لایحه الحاق مرتضیگرد، صالحآباد و رسالت به محدوده شهر تهران تصویب نشد
اعضای شورای شهر تهران یک فوریت لایحه الحاق سکونتگاه های مرتضی گرد، صالح آباد غربی و شرقی و رسالت به محدوده شهر تهران را مورد بررسی قرار دادند اما به تصویب نرسید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای اسلامی شهر تهران، در جریان دویست و هشتاد و دومین جلسه شورای شهر، یک فوریت لایحه «الحاق سکونتگاه های مرتضی گرد، صالح آباد غربی و شرقی و رسالت به محدوده شهر تهران» مورد بررسی اعضا قرار گرفت.
ابتدا حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان اینکه تغییرات سریع جمعیتی باعث شده سکونتگاه هایی اطراف تهران شکل بگیرد؛ اظهار کرد: بر اساس قانون تعریف حریم و محدوده شهرها و شهرک ها، روستاهایی که داخل حریم شهرها واقع می شوند در صورت رسیدن به شرایط تبدیل به شهر، شهر مستقل شناخته نمی شوند و به صورت منفصل به شکل یک ناحیه یا منطقه تلقی خواهند شد.
وی افزود: موضوعی که وجود دارد این است که مرتضی گرد در توابع بخش آفتاب شهرستان تهران در حریم منطقه ۱۹ واقع شده و بر اساس آخرین سرشماری، جمعیت آن ۶۲ هزار نفر و مساحت آن ۱۰۱ هکتار است. رسالت نیز ۵۲ هزار نفر جمعیت دارد.
صارمی همچنین تصریح کرد: صالح آباد غربی در حریم منطقه ۱۹ قرار گرفته و ۱۳ هکتار و جمعیت آن دو هزار و ۲۲۲ نفر و صالح آباد شرقی نیز ۲۲ هکتار مساحت دارد.
چمران: مسئله مرتضی گرد حاصل تقسیمات نادرست کشوری است
رئیس شورا در این باره گفت: این موارد که ذکر شد روستا نیستند و با جمعیت ۶۰ هزار نفری شهر محسوب میشوند که متأسفانه تمام مشکلاتشان بر شهر تهران تحمیل میشود و مسائل و مشکلات جدید و تازهای نیستند.
وی افزود: زمانی که آقای قالیباف شهردار تهران بود تصمیم گرفته شد تا به این موضوع رسیدگی شود اما در همان زمان هم شهردار با این موضوع مخالفت کرده و تاکید کرد تخریب ساخت و سازها عملی نمیشود و حکمی که در این باره صادر شده بود، لغو شد و حالا دیگر نمیتوان مشکلات مرتضی گرد را حل کرد. متأسفانه مشکلات آنجا نیز به تهران تحمیل میشود اما ما چارهای نداریم اگر رها شود تهران دیگری در آنجا شکل میگیرد. اگر در همان زمان، مدیریت لازم در این باره صورت میگرفت و از ساخت و سازهای غیر مجاز جلوگیری میشد این اتفاق نمیافتاد . مسئله مرتضی گرد حاصل تقسیمات نادرست کشوری است دیگر نمیشود برای آن کاری کرد. این موضوع در مورد سایر موارد مانند قیامدشت نیز صادق است.
چمران ادامه داد: این لایحه در صورت اجرا به نفع شهر تهران خواهد بود. با توجه به اینکه موضوع مهمی است باید بررسیهای لازم توسط مشاورین صورت بگیرد. بنده موافقم که با شرایطی این الحاق صورت بگیرد.
سید محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورا نیز با بیان اینکه جلساتی در دولت و مجلس در این خصوص برگزار شد و بنده نیز در آن جلسات حضور داشتم و مخالفت خود را اعلام کردم؛ گفت: اضافه شدن این بخشها به منطقه ۱۹ یک خلازیر دیگر ایجاد می کند. به محض اتصال آن به تهران مطالبات زیادی از سوی مردم آن بخشها ایجاد خواهد شد؛ چرا که تاکنون نمیدانستند مسائل خود را با کدام دستگاه در میان بگذارند. باید موضوع به طور دقیق بررسی شود.
امانی: تبعات سنگین الحاق سکونتگاههای غیررسمی جنوب شهر به منطقه ۱۹
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا نیز در واکنش به یک فوریت این لایحه، در قالب پیشنهادی بیان کرد: معنای این لایحه این است که ما در حال بزرگ کردن تهران به شکل افقی و افزودن به جمعیت آن هستیم. منطقه ۱۹ در حال حاضر کشش همین تعداد جمعیت، محله و نواحی را ندارد. آلودگی هوا، تراکم جمعیت، ساخت و ساز غیر مجاز، کمبود سرانهها سد معبر و غیره از جملات مشکلات عدیده این منطقه است و حالا ما ۴ محله دیگر هم به آن اضافه میکنیم. این موضوع نیاز به بررسی دارد. اگر قرار است این اتفاق بیفتد یک منطقه جدید با خلازیر، مرتضیگرد،صالحآباد شرقی و غربی و رسالت ایجاد کنیم. این اتفاق تبعات سنگین برای منطقه ۱۹، تهران و جنوب پایتخت دارد. آنجا کشش این بار سنگین را ندارد. طبق لایحه، شهرداری موظف است از زمان ابلاغ این مصوبه ظرف شش ماه مطالعات طرح را انجام دهد. اگر همین امروز که تصویب کنیم نرخ ساخت و سازهای غیرمجاز تا تایید نهایی آنجا افزایش پیدا میکند. با در نظر گرفتن این موضوعات رای دهید.
اقراریان: شهرداری در انجام مأموریتها و تکالیف خود بر اساس قانون ناتوان است
رئیس کمیته نظارت و حقوقی ضمن مخالفت با فوریت لایحه بیان کرد: این مسئله از اهمیت بالایی برخوردار است و باید سر فرصت با قید فوریت مورد بررسی قرار گیرد. چرا که یک فوریت معنا و مفهومی دارد و باید برای آن زمانی تعیین شود.
وی در ادامه تأکید کرد: باید واقعیت را بپذیریم؛ با الحاق این منطقه به تهران، قیمتها در آنجا تغییر خواهد یافت. ذینفعانی در آنجا وجود دارند که با اطلاع از موضوع اقدام به خریداری و نگهداشت زمین کردهاند که در صورت الحاق آن به تهران قیمتها را افزایش دهند، لذا درخواست میشود این موضوع نیز مورد بررسی قرار گیرد. مسئله دیگری که حائز اهمیت است مربوط به ناحیه 3 منطقه ۱۹ تهران (خلازیر) است؛ اتفاقاتی در آنجا رخ داد که باعث تلخ کامی شد که بعد از این اتفاق هیچ اقدامی صورت نگرفت و آن منطقه رها شد و ساخت و سازهای غیر مجاز همچنان در آنجا ادامه دارد و این به معنای ناتوانی شهرداری در انجام ماموریتها و تکالیف خود بر اساس قانون است. درخواست میشود برای موضوع چارهای اساسی اندیشیده شود و اگر مسئولین در این خصوص دغدغه دارند جلساتی برگزار کرده و موضوع را بررسی کند.
اقراریان در ادامه با بیان اینکه شهرداری و شورای شهر تهران مسئولیت تهران را پذیرفته است؛ اظهار داشت: آیا باقی دستگاههای ذیربط نیز تکالیف خود را نسبت به تهران میپذیرند و آیا به اندازهای که در تهران ایجاد مسئله میکنند به وظایف خود عمل میکنند؟ این روند و وضعیتی که در تهران مشاهده میکنیم؛ حتماً ما را با چالش مواجه خواهد کرد. میبینیم که چگونه ترافیک از سطح بزرگراهها به داخل کوچهها کشیده شده است. ما چشم خود را به روی این مسائل نیز بستهایم لذا حتماً باید برای تهران فکر اساسی شود و اگر مجلس قصد دارد در موضوع تهران ورود کند یک اقدام اساسی و مبنایی را انجام دهد.
عباسی: اگر مشکل ساخت و ساز را مهار نکنیم با چالش مواجه میشویم
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا نیز پس از امانی با بیان اینکه آنچه برای ما نگرانی ایجاد می کند، مرتضی گرد است؛ اظهار کرد: مرتضی گرد، مسئله اصلی شهر تهران است و نمیتوان از آن چشم پوشی کرد. ما در مورد الحاق صحبت نمیکنیم اما باید بدانیم اگر مشکلات آن را مهار نکنیم؛ ساخت و ساز در آن تداوم یافته و چالشهای آن روز به روز بیشتر میشود.
وی افزود: نیمی از جمعیت مرتضی گرد اتباع هستند که سالیان سال در آن زندگی می کنند. مرتضی گرد به زلزلههای آنچنانی نیاز ندارد و ممکن است با یک طوفان سهمگین فرو بریزد. اختیارات محلی به نمایندگان و شورای محلی واگذار شده که محدودیتهایی برای تعامل دارند.
عباسی با اعلام اینکه ما هم میدانیم که الحاق مرتضی گرد چیزی جز دردسر برای تهران ندارد؛ گفت: باید با ملاحظه تمام جزئیات در خصوص آن به نتیجه رسید.
گفتنی است یک فوریت لایحه «الحاق سکونتگاه های مرتضی گرد، صالح آباد غربی و شرقی و رسالت به محدوده شهر تهران» با ۱۳ رأی مخالف به تصویب نرسید.