همتی: برای مسدودیت رمزارز شتابزده عمل نکنیم
درحالی رئیس مجلس شورای اسلامی و جمعی از نمایندگان خواستار ورود جدی بانک مرکزی در حوزه رمزارزها و توقف درگاههای بیضابطه پرداخت صرافیهای دیجیتال هستند که رئیس دفتر رئیسجمهور در نامهای به همتی تأکید کرده است که بانک مرکزی مانع این مسدودیت شود.
به گزارش نسیم آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم: از زمان آغاز سقوط بورس تا امروز، بسیاری از سهامدارانی که بهدعوت روحانی وارد بازار سرمایه شده بودند تا سودی عایدشان شود، حاضر شدند با زیان 70-80درصدی سرمایه خود را از بورس خارج کنند و در بازار دیگری سرمایهگذاری کنند؛ بازار مورد انتخاب اکثر زیاندیدههای بورسی "رمزارز" است.
از سال قبل، استقبال مردم به خرید بیتکوین و اتریوم و رمزارزهای دیگر افزایش چشمگیری داشته است تا جایی که بهاستناد آمار غیررسمی، حدود 12 میلیون نفر از هموطنان در این بازار سرمایهگذاری کردهاند، ضمن اینکه مطالعات جدید نشان میدهند حدود 4.5 درصد از کل استخراج بیتکوین دنیا در ایران انجام میشود.
آنطور که رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است سایتهایی در کشورمان بدون نظارت بانک مرکزی در حوزه رمزارزها با منشأ خارجی فعالیت میکنند که روزانه بین سه تا پنج هزار میلیارد تومان تبادل مالی دارند و این موضوع نشان میدهد که ضابطهمند کردن آنها ضروری است و بانک مرکزی باید در این باره ورود کند.
فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال درحالی بدون کوچکترین اخلالی کماکان انجام میشود که 12 اسفند 99 شرکت خدمات پرداخت شاپرک با صدور بخشنامهای به شرکتهای پرداختیار دستور داد که نسبت به قطع خدمات پرداخت الکترونیک به پذیرندگان پشتیبانیشده که کالا و خدماتی مغایر با قوانین جمهوری اسلامی ایران و بانک مرکزی ارائه میکنند، اقدام کنند. این شرکت از وبسایتهای ارائهدهنده خدمات خریدوفروش ارزهای دیجیتال بهعنوان یکی از همین کسبوکارها یاد کرده است.
با این حال اما شبکه پرداخت صرافیهای غیرمجاز نهتنها مسدود نشد بلکه همچنان بدون هیچ اختلالی برای گردانندگان سایتهای خرید و فروش رمزارزها باز است؛ بانک مرکزی درحالی در موضع انفعالی قرار دارد که در هفتههای اخیر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در نامهای به رئیسکل بانک مرکزی و وزارت اقتصاد تأکید کرده بود: درگاه پرداخت الکترونیک صرافیهای ارز دیجیتال مسدود شود.
در نامه قالیباف به دژپسند وزیر اقتصاد و همتی رئیسکل بانک مرکزی آمده است:
"یکی از دغدغههای مهم فعالان اقتصادی و نمایندگان مجلس این است که با وجود غیرمجاز بودن صرافیهای دیجیتال در حالی که بانک مرکزی در اسفند 1399 به دارندگان مجوز پرداختیاری اعلام کرده است که از ارائه درگاه پرداخت به این سایتها خودداری نمایند همچنان شرکتهای اصلی ارائهدهنده درگاه پرداخت تحت نظارت شاپرک بهویژه در قالب IPG به این سایتها خدمات میدهند، این در حالی است که شاپرک ملزم به ارائه درگاههای پرداخت به سایتهای دارای نماد اعتماد الکترونیک است. در صورت تبدیل وجوه ریالی پرداختی فعالان به این سایتهای رمزارزهای استخراجشده در خارج از کشور امکان خروج گسترده ارز از کشور به این واسطه محتمل است که در این خصوص لازم است گزارش کارشناسی و برآورد مناسبی از سوی بانک مرکزی ارائه شود.
در هر صورت ضروری است بانک مرکزی بهعنوان متولی اصلی حوزه نظام پولی کشور در اسرع وقت ضمن ارائه برآورد قابل اتکا از آینده این فناوری و اثر آن بر اقتصاد و بهویژه نظام پولی و مبادلات کشور، مقررات لازم را برای فعالیت در مبادلات رمزارزها تدوین نموده و نسبت به نظاممند کردن فعالیت رمزارزها اقدام نماید. در ضمن تذکرات مجلس شورای اسلامی به بانک مرکزی لازم است توضیح مناسبی در مورد علت استمرار ارائه درگاههای پرداخت به سایتهایی که بهگفته بانک مرکزی فاقد مجوز بودهاند نیز ارائه شود و در صورت متضرر شدن مردم بهواسطه وجود درگاههای پرداخت دارای مجوز از بانک مرکزی در این سایتها، بانک مرکزی باید پاسخگو باشد."
پس از انتشار نامه رئیس مجلس خطاب به وزیر اقتصاد و رئیسکل بانک مرکزی، همتی درباره مدیریت و تنظیمگری مبادلات دیگر رمزارزها اظهار کرد: «مدیریت و تنظیمگری مبادلات دیگر رمزارزها نیازمند بررسی همهجانبه، جامع و منسجم است و معتقدم پیش از هرگونه اقدام سلبی یا حتی تسهیلگری باید هماهنگی لازم بین تمام عوامل و ذینفعان ایجاد شود.»
همتی تأکید کرد: «بانک مرکزی تا زمان ترسیم نقشه راه مذکور از انجام هر اقدام شتابزدهای که این روزها شایع شده است، خودداری میکند.»
رئیسکل بانک مرکزی اما درحالی تأکید کرده است که اقدام شتابزدهای برای شایعات این روزها (مسدود شدن درگاه پرداخت صرافیهای ارز دیجیتال) انجام نمیدهد که رئیس مجلس در نامه مذکور صراحتاً تأکید کرده است "در صورت متضرر شدن مردم بهواسطه وجود درگاههای پرداخت دارای مجوز از بانک مرکزی در این سایتها، بانک مرکزی باید پاسخگو باشد."
بنابراین میتوان گفت که مجلس، بانک مرکزی را مسئول پاسخگویی درباره زیان احتمالی مردم در این حوزه میداند! هرچند همتی ترجیح میدهد از انجام اقدامات شتابزده در این خصوص خودداری کند!
نکته قابل تأمل اما اینجاست که همزمان با تأکید رئیسکل بانک مرکزی برای جلوگیری از اقدام شتابزده برای مسدودیت درگاههای پرداخت این صرافیها، رئیس دفتر رئیس جمهور در نامهای به او خواستار جلوگیری از مسدودسازی درگاههای پرداخت اینترنتی شده است.
محمود واعظی در این نامه تأکید کرده است که پیرو جلسه ستاد اقتصادی دولت، بهپیوست تصویر نامه انجمن فناوران زنجیره بلوک، سازمان نظام صنفی رایانهای کشور و انجمن صنفی فناوریهای نوین مالی و ضمائم آن در خصوص درخواست بیش از 600000 نفر از متعاملین و کسب و کارهای تبادل رمزارز جهت جلوگیری از مسدودسازی درگاههای پرداخت اینترنتی برای اقدام لازم، ارسال میشود.