نیازهای تغذیهای کودکان مبتلا به سرطان
متخصص تغذیه مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: به همین دلیل، تشخیص، پیشگیری و درمان مشکلات تغذیهای برای کودکان مبتلا بسیار مهم است.
متخصص تغذیه بالینی با تاکید بر اینکه تغذیه کافی برای همه کودکان بویژه برای کودکانی مبتلا به سرطان و تحت درمان با داروهای ضد سرطان ضروری است، اظهار کرد: سرطان و درمانهای آن باعث ایجاد اثرات موضعی مثل التهاب روده، انسداد روده یا سندرومهای سوء جذب مثل نارسایی پانکراس شده که منجر به ضعف، کاهش وزن، رشد ناکافی و نهایتا سوء تغذیه میشود.
سوءتغذیه در کودکان مبتلا به سرطان
وی با بیان اینکه سوءتغذیه شناخته شده در ۶ تا ۵۰ درصد کودکان مبتلا به سرطان مشاهده شده است، گفت: نوع سرطان، محل آن، سطح گسترش آن و روش استفاده شده برای بررسی وضعیت تغذیهای میتواند تفاوت گستردهای در تخمین سوءتغذیه را توضیح دهد. علاوه بر این، سن کودک و وضعیت رشد در کودکان بر روی وضعیت تغذیهای در زمان تشخیص تأثیر میگذارند.
وی ادامه داد: همچنین سوءتغذیه در کودکان مبتلا به سرطان در روند درمان میتواند رخ دهد، به طوری که مشاهده شده ۳۲-۸ درصد این کودکان دچار سوء تغذیه حین درمان میشوند.
شادنوش با بیان اینکه کودکان نسبت به بزرگسالان نیاز به انرژی بیشتری به ازای وزن بدن دارند، گفت: این مساله به دلیل تفاوت در ترکیب بدن، نسبت کمتر ذخایر چربی (آب بیشتر و چربی کمتر) و نیاز به انرژی مداوم برای رشد و نمو است.
نیازهای تغذیهای برای شیرخواران، کودکان و نوجوانان دارای سرطان
به گفته این متخصص تغذیه بالینی، نیازهای تغذیهای برای شیرخواران، کودکان و نوجوانان دارای سرطان براساس نیازهای فردی کودک تخمین زده میشود. علیرغم عدم فعالیت فیزیکی، نیاز به انرژی ممکن است در روند درمان سرطان و یا در اثر عوارض جانبی آن افزایش یابد. همچنین نیاز به انرژی کودکانی که تحت درمانهای شدید قرار میگیرند، ممکن است کاهش یابد زیرا عموما فعالیت آنها کمتر از فعالیت عادی خواهد بود.
نیاز به پروتئین برای کودکان دارای سرطان بیشتر از کودکان سالم است
وی با تاکید بر اینکه به علت استرسهای ناشی از بیماری نیاز به پروتئین برای کودکان دارای سرطان بیشتر از کودکان سالم است، گفت: چربی نیز یک درشت مغذی ضروری برای کودکان به شمار میرود. زمانی که چربی در بدن به عنوان یک منبع انرژی در دسترس باشد، بدن از این ترکیب برای تولید انرژی استفاده میکند. همچنین چربی در جذب ویتامینهای محلول در چربی شامل ویتامینهای D، A، E و K نقش دارد و اسیدهای چرب ضروری را که بدن قادر به سنتز آنها نمیباشد، فراهم می آورد.
کلسیم و ویتامین D دو ریزمغذی مورد نیاز برای کودکان مبتلا
شادنوش ویتامینها و مواد معدنی را برای رشد و نمو ضروری دانست و گفت: دریافت ناکافی انرژی و درشت مغذیها میتواند کودک را در معرض خطر اختلال رشد و بیماریهای ناشی از کمبودهای تغذیهای قرار دهد. بنابراین کودکان در معرض دریافت ناکافی تغذیهای ممکن است از مکملهای ویتامین و مواد معدنی سود ببرند.
این عضو هیات علمی دانشگاه در خاتمه با بیان اینکه کلسیم و ویتامین D دو ریزمغذی مورد نیاز برای کودکان مبتلا به سرطان است، اظهار کرد: البته توصیه میشود که دریافت مکملهای مورد نیاز، تحت نظر متخصصین تغذیه صورت گیرد.
«خبرگزاری ایسنا»