پرویز امینی
اهداف و پیامدهای احتمالی ظهور انتخاباتی احمدینژاد
از یک جهت با حضور احمدینژاد و نقد دولت مستقر پایگاه اجتماعی اعتراض علیه روحانی را تثبیت و گسترش میبخشد و از دیگر سو برای اصل شرکت کردن در انتخابات و رأی دادن به روحانی برای طبقه سرخورده از شعارهای دولت روحانی اما به شدت مخالف احمدینژاد، فلسفهسازی و انگیزه بخشی میکند.
به گزارش « نسیم آنلاین »، پرویز امینی جامعهشناس سیاسی در سلسله یادداشتهای خود با عنوان "پیش به سوی انتخابات ۹۶" در خصوص اهداف و پیامدهای احتمالی ظهور انتخاباتی احمدینژاد در کانال تلگرامی خود نوشت:
۱ - ممانعت از مصادره به مطلوب شدن ظرفیت اجتماعیاش از سوی مجموعههای سیاسی و نامزدهای انتخاباتی که بخواهند در انتخابات خود را به او منتسب کنند. به زعم احمدینژاد، معرفی بقایی به عنوان تنها نامزد مورد قبولش از یک سو راه را بر دیگران برای استفاده از سرمایه اجتماعی او خواهد بست و از دیگر سو با توجه به ناتوانی بقایی در گرفتن مجوز عبور از شورای نگهبان، عملا سازمان تقاضای شکل گرفته برای حضور وی در انتخابات نیز مصرف نخواهد شد.
۲ - دومین هدف احمدینژاد در ظهور انتخاباتی با این کیفیت، میتواند نمایش قدرت اجتماعی او باشد. احمدینژاد از پایگاه اجتماعیاش برآورد بالایی دارد و به دنبال فرصتی است که این استعداد اجتماعی را برای دیگران به ظهور برساند. فرصت حضور انتخاباتی و همانطور که بیان کرده است سفرهای استانی در این چارچوب به وی اجازه میدهد ما به ازای اجتماعیاش را به صحنه قدرت نمایی او تبدیل کند و از این رهگذر، برخی معادلات و مناسبات را به نفع خود تغییر دهد.
۳ - پاسخگویی به حملات و تهاجمات دولت یازدهم و شخص حسن روحانی و حامیانش به دوره ریاست او بر دولت نهم و دهم که در اولین بیانیه او درباره خزانه خالی و نیز در سخنرانی ۱۴ اسفند او در جمع هوادارانش مشهود بود. احمدینژاد از فرصت ظهور انتخاباتی که او را در کانون توجه مردم قرار میدهد میخواهد برای حل ذهنیتسازیهای منفی دولت یازدهم و حامیانش استفاده کند. اینک به زعم احمدینژاد شرایطی پدید آمده است که میتواند این هدف را محقق کند. از یک سو او از ظرفیت اجتماعی لازم برای رویارویی اجتماعی و سیاسی با روحانی برخوردار شده است و از دیگر سو روحانی دارای یک کارنامه عملکرد چهار ساله و یک پایگاه وسیع اجتماعی معترض است که هر دو کمک کننده به تحقق هدف مذکور است.
۴ - طرح خود به عنوان رقیب اصلی دولت و جریان مستقر که پیامد آن تضعیف موقعیت رقابتی جریانهای دیگر از جمله جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی خواهد بود.
۵ - ظهور انتخاباتی احمدینژاد برای دولت روحانی پیامدهای دو سویه مثبت و منفی توامان دارد. از یک جهت با حضور احمدینژاد و قدرت نمایی او و نقد دولت مستقر پایگاه اجتماعی اعتراض علیه روحانی را تثبیت و گسترش میبخشد و از دیگر سو برای اصل شرکت کردن در انتخابات و رأی دادن به روحانی برای طبقه سرخورده از شعارهای دولت روحانی اما به شدت مخالف احمدینژاد، فلسفه سازی و انگیزه بخشی میکند.