عوامل ایجاد افسردگی در افراد چیست؟ نشانه ها و درمان افسردگی
افسردگی یک اختلال خُلقی رایج و در عین حال جدی است. اختلال افسردگی روی احساس، تفکر، نحوه انجام فعالیتهای روزمرهای همچون خوابیدن، کار کردن، غذا خوردن و روابط اجتماعی اثرگذار است. در مرحله اول نباید افسردگی را با اندوه اشتباه گرفت. با اینحال، به فراموشی سپردن این اختلال خٌلقی و ارتباط دادنِ آن با احساس ناراحتی و غم و اندوه برای طولانی مدت اشتباه است.
نسیم آنلاین : افسردگی یک اختلال خُلقی رایج و در عین حال جدی است. اختلال افسردگی روی احساس، تفکر، نحوه انجام فعالیتهای روزمرهای همچون خوابیدن، کار کردن، غذا خوردن و روابط اجتماعی اثرگذار است. در مرحله اول نباید افسردگی را با اندوه اشتباه گرفت. با اینحال، به فراموشی سپردن این اختلال خٌلقی و ارتباط دادنِ آن با احساس ناراحتی و غم و اندوه برای طولانی مدت اشتباه است. حالت افسردگی زمانیکه بیش از دو هفته طول بکشد،لازم است به روانشناس برای درمان افسردگی مراجعه کند و زمانی که مدت زمان افسردگی طولانی شود، میتواند برای سلامتی خطرناک باشد.
انواع افسردگی چیست؟
این اختلال خُلقی انواع متفاوتی دارد. هر کدام ممکن است تحت شرایط خاصی ایجاد شوند.
- اختلال افسردگی مداوم ( Persistent depressive disorder یا dysthymia ): این اختلال حداقل دو سال طول می کشد. فرد مبتلا به اختلال افسردگی مداوم، احتمالا دچار اپیزودهای افسردگی اساسی، به همراه دورههایی از علائم خفیفِ آن شود. وقتی چنین علائمی حداقل دو سال ادامه پیدا کنند، اختلال افسردگی مداوم نام میگیرد.
- افسردگی روانی ( Psychotic depression ): این حالت وقتی رخ می دهد که فرد دچار افسردگی شدید همراه با انواع روان پریشی باشد؛ مانند باورهای ثابت نادرست، شنیدن و دیدن چیزهای ناراحت کننده که دیگران نمی توانند ببینند یا بشنوند (توهم).
- اختلال خُلقی فصلی ( Seasonal affective disorder ) : این اختلال با مشخصه شروع افسردگی در ماه های زمستانی همراه میشود. این نوع افسردگی اغلب در بهار و تابستان از بین میرود. افسردگیِ زمستانی معمولا علامتهایی شاملِ انزوای اجتماعی، افزایش خواب، افزایش وزن، و تکرارِ هر ساله دارد.
بسیاری از اشکال افسردگی نیز وجود دارند که به دلیل یک تغییر در زندگی، مسائل هورمونی بدن یا یک حادثه پیش میآیند؛ مانند افسردگی زایمان ، افسردگی دوره پیش از قاعدگی در زنان، افسردگی پس از سانحه و یا افسردگی بر اثر بیماری.
عوامل ایجاد افسردگی در افراد چه مواردی هستند؟
این عوامل بسیار متنوع هستند. حتی برای افسردگی روزمرهای که همه ما گهگاه تجربه میکنیم نیز دلایل متنوعی وجود دارد. هر فرد ممکن است دلایل مخصوص به خودش را، بر حسب شرایط زندگی، روانی و حتی محیطیش داشته باشد.
در زیر به چند عامل مهم که در میان همه انسانها مشترک هستند اشاره میکنیم.
- رخدادهای زندگی
افسردگی ممکن است بعد از یک اتفاق ناراحتکننده در زندگی به وجود بیاید؛ مثلا بعد از طلاق، از دست دادن عزیران، از دست دادن شغل، مخدوش شدن ارتباطات اجتماعی و غیره.
- محیط
هیچ فردی را نمیتوان از محیطی که در آن متولد شده و رشد کرده جدا کرد. از طرفی، هر کدام از ما محیط ویژهای برای زندگی، کار یا تحصیل داریم. ویژگیهای محیطی که در آن بزرگ شدهایم و محیطی که در آن به فعالیتهایمان ادامه میدهیم میتواند یکی از دلایل افسردگی باشد.
- مورد سوءاستفاده قرار گرفتن
سابقه سوءاستفاده جسمی، جنسی یا حتی احساسی، میزان آسیبپذیر شدنِ افراد نسبت به اختلال افسردگی را بالا میبرد .
- مصرف برخی از داروها
پزشکان برخی داروها را در ایجاد افسردگی موثر میدانند. برایمثال ایزوترتیون که اکثرا برای درمان آکنه استفاده میشود، احتمال بیماری افسردگی را افزایش میدهد .
- از دست دادن و مرگِ عزیزان
غم و اندوه از دست دادن یک عزیز و آدم مهم در زندگی، برای اکثر افراد سنگین است. این از دست دادن که یا در پیِ مرگ یا در پیِ طلاق یا جدایی به وجود میآید، یکی از مهمترین دلایل افسردگی است .
- ژنتیک
سابقه خانوادگی به طور کلی نقش مهمی در اختلالهای روانشناختی دارد. در افسردگی نیز این عامل بسیار موثر است. معمولا وقتی تعدادی از اعضای یک خانواده افسردگی را تجربه کرده باشند، این اختلال مانندِ یک بیماری ژنتیکی در خانواده تکرار میشود
- دیگر بیماریها یا اختلالهای روانشناختی
افسردگی میتواند ناشی از دیگر بیماریهای روانی باشد. بسیاری از اختلالها یا یکی از علائمشان افسردگیست و یا افسردگی را منجر میشوند.
- داشتن بیماریهای سخت جسمی
بسیار وقتها، افسردگی در راستای بیماریهای دیگر به وجود میآید. بیماریهایی که دوره درمانشان سخت، طولانی و همراه با رنجِ زیاد باشد، امید و انگیزه را در زندگی کاهش میدهند. این بیماریها زمینهساز ابتلا و آسیبپذیری در برابر ناراحتیهای روانی هستند.
- سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
افردی که زیاد الکل مینوشند و به آن اعتیاد پیدا میکنند، علائم افسردگی را دارند. همچنین اعتیاد به مواد مخدر میتواند افسردگی و دیگر اختلالهای روانی و شخصیتی را دامن بزند.
- جنسیت
تحقیقات نشان داده که زنان بیشتر از مردان مستعد افسردگی هستند. چراکه اغلبِ مردان کمتر دستخوش احساسات می شوند و یا احساسات خود را سرکوب میکنند. ویژگیهای جسمی زنان و طی کردن دورههایی مانند پیش از قاعدگی یا پس از زایمان نیز در این امر موثر است.
علاوه بر عوامل بالا میتوان دلایل زیر را در ایجاد افسردگی نیز موثر دانست:
- یک تعارض حل نشده یا مشکل داشتن در روابط فردی
- تکرار یک باور ناخوشایند در ذهن
- نادیده گرفتن خود و لذت نبردن از زندگی
- پایینتر دیدن خود نسبتبه دیگران
نشانههای افسردگی چیست؟
- داشتن خُلق و خوی ناراحت یا مضطرب به صورت دائم
- احساس ناامیدی یا بدبینی
- تحریکپذیری بالا
- داشتن احساس گناه، بیارزش بودن، یا بیکفایتی
- از دست دادن علاقه یا لذت نبردن از هیچ تفریح یا فعالیتی
- کم بودنِ انرژی یا خستگی
- عدم تمرکز، مشکل در به یادآوردن یا تصمیمگیری
- اشکال در خواب؛ کم خوابی، پر خوابی یا داشتن خواب بیکیفیت
- تغییر در اشتها
- داشتنِ افکار مربوط به مرگ یا خودکشی
- داشتنِ سردرد، گرفتگی عضلانی یا حتی مشکلات گوارشی بدون وجود علت جسمی
درمان افسردگی به صورت آنلاین
برای درمان این اختلال خُلقی نیازی نیست که فرد حتما به مطب مشاور متخصص مراجعه کند. سایت روانشناسی آنلاین سیمیاروم https://simiaroom.com با بهترین روانشناسان حوزه مشاوره فردی و اختلالهای شخصیتی، سابقه لازم را در درمان افسردگی دارد.