قالیباف: باید به تولیدکنندگان و جوانان ایمان داشته باشیم
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بایستی به تولیدکنندگان و جوانان و علم و اندیشه آنها ایمان داشته باشیم، تاکید کرد: باید به آنها اعتماد کرده و فرصت را فراهم کنیم.
محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی عصر امروز در نشست نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه در پایان سال ۹۹ و در روزهای آغاز قرن جدید هستیم، گفت: ما در این سال با یک ویروس سخت در دنیا روبرو شدیم. این ویروس نشان داد این دنیا با این تکنولوژی چگونه میتواند غافلگیر شود و چگونه میتواند همه برنامههای طراحی شده را درهم کوبد.
وی با اشاره به اینکه شیوع این ویروس توانست کاری کند که فروش نفت را به صفر و منفی برساند، افزود: گردشگری که اقتصادی بزرگ بود را به طور کامل تعطیل کرد. اقتصادهایی که سالیان سال مبتنی بر یک مکاتب خاصی بودند خلافش تصمیمات متفاوتی اتخاذ شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: همچنین در این سال خوی استکباری را از ترامپ دیدیم؛ دیدیم چگونه با دنیا رفتار کرد. از تعهدات چه در درون کشور و چه بیرون کشور خود عبور کرد، ما هم بی آسیب از تصمیمات او نبودیم و این اتفاقاتی که صورت گرفت درس بزرگی برای ما داشت.
قالیباف افزود: این اتفاقات نشان داد قدرتهای بزرگ که درون آنها خوی استکبار، تکبر و دوری از انسانیت است قابل اعتماد نیستند.
وی گفت: ما باید از این اتفاقات درس بگیریم و باور کنیم که باید قوی شویم و دست به زانو بزنیم و بلند شویم؛ به تولید کنندگان، علم، اندیشه و تفکر مردم خود ایمان بیاوریم و به آنها اعتماد کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در سالهای قبل، مقام معظم رهبری فرمودند که دشمن ما آمریکا است، اما ایشان فرمودند که راه مبارزه با آمریکا کار است که البته این موضوع شعار نیست.
قالیباف با اشاره به مباحث و موضوعات مطرح از سوی فعالان اتاق بازرگانی ایران گفت: ما تنها نباید به مسئله بپردازیم، شناخت مسئله، مهم و اساسی است و در آن ماندن و تکرار کردن یک نوع در جا زدن است. ما باید به طور روشن مشخص کنیم که چه باید کرد و از برگزاری جلسات بزرگ و سخنرانی پرهیز کنیم و به سمت گروهها و بخشهای کاری برویم. کمیسیونهای اتاق بازرگانی و مجلس باید کنار هم بنشینند و در این خصوص تصمیم بگیرند.
قالیباف ادامه داد: در دهههای گذشته کشور اقتصاد دولتی، تعدیل اقتصادی، اقتصاد شبه دولتی و اقتصاد نامولد را تجربه کرد که هریک از آنها محاسن و معایبی داشت؛ نتیجه این روشها عادی شدن تورم دو رقمی و رشد نقدینگی بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در محافل نظری و دانشگاهها و بخشهای تجارت تولید همواره تائید شده که اقتصاد ما نفتی بوده و دولتهای ما دولتهای رانت جو، در واقع این دو مورد فصل مشترک همه دورهها بوده است.
وی با بیان اینکه اقتصاد بخش خصوصی نیز درگیر این فرهنگ است، اضافه کرد: اقتصاد نفتی و دولت رانت جو اپیدمی بخشهای مختلف اقتصادی است.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان ادامه داد: در شرایط کنونی که کشور با تحریم و کرونا دست و پنجه نرم میکند، دو عامل سوءمدیریت و تضاد منافع موجب ایجاد مشکلات بسیار شده است.
وی با اشاره به بازدید روز گذشته خود از شرکتهای بخش خصوصی نمایشگاه نفت، یادآور شد: در این بازدید به وزیر نفت گفتم که استانداردسازی تولیدات داخلی از اهمیت زیادی برخوردار است و باید به آن توجه شود اما در این رابطه باید توجه کنیم که افرادی که استاندارد را تعیین میکنند بر اساس موضوع تضاد منافع تصمیم گیری نکنند.
قالیباف با اشاره به تعدد بخشنامهها در حوزههای مختلف، ادامه داد: برخی افراد پیش از صدور این بخشنامهها فعالیت خود را انجام میدهند اما این بخشنامهها مسیر عدهای را مسدود میکند.
رئیس قوه مقننه کشورمان با بیان اینکه در محیطهای مختلف توفیق فعالیت را داشتم به ۱۲ سال حضور خود در شهرداری اشاره کرد و ادامه داد: در آن دوره ما با دو تحریم روبه رو بودیم؛ نخست تحریمی که همه کشور با آن درگیر بود و دوم تحریمی که ما توسط دولتهای وقت داشتیم اما با این حال کار را پیش میبردیم.
وی با بیان اینکه اقتصاد آلوده به نفت شده و باید این آسیب را حل و فصل کرد، افزود: در حال حاضر مردم از تورم، گرانی، رکود، بیکاری، نوسانات ارزی و قیمت، فقر و تبعیض آسیب میبینند درحالی که نبود ثبات در اقتصاد به سهم خود موجب آسیب به افراد شده است.
قالیباف ادامه داد: یکی از ریشههای این مشکلات ساختار بودجه کشور است؛ این ساختار معیوب است به گونهای که در لایحه بودجه سال آینده این آسیبها، رکورد زده و درحالی که افزایش هزینهها ۴۶ درصد است، رشد درآمدها فقط ۱۰ درصد است و در واقع فاصله این دو عدد به ۳۶ درصد میرسد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر بخواهیم تراز عملیاتی بودجه اصلاح شود و بودجه تورم زا نباشد و از سرعت افزایش نقدینگی جلوگیری کنیم، باید از مالیات، درامدهای صادراتی و فعالیت اقتصادی استفاده کنیم
اما اگر به دنبال تأمین منابع از نفت باشیم مشکلات همچنان ادامه داشته و روز به روز بر هزینهها اضافه میکنیم.
قالیباف بیان کرد: دولت زمانی که به دنبال تأمین کسری بودجه است، بر مشکلات اقتصادی و گرههای اقتصادی میافزاید به طور مثال موجب تکلیف سنگین به بانکها میشود.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان با بیان اینکه در حوزه نظام مالیاتی با مشکلاتی رو به رو هستیم، تصریح کرد: دلالیها، سوداگریها و قاچاق، فرار مالیاتی دارند اما تولیدکننده بدون آنکه موضوعی را پنهان کند فرار مالیاتی ندارد.
اگر نظام مالیاتی و ساختار بودجه اصلاح نشود بسیاری از مشکلات پابرجا میماند
وی با بیان اینکه نابسامانیها در ساختار بودجه باید اصلاح شود، اضافه کرد: اگر نظام مالیاتی و ساختار بودجه اصلاح نشود بسیاری از مشکلات پابرجا میماند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به گزارش یکی از سازمانها، اظهار کرد: بر اساس این گزارش در طول یک سال در حوزه مسائل تجارت، صادرات و واردات بیش از ۲۶۰ بخشنامه صادر شده است این در حالی است که بخشنامههای این حوزه باید از ثبات چند ساله یا حداقل یکساله برخوردار باشند.
غل و زنجیر بوروکراسی بر دست و پای مردم و تولیدکنندهها بسته شده است
قالیباف تصریح کرد: بوروکراسیهای حاکم بر کشور همانند غل و زنجیر بر دست و پای مردم و تولیدکنندهها بسته شده و باید برای آن چاره اندیشی کرد. نمایندگان با همکاری بخش خصوصی با هم پیش میرویم.
روایت رئیس مجلس از جلسات صریح و کارگشا با اتاق بازرگانی ایران
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان یادآور شد: در جلسات مهمی که درباره مسائل ارزی، صادرات و … تصمیم گیری میشد از آقای شافعی نیز دعوت میکردیم؛ هرچند ممکن است این جلسات تلخیهایی داشته باشد اما نتایج آن شیرین بوده و موجب گشایشهایی میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: یکی از این تصمیمات موجب شد در دو ماهه اخیر روند صادرات رشد داشته باشد و این موضوع به دلیل جلساتی بود که برخی از آنها از ۷ تا ۱۱.۳۰ شب به طول میانجامید، حتی در این جلسات با صدای بلند هم صحبت میکردیم اما در نهایت این جلسات موجب شد ستاد اقتصادی دولت در راستای این موضوع تصمیماتی اخذ کند.
قالیباف در ادامه با بیان اینکه درهای مجلس به روی اتاق بازرگانی باز است، گفت: ما در مجلس نظارتمحور هستیم و در بخشهای مختلف مباحث را کمیسیونمحور دنبال میکنیم، کمیسیونهای مشابه مجلس و اتاق بازرگانی باید ارتباط نزدیک برقرار کنند، ما بر اساس ۴ محور شفافسازی، هوشمندسازی، مردمیسازی و کارآمدسازی مباحث را دنبال میکنیم و به طور ویژه در بخش هوشمندسازی نرمافزارهایی را راهاندازی کردیم که کمیسیونهای شما میتوانند نظرات تخصصی خود را بدون حضور در مجلس ثبت و ارائه کنند، نرمافزار مجلسیار نیز این فرصت را برای شما فراهم کرده است.
وی با اشاره به اینکه مجلس هیچچیز پنهان و طبقهبندی شدهای ندارد، گفت: همه باید در جریان موضوعات مجلس قرار گیرند، ما باید به سمت پیادهسازی واقعی موضوعات برویم از این رو تصمیمات را به صورت روشن در کمیسیونهای تخصصی مجلس مانند کمیسیون عمران و در جریان بودجه ۱۴۰۰ دنبال میکنیم.
باید غل و زنجیر را از دست و پای ظرفیتهای کشور باز کنیم
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما کاری یک ساله برای بودجه سال ۱۴۰۰ و برنامه ۵ ساله هفتم توسعه را در مجلس دنبال میکنیم، برنامه هفتم توسعه مرتبط با ۵ سال پایانی چشمانداز توسعه کشور است از این رو تلاش میکنیم این ۵ سال پیش رو به گونهای در مجلس و در برنامه تنظیم شود و رقم بخورد که متفاوت با همه برنامهها باشد هر چند تحریم فشارهای بسیاری به کشور آورده اما ظرفیتهایی را ایجاد کرده و ما باید غل و زنجیرها را از پای آن باز کنیم تا اقتصاد پویا شود.
پیشنهاد رئیس مجلس برای اتمام پروژههای نیمه تمام
قالیباف افزود: یکی از اقداماتی که باید انجام شود تعیین تکلیف پروژههای نیمه تمام است از این رو در برنامه هفتم توسعه برای این پروژهها برنامهریزی خواهیم کرد. گذاشتن پولها در بانک و گرفتن سود و عدم پرداخت مالیات، مشکلات تورمی، نقدینگی و کاهش ارزش پول ملی را به وجود آورده است این در حالی است که ما قریب به صد هزار پروژه نیمه تمام را یک تا ۲۰ یا ۲۵ ساله را رها کردیم. برای رفع این مشکلات روشهایی وجود دارد، مردم با پولهای خرد تا کلان در این پروژهها اگر منفعت اقتصادی داشته باشد، مشارکت خواهند کرد البته به شرطی که رفتار مشابه در بازار بورس اتفاق نیفتد و نبینیم سهامهای حقوقی در برخی نقاط با قیمت بالا فروخته و در پایینترین قیمت خریداری میشود، بازار بورس شفافترین بازار رقابت حقیقی و واقعی است و زمانی که بنگاهداری دچار مشکلاتی است یا سرمایه خارجی در حداقل وضعیت نسبت به سرمایه داخلی به سر میبرد ما نباید به بدترین شکل از آن استفاده کنیم زیرا نتیجه آن کیک اقتصاد ۳۴ درصد کوچکتر میشود.
حل مشکلات مردم ذائقه سیاسی نمیشناسد
وی با اشاره به گفتمان بین دولت و مجلس یادآور شد: سلایق سیاسی متفاوت وجود دارد اما اقتصاد منطق خود را دارد، عزت کشور، منافع ملی و حل مشکلات مردم ذائقه سیاسی نمیشناسد و هر فرد با انصاف و باغیرت دلش به خاطر مردم میسوزد و شب خوابش نمیبرد.
رئیس قوه مقننه با اشاره به آسیبهای از این دست گفت: در روزهای اخیر جلسهای با مسئولان سازمان هواپیمایی داشتم در ارتباط با آسیبهایی که این بخش در ایام بحرانی کرونا دیدهاند، شرکتهای هواپیمایی به دلیل تحریمها و شرایط پیش رو مشکلاتی داشتند و وقتی منطق درست حاکم نباشد آنها چگونه میتوانند رقابت کنند، به طور مثال مسیر هواپیمایی تهران – مشهد را اگر در نظر بگیریم با قیمت بلیت حدود ۸۰۰ هزار تومان، هواپیمای ام دی با ظرفیت ۱۸۰- ۱۷۰ نفر مسافر با همین قیمت پرواز میکند و هواپیمای ایرباس ۳۲۰ نیز با همین قیمت مسافران را جابهجا میکند! این در حالی است که شرکتی که بر روی هواپیمای ایرباس ۳۲۰ سرمایهگذاری کرده برای آن حدود ۲۰ میلیون یورو هزینه کرده و هواپیمای ام دی حدود ۴ میلیون یورو! خب، چطور این دو میتوانند رقابت کنند؟ در هر بخش از اقتصاد ما مثل فولاد و سایر حوزهها شاهد چنین مشکلاتی هستیم.
رانت در همه بخشهای اقتصادی به یک فرهنگ تبدیل شده است
قالیباف اضافه کرد: این وضعیت یک نوع رانت به وجود میآورد و رانت به یک فرهنگ بر همه بخشهای اقتصادی تبدیل شده است، اقتصاد در بخشهای مختلف تنظیمگری مثل صنعت خودرو دچار اشکال جدی است و راهکار آن تنظیم برنامه عملیاتی از طرف فعالان اتاق بازرگانی است.
وی با یادآوری گفتوگوهای اخیر با رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: پیش از این از آقای شافعی خواستیم مشخص کند که در حوزه واردات و صادرات چه تعداد شرکت و فعالان دارای گارانتی اتاق هستند تا بتوان برای این دسته از فعالان که مورد اطمینان هستند، یک «خط سبز»، ایجاد کرد و غل و زنجیر را از پای آنها باز کرد. متأسفانه افرادی هستند با داشتن کارت بازرگانی ۱۸۰ میلیون دلار صادرات انجام دادند اما هیچ مالیاتی پرداخت نکردند که باید با آنها برخورد شود. نباید اجازه داد که دلالان به راحتی کار کنند و تولیدکنندگان امکان فعالیت نداشته باشند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن بیان اینکه تحریمها سخت است و حتماً از تحریم استقبال نمیکنیم، گفت: ما به دنبال رفع تحریمها هستیم اما منطق ما رفع تحریم نباید باشد، این کشور نشان داد که میتواند با کمک بخش خصوصی ارز مورد نیاز را تأمین کند.
استقبال فعالان بخش خصوصی از اظهارات قالیباف درباره منشأ اصلی فساد
قالیباف در بخش دیگری از سخنان خود که با استقبال و تشویق فعالان اقتصادی بخش خصوصی همراه شد، گفت: شاید در شرایط فعلی بخواهند برچسبهایی به بخش خصوصی بچسبانند اما فساد امروز در کشور ناشی از رفتار بخش خصوصی نیست بلکه ناشی از بخشنامههای غیرمنطقی و تصمیمات همچون ارز ۴۲۰۰ تومانی است و این رانت و فسادها از تبعیض و تصمیمات کلیدی متمرکز و تمرکزگرایی نشأت میگیرد که ما در مجلس به آنها باید توجه میکنیم.
قالیباف یادآور شد: ما میتوانیم تعرفه و حتی تعرفههای بالا بگذاریم اما باید مسیر کاهندگی را در نظر بگیریم زیرا تعرفه رانت ایجاد میکند و مانع رشد تولید میشود یا موجب تبدیل تولید به رانت میشود لذا هر کجا در تنظیمگری بخواهیم محدودیت بگذاریم باید به سمت کاهندگی حرکت کنیم و حتماً باید مشروط و زماندار باشد زیرا تعیین محدودیتهای دائمی رانت ایجاد میکند و به همان فرهنگی برمیگردیم که چون سیستم دولتی ما به خاطر نفت بزرگ و رانتی شده، بخش خصوصی ما هم با تصمیمات بخشنامهای تبدیل به همین وضع خواهد شد.
وی تأکید کرد: بنبستی روبهروی ما نیست، ما باید با رفتارهای معقول و برآمده از خرد در مجلس تصمیم بگیریم، ما نیازمند اعتمادسازی هستیم، اعتماد بزرگترین سرمایه اجتماعی هر جامعهای است اما متأسفانه ما اعتمادسازی را نمیدانیم، اقتصاد بیش از هر چیزی به اعتماد و آرامش در جامعه نیاز دارد و ثبات در اقتصاد و سپس رشد اقتصادی و آسایش جامعه به همین موضوع برمیگردد که در یک قدمی ما است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما مصمم هستیم در بودجه ۱۴۰۰ و در برنامه هفتم توسعه بر مبنای همین مسیر گام برداریم و منتظریم که از نظرات اتاق بازرگانی به صورت همواره و در کنار هم استفاده کنیم زیرا شما میتوانید اقتصاد را مردمی کنید و اقتصاد مقاومتی را دنبال کنید.