به موفقیت های خوبی در عرصه فناوری کوانتومی رسیده ایم
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: فناوری کوانتومی یکی از عرصههایی است که بسیار پیشرفته است و یک عرصه جدیدی است که ما هم وارد آن شده و به موفقیتهای خوبی رسیده ایم.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: دوست داشتیم این کار در دهه فجر انجام شود اما با توجه به نیاز به هوای صاف امروز انجام شد.
وی بابیان اینکه در ۴۲ سال گذشته با وجود تحریم و محدودیتهای مختلف توانستیم در بسیاری از عرصهها قدمهای بزرگی برداریم و کارهای بزرگی برداشتیم، گفت: موفقیتهای عرصه هستهای یکی از حوزههای موفقیت انقلاب اسلامی ایران است که بعد از جنگ تحمیلی اقدامات بسیار خوبی در عرصه هستهای انجام شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ما رصد فناوریها را در دستور کار داریم و فناوری کوانتومی یکی از عرصههایی است که بسیار پیشرفته است و یک عرصه جدیدی است که ما هم وارد آن شده و به موفقیتهای خوبی رسیده ایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: نقشه راه کوانتوم در اروپا ۱۵ سال است و خوشبختانه ما هم در این عرصه به جایگاه و دستاورد خوبی رسیده ایم. با این فناوری از طریق میدان مغناطیس میتوان مسیر را پیدا کرد، ما از سال ۹۵ کمیته فناوری کوانتومی را تشکیل دادیم و با کار علمی توانستیم در خرداد سال ۹۷ بعد از دوسال بحث در همتنیدگی را در سطح آزمایشگاه برای اولین بار انجام دهیم.
صالحی در ادامه با تشریح فرایند کوانتومی و انتقال اطلاعات از طریق این فناوری گفت: این علم از نظر دانشگاهی وجود داشت اما از سال ۹۷ توانستیم وارد عرصه عملی بشویم که با کار حدود ۷۰ دانشمند توانستیم با این تعداد کم و هزینه کم در قیاس با کشورهای پیشرفته توانستیم به این دستاوردهای بزرگ برسیم.
وی ادامه داد: در خرداد ۹۷ توانستیم در فاصله ۳۰۰ متری فتون های در هم تنیده ایجاد کنیم و امروز در بهمن سال ۹۹ در فاصله ۱۶۵۰ متر و در اختلاف سطح ۳۰۰ متر ملیونها فتون تولید کردیم که تنها ۹۰ الی آنها به درستی انتقال پیدا کرد، امیدواریم در فروردین سال آینده در فیبرهای نوری بتوانیم این فتون ها را انتقال دهیم.
صالحی در ادامه با بیان این که تنها ۶ سال از کشورهای پیشرفته عقب هستیم به موارد مورد استفاده این فناوری اشاره کرد و گفت: تصویر برداری کوانتومی شفافترین تصویر برداری است که تصاویر را بسیار شفاف در اختیار ما قرار میدهد، این فناوری کاربردهای مختلفی از جمله مخابرات، کامپیوتر، شبیه سازها، رادار دارد مثلاً در حوزه رادار دیگر نمیتوان از آن فکر کرد را تولید کنیم تنها اتریش توانست این رادار را تولید کند و نا قدمهای خوبی برداشته ایم.
وی ادامه داد: برنامه تحصیلی این علم در دانشگاه ریخته شده، البته برخی کتابهای تدوین شده و کارشناس ارشد و پسا دکترا دانشجو جذب میکنیمو
صالحی کاربرد این فناوری را بسیار گسترده دانست و گفت: کاربرد آن در وزارت دفاع، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت اطلاعات، وزارت امور خارجه و نیروهای مسلح و هر دستگاهی که بخواهد پیام رمزگذاری شده انتقال دهد کاربرد دارد.
وی افزود: در تابستان میخواهیم بین برج میلاد و آزادی این انتقال پیام را انجام دهیم که در یک فاصله و افق چهار پنج ساله در ماهوارهها استفاده کنیم.
وی گفت: این فناوری یک نیاز برای نیروهای مسلح است همچنین از فناوری کوانتومی ما توانستیم سلولهای سرطانی را شناسایی کنیم، بخش دیگر این فناوری تصویر برداری است این نوع تصویر برداری هیچ گونه آسیبی ندارد، همچنین در زمین شناسی و شناسایی معادن کاربرد بسیاری مهمی دارد و امروز کشورهای مانند هند سالانه حدود دو میلیارد دلار در این عرصه سرمایه گذاری میکنند خوشبختانه پیشرفتهای خوبی داشته ایم.
صالحی گفت: موشکهای کروز میتوانند از این فناوری بهره برداری کند. متأسفانه پرونده سازی هایی که برای ما کردن ابعاد مختلف فعالیت سازمان انرژی اتمی برای مردم چندان مشخص نیست و فکر میکنند این سازمان تنها به غنیسازی اورانیوم مب پردازد اما اقدامات فراوانی در سازمان انرژی هستهای صورت میگیرد اما در حوزه رادیو داروها که نیاز یک میلیون نفر در کشورمان است تأمین میشود این سازمان میبایست هم نیروگاه بسازد هم اورانیوم استخراج کند و هم به بیماران صعب العلاج کمک کند و با یون درمانی و فناوریهای حوزه هستهای کمک کند این موفقیتها افتخاری برای کشور ماست.