زمین گذاشتن بار بنگاهداری
میدری به دنبال واگذاری بنگاههای وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. داشتن بنگاه چیز بدی نیست اما در هیچ کجای شرح وظایف این وزارتخانه بنگاهداری نیامده است
نسیمآنلاین: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یکی از بزرگترین بنگاهدارهای کشور است. بیش از ۶۰۰ شرکت ذیل این وزارتخانه مشغول فعالیتند. از کفش ملی تا کشتیرانی جمهوری اسلامی، از چوکا تا رایتل.
داشتن بنگاه چیز بدی نیست اما در هیچ کجای شرح وظایف این وزارتخانه بنگاهداری نیامده است. در واقع بخش زیادی از این بنگاهها به این وزارتخانه تحمیل شده است. دولت در ازای بدهی بنگاهها را واگذار کرده است. تکثر و پراکندگی بنگاهها وظایف اصلی این وزارتخانه را به محاق برده است.
حالا براساس برنامه هفتم توسعه باید در عرض دو سال، هر آنچه که در سی سال گذشته بر دوش این وزارتخانه گذاشته شده است از روی دوشش برداشته شود تا این وزارتخانه به وظایف حاکمیتیش برسد. به فکر حداقل معیشت و رفاه مردم باشد، تعاونیها را تقویت کند و با تنظیم روابط کار اشتغال را سروسامان بدهد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد است این کار شدنی است. اسم آن را گذاشته است اصلاح نظام بنگاهداری. از مدیران باسابقهی این حوزه شورای اصلاح نظام بنگاهداری را راهاندازی کرده و نتیجه بررسیهای خود را در جلسه ای با حضور رئیس جمهور ارائه کرده است.
ایدهی میدری سه محور اصلی دارد. خصوصیسازی به وسیلهی برگزاری مزایدهی تکرار شونده. ورود بنگاهها در بورس و واگذاری سهام و تکمیل زنجیره ارزش صنایع برای سوددهی بیشتر.
میدری در تشریح واگذاری سهام تاکید کرد که به دنبال کاهش سهم در شرکتها و واگذاری مدیریت این شرکتها به بخش خصوصی است تا دولت نتواند در میز هیئت مدیرۀ این شرکتها دست ببرد و تغییری ایجاد بکند. این کار لزوما با واگذاری سهام اتفاق نمیافتد و بخشی از این خواسته با جذب سرمایه خصوصی و افزایش سرمایه انجام میشود.
همهی این پیشنهادات روی کاغذ اقدامات خوبی برای انجام این ماموریت است اما برای رسیدن به بهترین مدل و اجرای بدون نقص آن باید ابعاد مختلف این ایده شفاف بیان شود تا بتوان درخصوص آن اظهارنظر کرد.