دو ماه تا پایان سال مانده هنوز نرخ رشد اقتصادی اعلام نشده است
نزدیک به دو ماه تا پایان سال جاری، خبری از اعلام «عدد و رقم» درباره شاخصهای مهم اقتصادی کشور نیست و سکوت مراجع آماری در اینباره همچنان ادامه دارد.
نزدیک به دو ماه تا پایان سال جاری، خبری از اعلام «عدد و رقم» درباره شاخصهای مهم اقتصادی کشور نیست و سکوت مراجع آماری در اینباره همچنان ادامه دارد. این در حالی است که مطابق ساختار اعلام آمار و ارقام شاخصهای اقتصادی در کشور، سه نهاد «مرکز آمار»، «بانک مرکزی» و «سازمان برنامه و بودجه» در سالیان گذشته به عنوان مهمترین مراجع رسمی برآورد و انتشار آمارهای اقتصادی شناخته میشدند؛ اما هر یک بنا به دلایلی درباره اعلام آمار سکوت در پیش گرفتهاند.
در یک دهه اخیر نه تنها نقش این سه نهاد مهم به خصوص در شرایط سخت اقتصادی برای ارایه آمارهای اقتصادی بیشتر نشد، بلکه با برخی توجیهات و ایجاد ترجیحات از این سه نهاد تنها مرکز آمار آن هم به صورت اجمالی برخی آمارها را منتشر میکند که در بین آنها مهمترین شاخص اقتصادی که «نرخ رشد اقتصادی» است، با گذشت سه فصل از سال ۹۸ همچنان جزییاتی از آن منتشر نشده است.
این شاخص از آن جهت مهم است که مهمترین مرجع برای ارزیابی عملکرد دولتها برای خروج از رکود و ارایه چشماندازی به سرمایهگذاران بالقوه در ساختار اقتصادی یک کشور است. شاید بتوان ادعا کرد عدم انتشار آمار توسط مراکز رسمی همچنین اضافه شدن برخی شاخصها به لیست «بایکوت آماری» مانند جزییات درآمد مالیاتی، اعتماد فعالان اقتصادی و مردم را به نهادهای رسمی بیش از پیش خدشهدار میکند.
چندی پیش خبرهایی مبنی بر عدم انتشار برخی شاخصهای دیگر در رسانهها منتشر شد. هر چند این اخبار در ابتدا جدی گرفته نشد، اما در نهایت مشخص شد که بانک مرکزی آمارهای مربوط به «جزییات درآمد مالیاتی» و «قیمت هفتگی اقلام خوراکی» را منتشر نمیکند.
اما عدم انتشار آمار و ارقام تنها به بانک مرکزی محدود نمیشود و گمرک آمار مربوط به «جزییات صادرات و واردات»، سازمان بورس «سود پیشبینی شده هر سهم»، وزارت صمت «تعداد واحدهای تولیدی تعطیل شده» و سازمان سرمایهگذاران نیز «میزان جذب سرمایهگذاری خارجی» را منتشر نمیکنند.
«نود اقتصادی»