اراک محو در دود مازوت
نسیم آنلاین: دکتر احمد طاهری, مدیرکل مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در مصاحبه با تسنیم گفت:
بسیاری از وظایفی که در حوزه آلودگی هوا داریم بر اساس قانون هوای پاک تصویبشده در سال 1396 است و به این دلیل که متأسفانه فکر میکردیم قوانین باید با یک فرمول برای کل شهرها اجرا شود، نتوانستیم تأثیر قابلملاحظهای بر کاهش آلودگی هوا بگذاریم، به همین دلیل تصمیم گرفتیم منابع شاخص انتشار آلاینده هوا در هر کلانشهر را شناسایی کنیم و متناسب با منابع اصلی آلاینده در هر شهر، سناریوهایی را طراحی و اجرا کنیم که بیشترین تأثیر را بر کاهش آلودگی هوای آنها داشته باشد،
برای مثال، در تهران و مشهد منابع متحرک سهم عمدهای در آلودگی هوا دارند، بنابراین سناریوهای مرتبط با این منابع را با جدیت در دستور کار قرار دادهایم. برای شهرهایی مانند اراک و اصفهان که منابع ثابت سهم بیشتری در آلودگی دارند، تمرکز بیشتری روی کنترل این منابع خواهیم داشت. در اراک، وضعیت آلودگی متفاوت است و این شهر تنها کلانشهری است که سال گذشته بهخاطر آلاینده دیاکسید گوگرد عمدتاً ناشی از سوختن مازوت، 27 روز در وضعیت ناسالم قرار گرفت. در اراک 98 درصد انتشار آلودگی از منابع ثابت صورت میگیرد که بخش عمده آن به نیروگاه این شهر مربوط میشود، ازاینرو اولویت عدم مصرف مازوت در نیروگاه اراک نسبت به سایر کلانشهرها بالاتر است.
البته نباید چنین برداشت شود که سایر نیروگاهها و منابع ثابت کشور به حال خود رها شدهاند و ما همچنان در نظارت بر نیروگاهها و سایر منابع انتشار آلودگی فعال هستیم. یکی از مصوبات کارگروه ملی این است که وزارت نیرو و وزارت نفت توزیع سوخت مایع را در فصل سرد بهگونهای انجام دهند که کمترین تبعات زیستمحیطی را بههمراه داشته باشد، همچنین، وزارت نفت مکلف شده است که برنامهای برای تأمین سوخت استاندارد ارائه دهد.
در زمان حاضر شرکتهای دانشبنیان ادعا میکنند که میتوانند گوگرد مازوت را از 3.5 درصد به زیر نیم درصد کاهش دهند و ما نیز از وزارت نفت خواستهایم که این موضوع را بررسی و نتایج آن را به کارگروه ارائه کند.
همه این تلاشها نشان میدهد که ما پیگیر تمام منابع آلودگی، نهفقط نیروگاهها، هستیم و برای دستیابی به بهترین نتیجه، اولویتبندیها و سناریوها را متناسب با نوع منابع انتشار در هر منطقه تنظیم کردهایم.