چطور دعا مستجاب میشود؟
خداوند چگونه دعاها را به اجابت میرساند؟ در ادامه آیتالله یثربی درباره اجابت دعا توضیح میدهند.
آیت الله یثربی در یک برنامۀ تلویزیونی دربارۀ فضیلت دعا گفت: خداوند در قرآن یکی از شروط اعتنای خود نسبت به بندگان را در دعا معرفی کرده، میفرماید « قُلْ ما یَعْبَؤُا بِکُمْ رَبِّی لَوْ لا دُعاؤُکُم ؛ بگو: اگر دعاى شما نباشد، پروردگارم هیچ اعتنایى به شما نمىکند.» و در جای دیگر میفرماید من به قدری به بندگانم نزدیکم که دعا و صدای آنها را میشنوم و این دعای آنها را اجابت میکنم: « وَ إِذا سَأَلَکَ عِبادی عَنِّی فَإِنِّی قَریبٌ أُجیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ فَلْیَسْتَجیبُوا لی وَ لْیُؤْمِنُوا بی لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُون ؛ و هرگاه بندگان من، از تو در باره من بپرسند، [بگو] من نزدیکم، و دعاى دعاکننده را -به هنگامى که مرا بخواند- اجابت مىکنم، پس [آنان] باید فرمان مرا گردن نهند و به من ایمان آورند، باشد که راه یابند.»
وی افزود: طبق مجموعه فرمایش خداوند و رسولالله صلیالله علیه و آله و اهل عترت (ع) به این نتیجه میرسیم دعا ساز و کاری اصلی در ارتباط با خدا و بلکه ابزاری مهم در راستای بهره از مواهب مادی و معنوی است. پیامبر (ص) در روایتی آن را سلاح مؤمن برشمرد و فرمود « الدعاءُ سِلاحُ المُؤمِنِ وَ عمودُ الدّینِ وَ نُورُالسموات وَ الأَرضِ »؛ یعنی دعا سلاح مؤمن و عمود دین و نیز نور آسمانها و زمین است. همانطور که اسلحهای که در مقام میدان جنگ است، آلت نبرد و مبارزه است و خاصیت بُرندگی دارد، دعا هم بُرندگی دارد و حوایج را برآورده میکند و یا همانگونه که خورشید در عالم به صورتی تکوینی نور ایجاد میکند، دعا هم در عالم بالا نور ایجاد میکند.
آیت الله یثربی از دیگر اثرات دعا را دفع بلا معرفی کرد و گفت: روایات متعددی دربارۀ ویژگی دعا در دفع بلا وارد شده است. به عنوان نمونه امیرالمؤمنین علیهالسلام یکی از عوامل دفع بلا را دعا معرفی کرد و فرمود « اِدفَعوا أمواجَ البَلاءِ عَنکُم بِالدُّعاءِ قَبلَ وُرودِ البَلاءِ ؛ موجهاى بلا را پیش از آن که بلا سر رسد، از خود دفع کنید» بعد فرمود سوگند به آن که دانه را شکافت و مردمان را بیافرید، شتاب بلا به سوى مؤمن بیشتر است تا شتاب سیلاب از فراز تپه به پایین آن و از تاخت اسبهاى تندرو. فَوَالَّذی فَلَقَ الحَبَّةَ و بَرَأ النَّسَمَةَ ، لَلبَلاءُ أسرَعُ إلَى المُؤمنِ مِنِ انحِدارِ السَّیلِ مِن أعلَى التَّلْعَةِ إلى أسفَلِها وَ مِن رَکْضِ البَراذینِ. همچنین امام باقر (ع) در روایتی به نقل از پیامبر (ص) فرمود «آیا سلاحى را به شما نشان دهم که از دشمنان نجاتتان مىدهد و روزىتان را زیاد مىکند؟ عرض کردند بله. فرمود: شب و روز به درگاه پروردگارتان دعا کنید ؛ زیرا سلاح مؤمنین دعاست؛ ألاَ أدُلُّکُم عَلى سِلاحٍ یُنجِیکُم مِن عدوکم ، وَ یُدِرُّ أرزاقَکُم ؟ قالوا : بَلى . قالَ : تَدعُونَ رَبَّکُم بِاللَّیلِ و النَّهارِ، فَإنّ الدُّعاءُ سِلاحَ المؤمنین.
وی افزود: در نگاه قرآن، هر دعایی به مرحلۀ اجابت میرسد منتها بنا بر مصالحی حکم آن ممکن است در دنیا جریان نیابد. در آیۀ 60 سورۀ غافر میخوانیم « وَ قالَ رَبُّکُمُ ادْعُونی أَسْتَجِبْ لَکُم ». رسول گرامی اسلام (ص) سه وجه را برای اجابت دعا معرفی کرد و فرمود: هیچ مؤمنى خدا را نمىخواند، مگر آنکه به یکى از این (سه) وجوه اجابت مىشود: یا در دنیا به زودى حاجتش را خواهد گرفت؛ یا در آخرت به او خواهد رسید؛ یا به مقدارى که دعا کرده است، از گناهانش پردهپوشى خواهد شد، بهشرط آنکه براى گناه دعا نکرده باشد؛ مَا مِنْ مُؤْمِنٍ یَدْعُو اللَهَ إِلَّا اسْتَجَابَ لَهُ، فَإِمَّا أَنْ یُعَجِّلَ لَهُ فِی الدُّنْیَا، أَوْ یُؤَجِّلَ لَهُ فِی الآخِرَهًْ، وَ إِمَّا أَنْ یُکَفِّرَ عَنْهُ مِنْ ذُنُوبِهِ بِقَدْرِ مَا دَعَا، مَا لَمْ یَدْعُ بِمَأْثَمٍ.»
«خبرگزاری تسنیم»