در شرایط جنگ اقتصادی رایزنان اقتصادی از چارت سفارتخانهها حذف شدند
با تشدید تحریمها و قرار گرفتن کشور در شرایط جنگ اقتصادی و البته همزمانی آن با اوج گرفتن دوباره ویروس کرونا اخبار خوبی از وضعیت دیپلماسی اقتصادی کشور به گوش نمی رسد.
در حالی که نیاز به افزایش صادرات غیر نفتی بیش از گذشته (به خصوص به کشورهای همسایه) احساس میشود، خبرنگار «نود اقتصادی» از منابع مطلع شنیده است که دولت قرار است به بهانه کسری بودجه و مشکلات مالی، رایزنان اقتصادی ایران در سفارتخانههای کشورهای همسایه را فرا بخواند و تا اطلاع بعدی رایزنان اقتصادی از چارت سفارتخانه های ایران حذف شود.
شنیده ها حاکی است که زمینهچینیهای لازم برای این کار نیز انجام شده و رایزنان اقتصادی در برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس با این که مدت زیادی تا پایان ماموریتشان باقی مانده فراخوانده شده و یا بزودی فراخوانده خواهند شد.
حذف رایزن اقتصادی از سفارتخانههای کشورهای منطقه در شرایطی رخ میدهد که با فشارهای خارجی، صادرات نفتی کشور به حداقل خودش رسیده و چشمها برای کسب درآمد ارزی به صادرات غیر نفتی دوخته شده است.
معلوم نیست در شرایطی که انتقادات از کم بودن تعداد رایزنان اقتصادی ایران در کشورهای همسایه و سهم ۲ درصدی ایران از صادرات به این کشورها به اوج خودش رسیده چرا دولت به جای رفع این نقیصه، قصد دارد وضعیت دیپلماسی اقتصادی ایران در کشورهای همسایه را ضعیف تر از گذشته کند؟
رئیس سازمان توسعه تجارت چندی پیش اذعان کرده است که اکنون کشور با همین امکانات کنونی، ظرفیت صادرات ۱۰۰ میلیارد دلاری به ۱۵ کشور همسایه را دارد.
میزان صادرات ایران به ۱۵ کشور همسایه اکنون پایین تر از ۲۵ میلیارد دلار است. حال که ظرفیت صادراتی جمهوری اسلامی به کشورهای همسایه حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است، فراخوانده شدن رایزنان بازرگانی ایران در شرایط کنونی چه معنی میتواند داشته باشد.
گفتنی است جمهوری اسلامی اکنون حدود ۶-۵ رایزن بازرگانی در کشورهای همسایه دارد.
«نود اقتصادی»