آمار شهدای کرونا سه رقمی است
قائم مقام وزیر بهداشت درباره آمار شهدای سلامت اظهار کرد: برای این موضوع کمیته ای گذاشتیم و آمار سه رقمی است.
دکتر ایرج حریرچی قائم مقام وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برنامه دستخط گفت: خوشبختانه به دلیل رعایت خوب مردم و اجرای دو طرح اصلی یعنی طرح هوشمند کنترل ترددها و طرح «شهید سلیمانی»، الان مرگ و میر و بستریها بیش از ۸۰ الی ۹۰ درصد نسبت به دوران اوج آبان ماه کاهش یافته است ولی مانند همه کشورها تا موقعی که حتی یک نفر مبتلا به کرونا داریم، اوضاع شکننده است. فراموش نکنیم با یک نفر مبتلا در کشورها ویروس چرخش پیدا کرد.
وی افزود: الان روزی ۵۰۰-۴۰۰ و برخی روزها ۶۰۰ نفر بستری داریم. در این نوع همه گیرها دو سطح برنامه داریم؛ یک سطح ایجاد محدودیتهای شدید است؛ منع رفت و آمد، منع خروج مردم از خانه ها، تعطیلی ها و امثال این است. این معمولا در اوج همهگیری اعمال می شود. وقتی کنترل شد و شعله های مختلف از این آتش در جاهای مختلف داریم ، طرحی مانند طرح شهید سلیمانی اجرا میشود که خانه به خانه بررسی کند و محله به محله بررسی شود، افراد تست شوند، هر کسی غربالگری و مثبت شد، ایزوله و قرنطینه کند.
به گفته وی، در مقابله با کرونا ساده ترین و کم هزینه ترین اقدام این است که ۹۵ درصد از مردم از هنگام خروج از خانه تا برگشت به خانه ماسک بزنند همین می تواند به اندازه کل تعطیلی ها و غربالگری ها تاثیر بگذارد. ماسک زدن حتی از واکسن زدن تاثیرگذارتر است. این را منابع غربی اذعان دارند. سازمان بهداشت جهانی به این امر اذعان دارد. اگر همه مردم واکسن تزریق کنند میزان تاثیر حدود ۹۵-۹۰ درصد است. این درصد بالایی است ولی همین ماسک همان اندازه و بلکه بیشتر تاثیر میگذارد.
معاون کل وزارت بهداشت درباره میزان رعایت پروتکل ها توسط افراد طی ماههای اخیر گفت: در ۳-۲ ماه اخیر میزان تحرک مردم را اندازهگیری کردهایم که نسبت به دوره مشابه یعنی دی یا آذر گذشته حدود ۵ درصد کاهش پیدا کرده است. مسافرت ها بدلیل محدودیت ها کم شده است، اما رفتن به توچال و کوه های اطراف تهران ۳.۵ برابر شده است! مثلاً مهمانی ها افزایش یافته است، دورهمی های خانوادگی افزایش یافته است. همه اینها تاثیرگذار است.
حریرچی درباره واکسن کرونا نیز با بیان اینکه غرب که دنیا را اداره می کند، انحطاط اخلاقی و عقبماندگی اجتماعی و سیاسیاش را در موضوع واکسن کرونا به وضوح نشان داده است، اظهار کرد: الان مرزهای ایرلند بین اتحادیه اروپا و انگلیس جنگ است و مرز را بستهاند، برای انتقال واکسن ... مثلاً وزیر بهداشت انگلیس محترمانه گفت از این واکسنی که ساختیم، به همه دنیا میدهیم، کشوری هستیم که دانشمندان زیادی داریم البته مردم خودمان انگلیس در اولویت هستند. وزیر بهداشت آلمان هم پیشنهاد کرد و الان هم اتحادیه اروپا تصویب کرده است. الان اتحادیه اروپا محدودیت جدی در خروج واکسن از اتحادیه اروپا ایجاد کرده است، یعنی ابتدا به خودشان تزریق می کنند؛ یعنی درون خودشان هم دعوا دارند. مثلا مجارستان مجبور شد نوع چینیاش را بخرد. رئیس سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که با این وضعیت هم شکست اخلاقی خوردیم و هم اقتصاد همچنان در دنیا رشد منفی دارد، بدلیل عدم توزیع عادلانه واکسن! مثلا برخی کشورها مثل کانادا ۱۰ برابر مصرف جمعیت خودشان واکسن خریداری کرده است، امریکا ۳.۵ برابر خریداری کرده است، دانمارک ۴.۵ برابر خریداری کرده است، انگلیس ۷ برابر خریداری کرده است. همان زمان که پول داشتند خریداری کردند، چون نمی دانستند کدام واکسن به نتیجه می رسد و این را ذخیره کردند چون نمی دانند این واکسن چند سال ایمنی می دهد و این را ذخیره می کنند و بعد اگر مصرف نشد، به قیمت گرانتر بفروشند! یعنی جنگ کاملاً اقتصادی استعمار و استثمار مدرن و کثیف!
وی درباره واکسن ایرانی کرونا نیز گفت: ترکیبی که در ستاد ملی کرونا تصویب شده است، اتکا حداکثری به واکسن داخلی ولی در بازه زمانی تا آماده شدن واکسن های ایرانی، استفاده از واکسن خارجی مطمئن و مورد تائید سازمان غذا و دارو هم هست؛ یعنی ما تا آن زمان هم صبر نمی کنیم. تعدادی برای کسانی که در خط مقدم مقابله با کرونا هستند، برای بیماران پرریسک هم واکسن تهیه می کنیم، آن هم تهیه و تزریق می شود. نکته این است که برای تزریق واکسن هم فرمول آمریکا را ببینید و فرمول کشورهایی که تزریق می کنند. بعد از این که واکسن شروع شد و به ۵۰-۴۰ درصد مردم رسید تا اطلاع ثانوی رعایت این پروتکل ها و دستورالعمل ها لازم است. بعد از اینکه به ایمنی جمعی رسیدیم که میگویند ۸۵-۷۰ درصد افراد باید تزریق کنند، آنوقت ایمنی جمعی حاصل می کنیم. اما نکته مهم این است که آیا این واکسنی که تزریق می کنیم به اندازه یک سال ایمنی می دهد یا به اندازه دو سال یا ۱۰ سال یا ۱۵ سال ایمنی میدهد؟ در بین واکسن های ویروسی که تاکنون دیدیم، ایمنی این نوع ویروس معمولاً بیش از یکی دو سال نیست. موضوع دیگر جهش ویروس است. ممکن است ویروس جایی جهش کند که برخی از واکسن های موجود به جهش آفریقای جنوبی اثرگذار نیستند.
اینجا هم ما حُسنی داریم چون خط تولید و دانش این را داریم که برای نوعی که ۸۰ درصدش باقی مانده است واکسن تولید کنیم، برای نوع تغییریافته هم می توان تولید کرد؛ ضمن اینکه انواع روش های واکسن سازی را انجام می دهیم. تقریباً تمام روش هایی که در دنیا هست در گروه های مختلف این روش ... و چه روش چینی ها و چه روش ویروس ضعیف شده و چه انتقال بر مبنای ویروس دیگر و چه بر مبنای mRNA که برای فایزر و مدرناست، همه را در داخل کشور داریم تولید می کنیم. اولین واکسن برای ستاد اجرائی و بنیاد برکت، چون بر مبنای ویروس کشته شده است، آنتیژن های متعددی در بدن باعث ایمنی میشود و در صورت جهش نیز ایمنی آن نسبت به ویروس انگلیسی هم موثر است.
حریرچی بااشاره به همکاری وزارت بهداشت و بسیج در طرح شهید سلیمانی گفت: ما از بسیج و سپاه تشکر می کنیم که همکاری بسیار خوبی انجام دادند، یعنی واقعاً خجالت میکشیدم که فرماندهان بزرگ این نیروها در دفتر ما، دفتر وزیر و دفتر معاونین وزیر نشسته اند با فرمان حضرت آقا، این بزرگواران میگفتند ما تحت امر شما هستیم، بگویید در این جنگ باید چه کار کنیم، شما بگوئید که ما انجام دهیم. حتی یکی از فرماندهان نیروی انتظامی با مدلی که برای منع تردد و محدودیت ها داشتیم مخالف بود، اما ایشان گفتند ما چون تحت امر هستیم اجرا کردیم. هدف ما این بود که دورهمی های خانوادگی، دورهمیهایی که در رستوران ها و کافی شاپ ها تشکیل می شود، کاهش دهیم.
معاون کل وزارت بهداشت درباره آمار شهدای سلامت نیز اظهار کرد: برای این موضوع کمیته ای گذاشتیم ازکمیته و بنیاد شهید تا کسانی که از کادر درمان و بهداشتی مبتلا شدند، را بررسی میکنند. آمار ما سه رقمی است، ولی عدد دقیق را نمیخواهم بیان کنم.
به گفته وی، در آغاز شیوع کرونا ۱.۷ تخت به ازای هر نفر داشتیم؛ ۱۳۰ هزار و چند تخت در بیمارستان های کل کشور داشتم. در کل تاریخ کشور ۱۳۶ هزار تخت داشتیم و ۲۵ هزار تخت در دوره «طرح تحول» ایجاد شده است و ۴۵ هزار تخت موجود کامل بازسازی شد؛ این دستاورد نظام بود.
همین دو واکسنی که الان یکی را با کوبا تولید مشترک داریم، نطفه این زمانی بسته شد که مقام معظم رهبری اجازه دادند ۱۰۰ میلیون دلار از صندوق ذخیره ارزی برای دو واکسن برداریم؛ این ادامه همان تکنولوژی است. تعداد زیادی پرستار استخدام و ظرفیت ورودی پرستاری دو برابر شد، ورودی پزشکی افزایش یافت. بسیاری از پزشکان وقتی این شرایط کرونایی را دیدند، به مفید بودن طرح تحول سلامت اذعان کردند.
حریرچی بااشاره حواشی فوت میناوند درپی حضور در یک برنامه اینترنتی گفت: آن برنامه اینترنتی بود و به صداوسیما ارتباطی نداشت، البته رییس صداوسیما هم یکبار در ستاد ملی کرونا و هم جلسه ای که ما با وزیر محترم با ایشان داشتیم، اشاره کردند که نقش صداوسیما الان پررنگ است و وقتی به مردم توصیه میکند بیرون نروند، بالاخره مردم تفریح و سرگرمی میخواهند. سریال و فیلم هم نمی توان با ماسک تولید کرد، منتهی تقاضای ما این است که موضوع کرونا مخصوصاً این نوع واریانتی که در کشور ما و کشورهای دیگر دنیا وارد شده، هرجا وارد شده همه گیر شده است. یعنی در پیک اول و حتی پیک دوم اگر کسی در خانواده درگیر می شد دیگران خیلی درگیر نمی شدند، اما الان در این پیک یکی از خانواده درگیر شده، بقیه اعضا را نیز درگیر کرده است ولی کسی که پشت دوربین است، اگر می خواهید حالت چهره دیده نشود آن که پشت دوربین ایستاده، منشی صحنه و عوامل صحنه است ماسک را استفاده کنند.
آقای میناوند چون ظاهرا بیماری زمینه ای داشته و مدتی کورتون مصرف کرده است، در ایشان علائم شدیدتر بوده و زمانی که آمده ۸۰ درصد ریه ایشان درگیر بوده است. یک فردی همچون مرحوم میناوند مگر کم است؟ اولاً بعنوان یک هموطن، ثانیاً ورزشکاری است که خیلی ها را در تیم ملی خوشحال کرده است. خب دل ما میسوزد که این را بیان می کنیم. می خواهیم بگوییم رعایت شود و هر جایی بتوانید باید مراعات کنید. صداوسیما در همکاری خودش در مورد اطلاعرسانی بینظیر بوده و سنگ تمام گذاشته است و این واضح است.
حریرچی درباره وضعیت ایمنی ساختمان ها نیز گفت: در صدی از بیمارستان های ما خصوصاً در تهران شبیه پلاسکو است. جلسه ای روز گذشته برای شهرهای استان تهران داشتیم، شهرهای اطراف تهران از لحاظ بهداشتی و درمانی جزو محرومترین نقاط کشور هستند! خود تهران هم محروم است. به این نگاه نکنید که چند بیمارستان خصوصی در بالا شهر وجود دارد. فردی در جنوب شهر بخواهد متخصص معمولی برود، به اندازه یک سفر باید بالای انقلاب بیاید که مثلاً یک متخصص او را ویزیت کند. مثلاً بیمارستان طالقانی بالای شهر است، در حالی که بیمارستان نبوده و خوابگاه دانشجویی بوده که تبدیل به بیمارستان کرده اند. خیلی از بیمارستان های ما ۱۰۰ ساله و ۹۰ ساله و ۸۰ ساله هستند. درصد قابل توجهی تقویت شدهاند ولی برخی از بیمارستان ها تقویت و مقاومسازی آنها در مقابل زلزله بیشتر از ساخت بیمارستان جدید، هزینهبر است که باید کلاً جایگزین شود.