 میلیون تن در سال 2018 رسید و پیشبینی شده عمر این معدن تا سال 2053 ادامه داشته باشد.
میناس ایتابیریتوس برزیل
سومین معدن بزرگ سنگ آهن دنیا نیز به برزیل تعلق دارد. این معدن از چهار معدن سگردو، گالینهیرو، خوائو پرئیرا و ساپکادو تشکیل شده و میناس ایتابیریتوس واله نام دارد که در ایالت میناس گرایس برزیل واقع شده است. ذخایر ثبت شده و احتمالی این معدن 2.78 میلیارد تن تا پایان سال 2012 بوده است .
وارگم گرانده برزیل
با توجه به دانشنامه آهن آلات قیمت فرآوردههای آهن به دلایل مختلف تغییر میکند یکی از مهمترین فرآورده آهنی میلگرد میباشد که آنهم متأثر از قیمت جهانی و میزان تولید معادن سنگ آهن در جهان است. بنابراین قیمت میلگرد امروز ثابت نیست و باید روزانه از شرکتهای معتبر استعلام شوند.
لیست بزرگترین معادن سنگ آهن ایران در میان بزرگترین معادن سنگ آهن دنیا نیستند.
چهارمین معدن بزرگ سنگ آهن در جهان نیز متعلق به برزیل است. کاپیتائو دو ماتو، نام تاماندوا، و آبوبوراس از معادن تشکیلدهنده وارگم گرانده و همگی این معادن روباز هستند. وارگم گرانده نظیر میناس ایتابیریتوس در ایالت میناس گرایس واقع شده؛ همچنین وجود 2.5 میلیارد تن ذخایر ثابت و احتمالی در این معدن آن را به چهارمین معدن بزرگ سنگ آهن در دنیا تبدیل کرده است.
پنجمین معدن سنگ آهن بزرگ دنیا در قاره آفریقاست. زاناگا 2.5 میلیارد تن ذخایر ثابت شده و احتمالی سنگ آهن را در خود جای داده است. این معدن در کنگو در قاره افریقا قرار دارد.
زاناگا پروژهای دو مرحلهای است. سرمایهگذاران آن گلنکوراکستراتا (51 درصد) و شرکت سنگ آهن زاناگا (49 درصد) هستند. این معدن همچنان پروژهای رو به رشد و در حال تکمیل است. عمر این معدن را 30 سال تخمین زدهاند.
پروژه زاناگا قرار است یک معدن سنگ آهن بزرگ در مقیاس بزرگ، عملیات فرآوری و زیرساخت برای تولید 30 میلیون تن سنگ آهن با درجه بالا (خوراک پلت) در طول عمر 30 ساله از معدن باشد و در دو مرحله توسعه یابد.
مرحله اول: 12 میلیون تن خوراک پلت
مرحله دوم: گسترش 18 میلیون تن به 30 میلیون تن خوراک پلت
معدن سیماندو یک معدن بزرگ آهن بوده که در دامنه کوه سیماندو از منطقه نئورکوره جنوبی گینه جنوبی واقع شده است. سیماندو یکی از بزرگترین ذخایر سنگ آهن در گینه و جهان را به خود اختصاص داده و 2.4 میلیارد تن ذخایر سنگ معدن با عیار 65 درصد برای آن تخمین زده شده است.
پیشبینی میشد عملیات معدن قبل از پایان سال 2015 آغاز شود. Rio Tinto Limited، شرکت استخراج معادن و فلزات بریتانیایی-استرالیایی، قصد دارد 650 کیلومتر راهآهن برای انتقال سنگ آهن از معدن به ساحل، در نزدیکی ماتاکونگ، برای صادرات احداث کند. پیشبینی میشود که بخش عمدهای از سنگ آهن سیماندو برای تولید فولاد به چین صادر شود. تایمن بخش زیادی از سنگ آهن مورد نیاز چین باعث تأثیرگذاری بالای این معدن در تعیین نرخ محصولات فولادی از قبیل قیمت تیرآهن میشود.
سنگ اهن استخراج شده از معدن
این معدن همچنان عملیات خود را شروع نکرده است. اما احتمالا با شروع عملیات بتواند در سال حدود 95 میلیون تن سنگ آهن تولید کند. عمر این معدن نیز 30 سال تخمین زده میشود.
منطقه معدنی هامرسلی در منطقه پیلبارا در شمال غربی استرالیا، و 1100 کیلومتری شمال پرت قرار دارد. عیار سنگ آهن معدن هامرسلی 62 درصد است و به همین دلیل نابترین سنگ آهن را در منطقه داراست. این در حالی است که در همین منطقه چند معدن سنگ آهن دیگر با نامهای وسترن ترنر سیکلین، ماراندو، یاندیکوگینا و نامولدی نیز وجود دارند. معادن منطقه پیلبارای وسترن استرالیا در اختیار شرکت ریوتینتو هستند که از آنها برای تولید فراوردههای آهنی استفاده میشود.
چیچستر هاب
این معدن نیز مانند معدن هامرسلی در منطقه پیلبارای استرالیا قرار گرفته است اما جالب اینجاست که از سال 2008 کشف و به بهرهبرداری رسید. عیار این معدن نیز مانند معادن اطراف آن بالا و حدود 58 درصد است اما شاید به این دلیل که فعالیت در این معدن به تازگی شروع شده، مدیریت آن به شرکت دیگری به نام گروه فلزات فورتسکو سپرده شده است.
طبق نظر کارشناسان سایت (www.ahanonline.com) از معدن چسچستر هاب تاکنون سالانه چیزی در حدود 90 میلیون تن سنگ آهن استخراج شده است که میتوان گفت مقدار قابل توجهی محسوب میشود.
معدن یاندی هم مانند بسیاری از بزرگ ترین معادن سنگ آهن دنیا در غرب قاره استرالیا قرار گرفته است و سالانه در حدود 80 میلیون تن سنگ آهن از آن استخراج میشود.
مونت ویل بک
معدن مونت ویل بک و معدن یاندی که در مورد قبلی ذکر شد، هر دو تحت مدیریت شرکت بی اچ پی بیلتون ( BHP Billiton ) هستند. معدن مونت ویل بک علاوه بر اینکه دهمین معدن بزرگ سنگ آهن جهان محسوب میشوند، بزرگترین معدن سنگ آهن روباز جهان، از نظر ابعاد، نیز هست؛ به طوریکه ابعادی به اندازه 5 در 1/5 کیلومتر دارد.
استخراج سالانه معدن سنگ آهن مونت ویل بک 77 میلیون تن ثبت شده است.
جمعبندی
کشورمان با توجه ذخایر سنگ آهنی که دارد، یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر سنگ آهن در جهان است اما با توجه به حجم تولید فعلی، نمیتوان ایران را به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در دنیا دانست. با این حال پتانسیل موجود در ذخایر ایران میتواند قدرت کنترل بازار آهن آلات را در منطقه در اختیار کشورمان بگذارد. با این حال تولید فعلی برای مصرف داخلی کافی است و بخش اندکی از آن به صادرات اختصاص داده میشود.