شیوع کرونا چه زمانی متوقف میشود؟
استاد اپیدمیولوژیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: ماهیت کرونا ویروس یک اپیدمی پیش رونده است که تا یک مدت مشخص و تعریف شدهای در جامعه افزایش مییابد و بعد به یک سطح ثابت یا پلاتو رسیده و سپس رو به خاموشی میروند.
حمید سوری رئیس مرکز تحقیقات ارتقا ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به سوابق تاریخی اپیدمیهای جهانی، نگرانی مردم را قابل درک و منطقی برشمرد و گفت: اما دانش و تجربه بشر در حال حاضر در مقابله با این بیماری قابل قبول است.
وی با اشاره به این موضوع که وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با توجه به رسالتی که برعهده دارند بخش عمدهای از امکانات خود را در راستای پیشگیری از بیماری قرار داده اند تا از بروز بیماری جلوگیری کنند.
سوری با اشاره به تأثیر اپیدمیها بر روی مسائل اقتصادی و روانی گفت: مسلماً بسیاری از تعاملات اقتصادی و اجتماعی تحت تأثیر اپیدمیها قرار گرفتند و اگر برخورد مناسب و اصولی با این موضوع نداشته باشیم باعث بروز مشکلاتی در جامعه خواهد شد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با تاکید بر این مطلب که وحشت عمومی نه تنها به حل مسئله کمک نمیکند بلکه باعث انتشار بیشتر بیماری خواهد شد، گفت: ویروس کرونا پدیده عجیب و غریب و غیرقابل درکی برای دانش پزشکی امروز نیست. همانطور که در سالهای اخیر بسیاری از اپیدمیها بروز کرده و خاموش شدند و برخی اوقات شاید حتی افراد متوجه بروز آنها نشده اند زیرا انسان و طبیعت به لحاظ بیولوژیکی و ذاتی یک مکانیسم دفاعی و پیشگیرانه برای مقابله با بیماریها را دارد.
وی با بیان این مطلب که در طول تاریخ بشری هیچوقت طبیعت و جهان هستی در مقابل بیماریها تسلیم نشده است، افزود: تلاش امروز ما برای این که رویکرد منطقیتری در راستای خاموش کردن زودتر اپیدمیها داشته باشیم به این دلیل است که بار ناشی از آنها را به حداقل ممکن برسانیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به افزایش تجربیات و دانش پزشکی در خصوص درمان کرونا از آغاز شیوع آن در چین تاکنون، گفت: اپیدمی یک بیماری زمانی است که تعداد موارد مشاهده شده از آن در یک زمان و مکان مشخص بیشتر از موارد مورد انتظار باشد یعنی اگر انتظار ما از یک بیماری صفر مورد باشد حتی یک مورد بروز آن نیز میتواند اپیدمی تولید کند. بنابراین معنای اپیدمی این نیست که تعداد بسیاری از افراد جامعه مبتلا شده باشند و مردم نباید وحشت کنند.
وی با اشاره به اقدامات سازمان دهی شده نظام سلامت و سازمانهای مرتبط در خصوص مقابله با کرونا ، افزود: خوشبختانه نیروهای تخصصی زبده و بسیار زیادی در کشور داریم و از نظر درمانی امروزه به حدی از خودکفایی رسیده ایم که بیماران بسیاری از سایر کشورها برای درمان به ایران مراجعه میکنند. بنابراین باید به نظام سلامت، جامعه پزشکی و بهداشتی کشورمان اعتماد داشته باشیم و بی اعتمادی قطعاً به نفع مردم و جامعه نیست.
به گفته این استاد دانشگاه، ماهیت کرونا ویروس یک اپیدمی پیش رونده است که این قبیل اپیدمی ها تا یک مدت زمان مشخص و تعریف شدهای در جامعه افزایش مییابند و بعد به یک سطح ثابت یا پلاتو رسیده و سپس رو به خاموشی میروند.
سوری خاطرنشان کرد: احتمالاً طی چند هفته آینده به مرحله پلاتوی منحنی شیوع بیماری خواهیم رسید و روند کاهش و خاموشی بیماری حاصل خواهد شد. اما این نکته که رفتار ما در این مدت چگونه باشد بسیار اهمیت دارد و قطعاً مهمترین و مناسبت ترین نکته در این مسیر، پیشگیری است.
به گفته وی، ویروس کرونا یا کووید ۱۹ جزو دسته کروناویروس ها است که سارس و مرس نیز در آن دسته قرار دارند. اما خوشبختانه میزان کشندگی کرونا نسبت به این دو بیماری کمتر بوده و تبعات و اثرات سو و وخیم بیماری به شدت آنها نیست اما آنچه باعث اهمیت کرونا شده؛ سرعت بالای گسترش بیماری است. بنابراین تمهیدات مراقبتی و پیشگیری در کرونا باید جدی تر و حادتر مورد توجه قرار گیرد.
وی با ذکر توصیههای پیشگیرانه نظیر شست و شوی مکرر دستها و پرهیز از مواجهه با مبتلایان یا افراد مشکوک، خاطرنشان کرد: هر سرما خوردگی، کرونا ویروس نیست و حتی اگر فرد مبتلا به کرونا ویروس شود به این معنا نیست که حتماً منجر به مرگ میشود بلکه خوشبختانه میزان کشندگی آن نسبت به «سارس» و « مرس » بسیار پایینتر و عوارض آن کمتر است.
سوری تاکید کرد: با اطلاع رسانی به موقع از طریق رسانههای عمومی میتوان بار نگرانی و وحشت عمومی جامعه را کاهش داد زیرا این وحشت باعث حادتر شدن موضوع میشود.
وی با اشاره به اینکه کرونا در حال حاضر واکسن ندارد، گفت: مردم آگاه باشند که واکسنهای موجود در بازار برای این نوع بیماری نیست و ضمناً افرادی که واکسن آنفلوانزا زده اند نیز نباید فکر کنند از این بیماری مصون شدند بلکه باید تمهیدات پیشگیری را اجرا کند.
به گفته این استاد دانشگاه، گرچه در هنگام وقوع اپیدمیها رعایت تمهیدات پیشگیرانه بیشتر و جدی تر باید صورت گیرد اما این به معنای اختلال در روابط درونی خانوادگی، بی اعتمادی افراد نسبت به هم، ایزوله و منزوی شدن نیست بلکه باید احتیاطها بیشتر رعایت شود. به طور مثال فردی که با یک بیمار مبتلا به کرونا مواجهه داشته است در صورت مثبت شدن تست اگر نیاز به بستری شدن نداشته باشد قطعاً باید در یک اتاق ایزوله قرار گیرد و خودش و اطرافیانش نسبت به رعایت موازین بهداشتی به صورت جدی تر اقدام کنند.
سوری افزود: جامعه پزشکی و بهداشتی سعی دارند با ارائه توصیههای مناسب از شدت نگرانیها و دغدغههای مردم کاسته و با برخورد واقع بینانه با این قضیه، سلامت روان افراد و خانوادهها را نیز تأمین کنند. واقعیت این است که این اپیدمی وجود دارد اما رفتارهای افراط گونه در پیشگیری نیز مضر است.
وی به هموطنان توصیه کرد که از توجه به برخی توصیههای غیرعلمی و سودجویانه ای که توسط منابع غیررسمی و فضای مجازی در خصوص نحوه درمان بیماری و محصولات مربوطه مطرح میشود اجتناب کرده و بازیچه سودجویان نشوند. زیرا هنوز داروی خاصی برای درمان کرونا نیامده و اثربخشی برخی از داروها یا مواد گیاهی که توصیه میشود از نظر علمی زیر سوال است.
سوری افزود: اما به عنوان یک قانون کلی اگر مصرف این داروهای گیاهی مثل چای گیاهی اگر ضرری برای افراد نداشته باشد و باعث تقویت سیستم ایمنی شود میتواند مصرف شود اما این به معنای ممانعت از ابتلاء به بیماری نیست.
وی با اشاره به اینکه عمده مبتلایان به کرونای حاد افراد دچار بیماریهای زمینهای نظیر قلبی عروقی، دیابت، نقص سیستم ایمنی بوده اند ، خاطرنشان کرد: تمهیدات ایمنی و پیشگیری باید در مورد گروههای در معرض خطر مثل سالمندان، دارای بیماریهای زمینهای و زنان باردار پر رنگ تر باشد و بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
سوری به هموطنان و پزشکان و صاحبان مطبها توصیه کرد: در این شرایط که شاهد شیوع بالای بیماری هستیم از انجام اعمال جراحی، خدمات دندانپزشکی و خدمات درمانی غیر اضطراری و غیر اورژانسی پرهیز کرده و آنها را به دوران پس از پیک شیوع بیماری موکول کنند. همچنین در صورت غیر اورژانسی بودن افرادی که دچار علائم و نشانههای سرما خوردگی هستند نیز خدمات درمانی به تعویق افتد و در صورت اورژانس بودن حتماً خدمات رسانی به این افراد با رعایت جدی اصول بهداشتی و اقدامات پیشگیرانه صورت گیرد.
این اپیدمیولوژیست ، یادآور شد: وقوع این اپیدمی به معنای تعطیلی جامعه و روابط اجتماعی مناسب نیست بلکه باید احتیاطات لازم را رعایت کنیم تا به مرحله خاموشی بیماری برسیم. متأسفانه تبلیغات صورت گرفته در خصوص کرونا در فضای مجازی اثرات منفی بیش از حد طبیعی بر مردم گذاشته و و جامعه را متشنج کرده است که وظیفه رسانههای رسمی کشور این است ضمن اطلاع رسانی صحیح و دقیق با تبلیغات غلط و سودجویانه مقابله کنند و از وحشت عمومی بکاهند.
وی با بیان این مطلب که این اپیدمی نیز بالاخره کنترل میشود گفت: با این اتفاقات باید واقع بینانه و منطقی مواجه شویم بین رویکردی با پشتوانه علمی مناسب و تجربیات خام و نسنجیدهای که از مجاری و شبکههای غیر مجاز مطرح میشود تفاوت وجود دارد. و مردم هوشیار و آگاه باشند که گاهی ممکن است غرض ورزی های پشت آنها وجود داشته باشد به ویژه رسانههای خارجی این موضوع را بهانهای برای پیگیری اغراض سیاسی خویش قرار دهند.
استاد دانشکده بهداشت و ایمنی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با ذکر این موضوع که نظام سلامت ضمن ارائه خدمات درمانی به بیماران در راستای پیشگیری از بروز و شیوع بیشتر بیماری تلاش میکند، گفت: در این شرایط لزومی ندارد که جامعه ایزوله شود و مدارس تمام کشور تعطیل شوند. چنین چیزی در هیچ مستند علمی شکل نگرفته است. مردم میتوانند رفتار و زندگی عادی خود را با تمرکز و دقت نظر و توجه بیشتر به رعایت موازین بهداشتی و پیشگیری از بیماری، داشته باشند.
وی در پایان، به هموطنان توصیه کرد که ضمن صبر و شکیبایی، به نظام سلامت اعتماد داشته باشند و اخبار و اطلاعات مربوطه را از رسانههای رسمی کشور دریافت کرده و از نشر و تبلیغ اطلاعات غلط، غیر علمی و غیررسمی که به ویژه در شبکههای مجازی دریافت میکنند پرهیز کنند زیرا باعث نگرانی بیشتر میشود.
«خبرگزاری مهر»