مشکل جدید سیستم سلامت و بهداشت ایالات متحده
بیاعتمادی آمریکاییها به واکسن ضدکرونا
اگرچه نتیجه آزمایشات دو شرکت واکسنسازی آمریکا در تولید واکسن کرونا به شدت موفقیتآمیز بوده، براساس نظرسنجی گالوپ تمایل آمریکاییها به دریافت این واکسن روز به روز کاهش مییابد.
نسیمآنلاین: در حالی که دو شرکت بزرگ تولید دارو یعنی مدرنا و پیفایزر خبر از موفقیت 95 درصدی آزمایش واکسن تولیدی در آزمایشگاههای خود دادهاند، مشکل جدیدتری پیش روی دولت آمریکا پدیدار شده است. به رغم موفقیتهای آزمایشگاهی در تولید واکسن، بیاعتمادی آمریکاییها به کارایی واکسنهای پیشگیری کرونا موضوعی جدی است. اقناع آمریکاییها برای دریافت واکسنها که از مرحله آزمایشگاهی تا توزیع عمومی کمتر از یک سال وقت میگیرد، ذهن سیاستگذاران را به خود مشغول کرده است. براساس اعلام مجله نیوزویک، نخستین دلیل این بیاعتمادی، فرهنگ سیاسی مسمومی است که جامعه را دوقطبی کرده است. تا جایی که دموکراتها بیش از جمهوریخواهان آمادگی دریافت واکسن دارند. اگرچه جنبش ضدواکسیناسیون بیش از دو دهه است در آمریکا قدرت پیدا کرده، شیوع کرونا زمینه مناسبی برای توسعه فعالیتهای جنبش ضدواکسنیاسیون فراهم کرد. براساس اعلام مرکز مقابله با نفرتپراکنی دیجیتال، این جنبش در شبکههای اجتماعی بیش از 58 نفر فالوئر و یک میلیارد دلار درآمد دارد.
بیاعتمادی به واکسن که در ابتدای شیوع کرونا اوج گرفته و در تابستان کاهش یافته بود، در فصل انتخابات آمریکا و با شروع موج دوم کرونا اوج گرفت. اگرچه در ژوئن مطابق اعلام مرکز نظرسنجی گالوپ، دو سوم آمریکاییها مایل به دریافت واکسن کرونا بودند، یک روز پیش از انتخابات، این آمار به 50 درصد و اکنون به 58 درصد رسیده است. این رقم نشان میدهد افکار عمومی به شدت در حال فشار است و اگر سیاستگذاری مشخص و صحیحی در پیش گرفته نشود، دریافت و توزیع واکسن در آمریکا با مشکلات جدی روبرو خواهد شد. به ویژه که مطابق اعلام دکتر آنتونی فائوچی، برای متوقف ساختن ویروس کرونا نیاز است سه چهارم افراد یعنی 85 درصد واکسن دریافت کنند و اگر این رقم به 50 درصد برسد، عملاً کار مشکل خواهد شد.
تداوم دوقطبیهای سیاسی و اجتماعی با آغاز دولت بایدن، تعلل یا تأخیر در تحویل واکسن خلاف تاریخ اعلام شده و همچنین تقویت تئوریهای توطئه از جمله عواملی است که میتواند این فرایند را پیچیده سازد. از میان مخالفان دریافت واکسن، 37 درصد در زمانبندی تولید و توزیع واکسن تردید دارند، 26 درصد میخواهند ببینند آیا واکسن واقعاً ایمن است، 12 درصد به صورت کلی به واکسیناسیون اعتقاد ندارند، 10 درصد میخواهند کارایی واکسن را ببینند و 15 درصد به دلایل دیگر از جمله ضروری ندانستن دریافت واکسن یا به خاطر گرایشات سیاسی تمایلی به دریافت واکسن ندارند.
شیوع ویروس کرونا، زمینه تقویت تئوریهای توطئه را فراهم کرده است. این تئوریها سبب تردید افکار عمومی در کارایی واکسنهای تولیدی میشوند و به ویژه باعث میشوند در مورد ایمنی زیستفناوریهای جدید تلقیهای نادرستی شکل گیرد. سناریوی وحشتناک در مورد آمریکا این است که مثل آنچه در مورد ابولا در سال 2014 در آفریقا رخ داد، آمریکاییها بروز کرونا را طبیعی ندانند و به دنبال مصونیت از این بیماری از روشهای غیرمعمول یا پیش پا افتاده باشند. براساس نظرسنجیهای انجام شده در مرکز گالوپ، شیب اعتماد عمومی به کارآمدی واکسن در درمان یا پیشگیری از کرونا به سمت نزولی است. «سعد اومر»، مدیر برنامه بهداشت جهانی دانشگاه ییل معتقد است در میانه نزاعهای سیاسی، کمتر کسی به فکر یک کمپین ارتباطی است. از نظر او، شرایط آمریکا در کرونا بحرانی است و هیچ کمیپین واقعی برای مقابله با این بحران در وضعیت کنونی وجود ندارد.